Logo GadgetGear.nl
review sennheiser momentum tw40001
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review Sennheiser TW4 In-Ears, de bijna alleskunner voor de audiofiel

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4 met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Technologie
 • Uitgebalanceerd geluid
 • Aanpasbaar geluid
 • App functies
 • Opbergdoosje en accu

THE BAD

 • Ontbreken 'vind' functie
 • Inzetbaarheid telefoongesprekken buitenshuis
Sennheiser wil met de Momentum TW4 de audiofiel aanspreken die draadloos van muziek wil genieten. Echte audiofreaks zweren bij een kabelverbinding, maar is deze TW4 de overstap waard?

True Wireless

Draadloze oortjes zijn er al langer. Het is eigenlijk ongelooflijk hoe snel deze technologie zich ontwikkeld heeft. Twee oortjes die minuscuul qua vorm zijn en dan alle componenten bevatten om hoogwaardig geluid draadloos van een bron weer te geven en dit synchroon te houden met het andere oortje. Daar ging het in het verleden nog wel eens mis. De TW4 maakt duidelijk dat de technologie inmiddels echt volwassen is en dat storingen bij normaal gebruik niet voorkomen. Maar wat is normaal gebruik?
Wanneer we de oortjes in beide oren dragen, is het signaal prima te ontvangen. Wil je even één oortje uit doen om bijvoorbeeld de omgeving te horen, dan moet je wel weten wat wel en wat niet werkt. Als je het oortje niet in het doosje doet, stopt de verbinding omdat de technologie denkt dat er geen goede pasvorm is. De sensoren in de oortjes meten namelijk of ze in het oor zitten. Bij Apple- en Jabra-oortjes is dit niet het geval. Je kunt dan gemakkelijk een oortje even in je broekzak stoppen en de audio over het andere oortje blijven horen. Bij de TW4 luistert dit iets nauwer. In het doosje doen of beide in het oor houden is de stelregel voor goede ontvangst. Overigens hoeft dat niet je eigen oor te zijn. Op het strand lag mijn vriendin in één oor naar de muziek te luisteren en ik met het andere oortje in mijn oor. Wanneer ik tientallen meters wegloop, blijft de muziek spelen. Echter, wanneer ik mij omdraai en de oriëntatie ten opzichte van de zender dus verandert, merk je dat het zend-/ontvangstalgoritme even hapert. Sennheiser wil graag dat je beide oortjes in hetzelfde hoofd houdt.

Instellingen

review sennheiser momentum tw40000De TW4 Momentum heeft diverse instellingen in de app. Voor het luisteren naar de omgeving kun je de ambient modus inschakelen. De Smart Control-app voor de SENNHEISER Momentum draadloze oordopjes biedt een breed scala aan functionaliteiten die de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. Een van de opvallende functies van de app is de equalizer (EQ), die je in staat stelt om de geluidsinstellingen naar eigen voorkeur aan te passen. Of je nu meer bas, midden of hoge tonen wilt, de EQ-sliders geven je volledige controle over het geluid. Dankzij de ondersteuning van geofencing kun je het gedrag van de oortjes aanpassen op basis van je geografische locatie. Dit betekent dat je verschillende instellingen kunt hebben voor thuis, op het werk of onderweg, wat zorgt voor een naadloze overgang tussen verschillende luisteromgevingen. De app bevat tevens een batterijbeschermingsmodus die de oplaadcase langzaam oplaadt. Dit helpt om de levensduur van zowel de oortjes als de case te verlengen, zodat ze langer meegaan dan gemiddeld.
Net als de noise-canceling modus is de transparantie qua gevoeligheid in te stellen in de app. De app heeft overigens diverse keren al onze TW4 test-oortjes qua firmware geüpdatet. Sennheiser blijft de technologie updaten, zeker nu het product het meest courante model is. We hebben overigens met alle Sennheiser-producten goede ervaringen betreffende updates. Steeds wordt het product geüpdatet. Dit is bij andere merken lang niet altijd het geval. Het is jammer dat er geen ‘vind mij’-optie in de app zit. Waar was het laatste contact? Inmiddels ben ik diverse malen het mooie doosje met de oortjes kwijtgeraakt. Idioot dat Sennheiser hier niet aan gedacht heeft. Zeker omdat in de app wel geofencing wordt ondersteund. Inmiddels ben ik ze dus kwijt, helaas al voor langere tijd. De productfoto’s zijn dus op het strand gemaakt toen ik de TW4 nog had. Hopelijk duiken ze binnenkort nog eens op. Zoveel technologie en geen handige functie voor waar de TW4 het laatst gebruikt is.

