Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review Sennheiser USB Profile Mic; Professionele mic voor een consumenten prijs

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Sennheiser USB Prifile met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Vormgeving
  • Materiaal
  • Compleet
  • geluid
  • instelmogelijkheden

THE BAD

  • Draai mogelijkheid mic kan net wat beter

Sennheiser heeft een naam in de professionele markt. IN de pro-sumer markt en voor de gewone consument werd het voorbij gestreefd door andere merken zoals Røde met kwaliteit voor een vriendelijk prijskaartje. Met de USB Profile heeft Sennheiser een absolute winnaar in huis. Lees onze ervaring waarom.

Deze review is geschreven met een maandje gebruik op de teller en net een bezoek aan de IBC beurs in Amsterdam. De toonaangevende beurs in de wereld betreffende professionele broadcast oplossingen. De USB Profile Mic staat op de stand op display. Dit zegt ook veel over Sennheiser. Vroeger waren de consumenten en zakelijke producten echt gescheiden markten. Natuurlijk blijven de eisen van een professioneel gebruiker anders dan van de serieuze YouTuber of content creator. In de professionele markt is schaalbaarheid van een product belangrijk. Maar de kwaliteit van de pro-sumer concurrenten is inmiddels zo goed dat de grens vervaagd is. Dat is onze verklaring waarom een microfoon zoals de USB Profile nu ook op de professionele beurs te zien is.

Design

De USB Profile is bedoeld voor de serieuze content creator. Een microfoon voor podcasts, voice overs maar ook voor gaming, video conferencing en alles wat een goede audio kwaliteit nodig heeft. Wij hebben de USB microfoon met de burostandaard getest. Voor nog geen twee honderd euro ontvang je dan de microfoon met een pasklare burosteun/arm. Beide producten stralen design en bouw kwaliteit uit. Hoogwaardige materialen met minimale toleranties. Kortom alles wat we van de duurdere Sennheiser producten gewend zijn maar dan voor een vriendelijke prijs. Nergens lijkt een concessie gedaan te zijn aan kwaliteit. De behuizing van de microfoon lijkt aluminium te zijn. Althans de belangrijkste onderdelen. De knopjes zijn natuurlijk kunststof.
Aan de onderkant van de microfoon zit een schroefdraad om de mic op elke standaard microfoon steun te schroeven. De microfoon zelf zit in een kantel mechanisme wat zo’n 15-20 graden kant kantelen. Wanneer je hem op de meegeleverde arm monteert, dan kan je de mic niet meer om de as roteren. Dat moet je dus doen met het instellen van de klemschroef. De draaiing van de arm in combinatie met het kantelmechanisme, zorgen dat je de mic altijd voor je mond kan plaatsen. Yep dat is wel de bedoeling van deze mic. Je praat er recht van voren in. Aan de achterkant zit de USB-C aansluiting voor de voeding en communicatie met de computer en een mini-jack aansluiting voor de hoofdtelefoon. Aan de voorzijde zitten drie draaiknoppen en een mute knopje. Alle knoppen hebben prachtige verlichting on de status aan te duiden. De functie van de knoppen is niet intuïtief en moet je echt even uitproberen of…. de handleiding lezen. Eigenlijk is het simpel. De bovenste draaiknop is voor gain controle en stelt je in staat om de gevoeligheid van de microfoon aan te passen, waarmee je effectief het niveau voor je sessie instelt. De tweede draaiknop is mix controle om de niveaus tussen je microfoon en het audio van je apparaat in balans qua vertraging te brengen. De onderste draaiknop is de volumeregeling en geeft je snel toegang om eenvoudig het volume van je koptelefoon aan te passen. De bovenste soft-touch mute knop wijst zichzelf. De verlichting wordt rood als deze gedempt is.

Gebruik

In het dagelijks gebruik is de e microfoon fijn door het kleine formaat en de doorsnee goede kwaliteit. Of het nu spraak, zang of instrumenten betreft; de USB Profile Mic klinkt gewoon goed. Er is een lichte ruis te horen wanneer we de mic vergelijken met andere duurdere microfoons. Voor audiofielen zullen er vast andere microfoons zijn die beter geschikt zijn voor specifieke opnames of gewenste finetuning met software. De kracht van deze microfoon is dat het goed geluid produceert en dankzij de USB-C aansluiting met zo’n beetje alle computers en mobiele apparaten kan dienen als microfoon. Zonder installatie van software of drivers! De veelzijdigheid en het gemak in combinatie met een goed geluid zijn de kracht van deze microfoon voor een zeer vriendelijk prijspunt. De mic geeft dus een neutraal geluid dat zal werken voor mensen die zich geen zorgen willen maken over audio. De lage tonen zijn beheerst, de middentonen zijn een beetje prominent maar niet overdreven nasaal, en de hoge tonen zijn een beetje neutraal in vergelijking met USB-condensator microfoon in deze prijsklasse. Wie net wat verder wil gaan voor bijvoorbeeld podcasts, heeft nu met de Røde microfoons het voordeel dat deze naadloos integreren in de software van dat bedrijf en hun podcast oplossingen. Sennheiser toont op de IBC beurs een klein apparaat wat voor de professionele markt bedoeld is om microfoons en bronnen samen te brengen. In potentie zit daar een nieuwe afgestripte toepassing in voor de markt waar de USB Profile Mic voor bedoeld is. Het wordt ongetwijfeld spannend de komende tijd waar Sennheiser nog meer mee komt. Enkel de mics zal onvoldoende zijn voor het veroveren van de content creator markt.

Conclusie

Sennheiser heeft voor iedereen die met opnemen van stem of instrument wil beginnen met deze USB Profile Mic een goede keuze. Met de standaard oogt het niet alleen professioneel; het werkt ook lekker. Sennheiser is absoluut weer terug in de massa markt.

USB-C Profile Mic inclusief arm kost 199 Euro.

https://www.bol.com/nl/nl/p/sennheiser-profile-streaming-set-usb-microfoon-tafelset/9300000148682479/ kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Eén reactie

  1. Geen audio demo? Jullie hebben een tijdje een podcast gedaan toch? Komt die ooit nog terug? Volgens mij is er geen Nederlandstalige podcast over tech die meer vanuit review-opzicht en persoonlijke ervaringen kijkt naar tech. De meesten gaan over nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.