Logo GadgetGear.nl
HiSilicon Kirin Chipset
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Gerucht: Xiaomi werkt opnieuw aan eigen chipset

Chinese smartphonebouwers hebben veel geleerd van Huawei. Een van de succesfactoren voor Huawei was de productie van haar eigen HiSilicon Kirin chipsets voor het midden- en topsegment smartphones. Ook Xiaomi lijkt zich meer en meer te richten op de ontwikkeling van eigen chipsets.

De reden dat Huawei zo succesvol was met haar eigen chipsets, is dat Huawei geen patenten hoefde te betalen over technologie die het merk niet in de chipset opnam, omdat het niet nodig was voor de toestellen die het op de markt zette. Daarnaast kon het eigen ‘vervangende’ technologie om zo om patenten heen te wandelen. De afwezigheid van overbodige technologie in een chipset zorgt ook voor een lager energieverbruik en optimale prestaties.

Met deze stappen kon Huawei zich voorzichtig meten met de succesvolle Qualcomm chipsets. Hoewel Huawei nooit zo’n sterke GPU kon leveren als Qualcomm, wisten de toestellen verder vergelijkbare prestaties neer te zetten tegen een ogenschijnlijk gematigder energieverbruik. Een eigen chipset kan dus een berg voordelen opleveren.

Xiaomi ontwikkelde eerder al eens een eigen chipset en lijkt nu opnieuw aan het ontwerpen te zijn geslagen. Dit in samenwerking met het eveneens Chinese MediaTEK. Waar de eerste chipset van Xiaomi de naam Surge S1 in 2015 meekreeg, moet de ontwikkeling van de huidige chipset het doen met de codenaam ‘Ring’. Het plan zou zijn om een chipset te ontwikkelen die zich kan meten met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen2. De top chipset van Qualcomm van 2023. Daarmee lijkt Xiaomi zich te richten op een chipset van het huidige middensegment. Daar zit een groot volume in toestellen, dus een grote kans om veel geld te besparen. Bovendien zou de chipset over de komende jaren langzaam kunnen verschuiven naar goedkopere segmenten. Hierdoor zou deze chipset in theorie een veel langer leven kunnen leiden dan de Surge S1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.