Logo GadgetGear.nl
Google Bard volgens Midjourney
Picture of Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Kunstmatige intelligentie: bedreiging of zegen voor het bedrijfsleven?

In het jaar 2023 werd kunstmatige intelligentie opeens erg populair. Dit had alles te maken met de lancering van ChatGPT. Een soort van robot waar je alle mogelijke vragen aan kan stellen. Ook is dit een robot waarmee je bijvoorbeeld volledige rapporten op kunt laten stellen of teksten kunt laten schrijven.

Sinds de lancering van ChatGPT is er een hoop te doen om kunstmatige intelligentie. Is dit een zegen voor het bedrijfsleven? Of is deze vorm van intelligentie juist een bedreiging voor het bedrijfsleven? De ervaring leert dat de meningen hier bijzonder over verdeeld zijn.

Breed inzetbaar

Het is hoe dan ook een feit dat kunstmatige intelligentie breed inzetbaar is. Binnen elk bedrijf is het wel mogelijk om iets met kunstmatige intelligentie te doen. Hiermee kunnen processen geautomatiseerd worden of taken versimpeld worden.

Eigenlijk kun je dit vergelijken met business apps. Met de juiste business apps is het mogelijk om een bedrijf naar grotere hoogten te stuwen. Dit is ook iets wat – in theorie – met AI mogelijk zou moeten zijn. Het heeft er echter alle schijn van dat dit nog niet aan de orde is.

Hoe zit het met de privacy?

Over AI is dus een hoop te doen. Dit komt onder meer doordat ‘tegenstanders’ hun vragen stellen bij de privacy. Stel nou dat je bepaalde bedrijfsgegevens bij ChatGPT invult om hier algemene voorwaarden van te maken. Wat gebeurt er precies met deze bedrijfsgegevens? Dit is iets waar nog te weinig over duidelijk is.

Het is in ieder geval veelzeggend dat de Europese Unie al in actie gekomen is. Vanuit Brussel is al een wet aangenomen voor het inzetten van AI. Dit is vrij opvallend, aangezien AI nog in de kinderschoenen lijkt te staan. Toch vond men het in Brussel nu al tijd om in te grijpen. Dat is wel iets om even goed over na te denken.

Zowel een bedreiging als een zegen

Eigenlijk is AI zowel een bedreiging als een zegen. Aan de ene kant biedt het veel mogelijkheden voor een bedrijf, onder meer om processen te automatiseren. Aan de andere kant vormt het ook een bedreiging. Als kunstmatige intelligentie té groot of goed wordt, kan dit de ondergang van de mensheid betekenen. Ook kan AI mogelijk in de toekomst het werk van veel mensen overnemen. Wat moeten al deze mensen gaan doen? Wat betekent dit voor de werkloosheid in een land? Wat betekent dit voor de algehele economie? Er is nog een hoop onduidelijkheid over AI.

Kijk desalniettemin goed naar de mogelijkheden van AI. Mogelijk kun je de kunstmatige intelligentie combineren met nieuwe power apps. Dit stelt je wellicht in staat om nog sneller de gewenste bedrijfsdoelen te behalen. Uiteraard is het ook op veel andere manieren mogelijk om AI in je bedrijf te integreren.

Houd hierbij wel rekening met de bedrijfsveiligheid. Deel geen persoonlijke gegevens van klanten of andere privacygevoelige informatie.

Lukt het je om AI succesvol te implementeren in je bedrijf? Dan ben je spekkoper; je neemt hiermee immers een voorsprong op je concurrentie in!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.