Logo GadgetGear.nl
Segway Navimow i108E
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Segway Navimow i108E Robotgrasmaaier zonder grensdraden

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Navimow i108E met 5 sterren.

THE GOOD

  • Werkt volledig autonoom
  • Houdt enigszins rekening met het weer
  • Lekker stil
  • Goedkope messen, gemakkelijk te vervangen

THE BAD

Het reviewen van een robotgrasmaaier doe ik al jaren met verse tegenzin. Het spannen en corrigeren van grensdraden staat gelijk aan veel uurtjes op je knietjes in de tuin. Met haar nieuwe EFLS 2.0 technologie zou dat definitief verleden tijd moeten zijn. Navimow belooft namelijk de goedkoopste satellietgestuurde robotgrasmaaier-ervaring waarbij hij met een kwartiertje werk al over jouw gazonnetje zoeft. Tijd voor mij om dit te ervaren.

Unboxing

De doos van de Navimow i108E is fors. Segway stuurde ons deze machine die goed is voor een gazon van 800 meter. Die van ons is net 100, dus de kleinere Navimow i105E zou voor ons een logischer keuze zijn geweest. Maar beter overcapaciteit dan ondercapaciteit šŸ˜‰

De robot komt met een RTK-antenne ter ondersteuning van de plaatsbepaling, het laadstation met grondankers en een waterbestendige adapter voor de stroomtoevoer. Bovendien zit er al een setje reservemessen in de doos. Top!

Design

Het ontwerp van de Navimow i108E is lekker ontwerp. Hou je van Dyson, dan hou je zeker ook van Navimow. De maaihoogte instelling doe je via een grote draaiknop bovenop de machine, dus geen gezeur met het afstellen van de wielen. Ook de grote rode stopknop zit duidelijk bovenop voor wanneer er paniek is.

Segway Navimow i108E op het laadstation

oplus 1310720

Het wielontwerp wijkt af van veel andere merken. Navimow gebruikt geen noppen, maar vinnen in het oranje profiel om het wiel. Hierdoor slipt hij soms wel iets weg over het gras, maar hij komt niet snel vast te zitten in losse aarde. Zelf heb ik hier wel heel veel plezier van in mijn tuintje.

oplus 1310720

Aan de achterkant van de machine is een sleepwiel geplaatst in plaats van een skidplate, zoals op andere merken. Hierdoor is hij in het algemeen veel vriendelijker voor de grasmat. Ideaal wanneer je, in tegenstelling tot mij, geen speelgras maar meer fancy grassoorten gebruikt die wat gevoeliger zijn.

Ook goed is de statusLED die in de hoogteverstelring zit verwerkt. Hierdoor heb je altijd goed zich op wat hij precies aan het doen is.

 

 

 

 

 

oplus 1310720

Niet alleen de robot zelf heeft duidelijke status LED’s. Ook het laadstation is hiervan voorzien. Zelfs in de zon zijn deze LED’s goed af te lezen.

Segway Navimow i108E

Installatie in de tuin

Het kan in 15 minuten zegt Navimow. En als we de eerste ronde opladen niet meetellen, dan kan dat ook. Laadstation installeren, RTK-antenne in de grond prikken en een eerste rondje over het gazon rijden alsof je met je smartphone een RC aan het besturen bent. Natuurlijk zijn we hier bij GadgetGear niet van het halve werk. Dus we monteren de lader netjes onder de vlonder en strippen het snoer om deze direct op de stroomleiding aan te sluiten. Voor de RTK-Antenne gaan we nog een houder maken voor muurmontage op de schuur. Klussen doen we gewoon graag en dan ben je al snel heel wat meer uurtjes bezig voor de Navimow i108E kan uitrijden.

Segway Navimow i108E

EFLS 2.0 navigatie

EFLS is een term van Navimow dat staat voor Exact Fusion Locating System. Het staat voor het met AI combineren van verschillende datastromen om de locatie van de robot te bepalen. Hij pikt namelijk data op van satellieten en de RTK-antenne. Dit combineert hij met de VisionFence camera om nauwkeurig te navigeren tot op een centimeter of 5 tot 10. En dit gaat wonderbaarlijk goed.

