Logo GadgetGear.nl
Fairphone Fairbuds
Picture of Jeroen van Wijngaarden
Jeroen van Wijngaarden

Review: Fairphone Fairbuds

Jeroen van Wijngaarden beoordeelde namens GadgetGear de Fairphone Fairbuds met 4 sterren.

THE GOOD

  • Duurzaam
  • Repareerbaar
  • Prima geluid
  • Handige app
  • Strak design

THE BAD

  • Active Noise Cancelling kan beter

Duurzaam Luisterplezier in een Innovatief Jasje

Inleiding

In de wereld van elektronica waar elk jaar talloze gadgets en accessoires worden gelanceerd, probeert Fairphone zich te onderscheiden met een duurzaamheidsmissie. Deze review neemt de nieuwste toevoeging aan hun productlijn onder de loep: de Fairphone Fairbuds. Deze oordopjes beloven niet alleen goede prestaties maar zetten ook sterk in op milieuvriendelijkheid.

Het bedrijf: Fairphone

Fairphone, gevestigd in Nederland, begon als een sociale onderneming gericht op het verhogen van de duurzaamheid en eerlijke handelspraktijken binnen de elektronicatechnologie. Het bedrijf heeft als doel de levenscyclus van producten te verlengen en gebruikt daarom vaak gerecyclede en gemakkelijk vervangbare onderdelen. Dit ethos is duidelijk zichtbaar in al hun producten, inclusief de Fairbuds.

De verpakking

De verpakking van de Fairbuds spreekt direct tot de eco-bewuste consument. Gemaakt van gerecycled karton en bedrukt met soja-inkt, is de verpakking volledig biologisch afbreekbaar. Het is dan ook functioneel, zonder onnodige fratsen of plastic.

fairphone fairbuds (6)

Unboxing

Het unboxing-proces van de Fairbuds is een korte maar plezierige ervaring. Bij het openen van het kartonnen doosje word je begroet door de oordopjes zelf in de oplaadcase. Verder vind je een quick start quide en een kartonnetje met extra eartips.

Design

De Fairbuds hebben een strak en functioneel design. Beschikbaar zwart en wit die passen bij de duurzame ethos van Fairphone, de oordopjes zijn zo ontworpen om discreet in het oor te passen. De bouwkwaliteit voelt solide aan, zonder dat het gewicht of ongemak toeneemt.

fairphone fairbuds (3)

Features

Qua functionaliteiten bieden de Fairbuds meer dan alleen basisgeluid. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding met minimale vertraging.

De oordopjes zijn uitgerust met touchbediening, wat het wisselen van muziektracks of het beantwoorden van oproepen gemakkelijk maakt zonder je smartphone te hoeven pakken. Echter is dit wel even wennen waardoor je in het begin zeker nog eens een foutje maakt. Harder of zachter zetten van het geluid kan door op de Fairbuds naar boven of naar beneden te “swipen”. Dit is op zo’n klein oordopje best lastig waardoor je vaak per ongeluk naar het volgende nummer gaat of je muziek op pauze zet. Echter na langer gebruik van de Fairbuds went dit wel en zal je minder vaak fout “swipen”.

Bovendien zijn ze waterbestendig, waardoor ze geschikt zijn voor zowel een regenachtige dag als een intensieve workout.

De Fairbuds zijn makkelijk te koppelen en er is tevens een Fairbuds app te downloaden. In deze app kan je gemakkelijk de Fairbuds naar jou wensen aanpassen en/of updaten. De equalizer optie in de app zorgt er voor dat jij jou Fairbuds naar eigen smaak qua geluid kan instellen.
Ook is er in de app de optie tot het aanschaffen van nieuwe onderdelen.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de Fairbuds is goed voor een product dat zoveel nadruk legt op duurzaamheid. De balans tussen hoge, midden- en lage tonen is goed afgestemd, met een warme bas en heldere hoge tonen. Hoewel ze misschien niet concurreren met high-end audiomerken, bieden ze meer dan voldoende kwaliteit voor dagelijks gebruik. Zoals ik hierboven al schreef kan je in de app jou Fairbuds naar eigen wens helemaal aanpassen.

Het enige minpunt op het gebied van het geluidskwaliteit vind ik de active noice-cancelling. Op het moment dat je deze activeert word er inderdaad wel veel omgevingsgeluid/ruis weg gefilterd echter als je deze optie gebruikt zonder muziek te luisteren dan hoor je een lichte ruis de gehele tijd. Tijdens het gebruik voor de review is er een update geweest van de Fairbuds waar hier aandacht aan is besteed maar ik hoop dat er in de toekomst nog iets meer aandacht aan word besteed. Dit zal zorgen voor een nog fijner gebruik.

Duurzaamheid / Repareerbaarheid

De Fairbuds zijn oordopjes die zich richten op duurzaamheid. Hoewel de audiokwaliteit niet extreem hoog is, kan het voor veel luisteraars voldoende zijn voor muziek onderweg of het beluisteren van podcasts.

Ze passen comfortabel in het oor en het oplaaddoosje voelt solide aan. De batterijduur van de oordopjes is vijf tot zes uur, wat ruim voldoende is. Bovendien biedt slechts tien minuten opladen in het doosje anderhalf uur extra luistertijd.
Bij de Fairbuds word dan ook geen oplader geleverd aangezien je deze gewoon kan opladen met elke usb-C oplader.

Volgens de missie van Fairphone kunnen zeven reserveonderdelen van de Fairbuds eenvoudig worden vervangen. Deze onderdelen omvatten de losse oordopjes, batterij van de oordopjes, siliconenring, oortips, de buitenkant van de oplaadcase, de kern van de oplaadcase en de batterij van de oplaadcase. Als je een oordopje verliest, is het mogelijk om eenvoudig een vervangend exemplaar te bestellen.

Vervangbare batterijen zijn essentieel voor het verlengen van de levensduur van oordopjes. Een afnemende batterijduur is namelijk een van de belangrijkste redenen waarom gebruikers werkende oordopjes weggooien.

De Fairbuds zijn hgierdoor geschikt voor consumenten die zich actief willen inzetten voor duurzaamheid. Dit komt niet alleen door de mogelijkheid om de oordopjes te repareren, maar ook door het gebruik van gerecyclede of ethisch gewonnen materialen. Als je e-waste wilt vermijden en bereid bent om compromissen te sluiten op het gebied van functies, zijn deze oordopjes een passende keuze.

 

Prijs

De Fairbuds zijn geprijsd om concurrerend te zijn binnen de markt voor middenklasse oordopjes. Gezien hun duurzame eigenschappen en degelijke prestaties, bieden ze goede waarde voor de prijs. Ze zijn misschien iets duur als je kijkt naar de geluidsprestaties maar gezien de duurzaamheid zijn ze de 149,- in mijn ogen zeker waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.