Design

550x529De TW4-oortjes zitten in een klein rechthoekig doosje met een USB-C-aansluiting voor opladen. De buitenkant is van grijze stof met het chique Sennheiser-logo. Het opberg- en oplaaddoosje oogt klein, maar is in de praktijk vergelijkbaar met de oplaad-/opbergdoosjes van andere merken en een kopie van het TW3 doosje. De stoffen afwerking maakt dit doosje net wat chiquer dan wat we van andere merken hebben ervaren. De tactiele eigenschap is lekker. Het doosje ligt lekker in de hand. Het formaat en de niet opvallende kleur zorgen wel dat we een paar keer het doosje ‘kwijt’ waren.
De pasvorm verschilt natuurlijk van oor tot oor. Voor ons is de pasvorm perfect. In de Sennheiser Control-app kun je de pasvorm testen. Met drie verschillende tipjes is vrijwel altijd een goede pasvorm te bereiken. Het deel waar de componenten in zitten is voorkant en valt in de oorschelp redelijk weg. Genoeg om op een oor te rusten zonder dat de oortjes gaan irriteren of reageren op aanraking. Voor bediening moet je echt even de oortjes indrukken.
De oortjes hebben capacitieve touchpads op de achterkant van elk oortje, waardoor je eenvoudig je muziek kunt bedienen. Daarnaast kun je de bediening naar wens aanpassen via de app, zodat je altijd de controle hebt over je luisterervaring.

Geluid

De TW4 ondersteunt lossless audio via Bluetooth, wat zorgt voor een hoge geluidskwaliteit per oordopje. Helaas echter niet op iOS. Tevens ondersteunt de TW4 de Auracast technologie waarmee het in de toekomst mogelijk is om meldingen uit publieke systemen en musea te laten klinken. Deze technologie staat nog in de kinderschoenen en is niet breed beschikbaar. De technologie zit wel al in deze oortjes. Het geluid van deze oortjes is lekker rustig en uitgebalanceerd. Je kunt uren naar muziek luisteren zonder vermoeid te raken. Met de equalizer kun je profielen aanmaken en met de personalisering kun je het geluid afstemmen op je gehoor. Zonder twijfel behoort de TW4 tot de betere oortjes die op de markt zijn voor wie van een gebalanceerd karakter houdt. De accuduur is overigens bijna 8 uur en met opladen in het doosje kun je elke transatlantische vlucht voltooien met deze oortjes. Een minpunt zijn de microfoons voor telefoongesprekken. Binnenshuis werkt die redelijk. Buiten met wind, hoorden af en toe een klager aan de andere kant van de lijn over de matige verstaanbaarheid. Dit moet Sennheiser fixen. We willen namelijk niet alleen overal van mooie muziek kunnen luisteren maar ook overal verstaan kunnen worden.

Conclusie

Het lijkt alsof Sennheiser enorm veel tech in deze oortjes heeft willen proppen, maar sommige dingen die voor dagelijkse gebruikers van belang zijn, is vergeten. Spraak, mono-gebruik en terugvinden van de oortjes kunnen beter. Op alle andere punten behoren deze TW4 tot de top van wat te koop is en zijn ze voorbereid op de toekomst.

Sennheiser Momentum True Wireless 4 - Graphite kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

2 reacties

 1. Die ‘vind-mij’ functie heeft toch alleen aan waar iets voor het laatst gebruikt is? Als je het ding met je meedraagt en ergens neerlegt of op een heel andere plek bewaart is deze redelijk nutteloos.

  Stel je gebruikt hem op het strand en je neemt hem daarna mee naar huis in de auto zonder het te gebruiken, dan geeft de vind-mij-functie gewoon dat strand nog steeds aan.

  Ik heb tegenwoordig overigens vrij weinig met Sennheiser door alle nep-reviews met alle word-of-mouth campagnes. Heb deze review gevonden via Google en lees ook weer weinig definitie over het geluid. Ook Tweakers staat er vol mee. Er staat één serieuze review en verder allemaal WoM-reviews. Hilarisch dat juist degene die een serieuze review schreef en daadwerkelijk probeert mensen van de juiste info te voorzien zijn setje slechts tijdelijk had, en derest het kreeg. Weten we ook waarom die kritiekloos alles de maximale score gaven. Voor mij reden om het merk niet te vertrouwen.

  En eerlijk gezegd vind ik het ook raar dat jij voor bijna de maximale score gaat, maar niets zegt over hoe het setje presteert versus alternatieven, de microfoon niet goed vindt, een functie je je belangrijk vindt in de app ontbreekt. En als je over het geluid niets anders zegt dan ‘rustig en gebalanceerd’ zonder details… komt het bijna over als een iets uitgebreidere variant van de WoM-reviews.

  1. De vind mij functionaliteit van steeds meer fabrikanten maakt gebruik van het netwerk van Apple en Android smartphones dat in de buurt het signaal van de headset kan oppikken. Dus het is inderdaad zo dat die apparaten niet continue verbonden zijn en hun locatie doorgeven. Maar een voor jou wildvreemde kan wel degelijk helpen om de locatie door te geven. Ook als een apparaat bijvoorbeeld gestolen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.