Door deze manier van navigeren, kan de Navimow ook keurig in banen maaien, waar veel andere grasmaaiers met het stootprincipe gewoon zichzelf een tijdje vermaken op jouw gazonnetje. Met alle klimtoestellen en barbecues in onze tuin is dat niet heel goed zichtbaar, maar ik merk wel dat deze robot veel minder lang bezig is met het maaien van mijn grasmat. Voordeel hiervan is dat je dus ook minder energie verbruikt.

Wat we wel merken is dat EFLS soms wat moeite heeft met speeltoestellen in de tuin, waardoor de navigatie niet altijd helemaal naar wens loopt. Dit laat de robot ook eerlijk zien in de app en dat lijkt hij bij een volgende ronde ook weer te willen corrigeren.

VisionFence camera

De VisionFence camera is getraind om zeer veel verschillende objecten te herkennen. Ik heb kids die speelgoed laten slingeren en een hond die in hoge nood nog weleens een graspol uitzoekt als we te laat zijn met uitlaten. Dat kan een zooitje worden en is de reden dat mijn Robomow meer uit, dan aan staat. Voor de 108E is dit allemaal geen drama. Hij navigeert gewoon lekker om alles dat hij ziet heen.

segway navimow visionfence camera

In combinatie met EFLS 2.0 kan de VisionFence camera ook de randen van je borders bepalen. Jij kunt aangeven of deze gelijk liggen met het gras, waardoor de machine over de rand mag maaien. Of dat deze niet gelijk liggen en dat de machine dus niet van de grasmat af mag. in dat laatste geval moet je zelf misschien nog even met de kantenmaaier de boel afwerken.

De messen

Navimow maakt gebruik van een set messen met aan beide kanten een snijvlak. De messen zijn klein en kunnen hierdoor eenvoudig en snel vervangen worden. Dit in tegenstelling tot mijn oude Robomow’s, waar grote dure messen onder hingen die ook maar een seizoen meegingen. Met de ronde knop bovenop de machine stel je de maaihoogte van de missen in op 20 tot 60 millimeter. De maaibreedte van de machine is 18 centimeter.

Bij slecht weer

Wat net niet helemaal lekker loopt is hoe de robot met slecht weer om gaat. Een sensor die ontbreekt is een regensensor. Hij gebruikt een weerdienst om bij potentieel regengevaar terug te keren naar het laadstation. En we weten allemaal dat dit niet altijd helemaal goed gaat in Nederland. Het komt niet vaak voor, maar soms maakt hij toch nog gewoon meters in de regen. We hopen dat Segway dit bij een volgende generatie oplost. Overigens is de behuizing gewoon IP66 stof- en waterdicht.

Accessoire aanbod

Navimow heeft een garage voor het laadplatform ontwikkeld. Hoewel de i108 IP66 stof- en waterdicht is, is dit een prima oplossing om de machine ook nog wat te beschermen tegen de hitte van de echte zomerzon. Ik kan me ook voorstellen dat de felle kleuren van de wielen en stopknop langer mooi blijven wanneer er meer schaduw op de robot valt.
De Access+ module bespreken we binnenkort en geeft de robot naast een 4G connectie, ook een anti-diefstal upgrade. Er zijn nieuwe messen, extra palen en een verlengingskit voor de RTK-antenne.

Conclusie Navimow 108E

Een robotgrasmaaier in combinatie met huisdieren en kinderen is voor mij altijd een flinke zorg geweest. Ze stonden vaker uit dan aan. Maar met de Navimow i108E van Segway is het voor mij voor het eerst iets waar ik helemaal niet meer over nadenk. De machine maait gewoon regelmatig het gras. Laat speelgoed en andere spullen heel. Hij managed echt zichzelf. Dit is hoe het in mijn ogen ook hoort met smart home producten. Het ding moet voor mij denken en niet andersom. Eigenlijk is het enige nadeel echt het ontbreken van een eigen regensensor. Daar kan Segway nog in verbeteren. Verder hebben we geen kritiek op deze machine.

Leuk detail. Toen de Navimow i108EĀ  binnenkwam, ontvingen we ook het verzoek van Husqvarna’s internationale PR bureau om hun model te reviewen. Dit mochten we alleen als we niet de Navimow zouden reviewen. Uiteraard zijn we niet op die eis ingegaan omdat we de Husqvarna juist graag afzetten tegen het resultaat van de Navimow. Nadat we dit aangaven, hoorden we niks meer van Husqvarna.

Navimow i108 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.