Logo GadgetGear.nl
Foto van Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Supernote A5 X e-ink tablet, gedigitaliseerd en georganiseerd schrijven

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Supernote Supernote A5 X met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Licht en handzaam.
  • Uitstekende schrijfervaring.
  • Goede organisatietools.
  • Sterke foliobevestiging.
  • Ondersteuning Kindle app.

THE BAD

  • Plastic behuizing minder stijlvol.
  • Geen automatische synchronisatie.
  • Cloudopslag in China.

Na een paar maanden werken met de Supernote A5 X, kunnen we nu een echte review schrijven. Dit is de derde e-Ink tablet die we dagelijks gebruiken en hij is uitstekend voor een specifieke groep mensen.

Gestructureerd digitaal

Eerst even een noot over onze eerste e-ink liefde: de Remarkable2. De Remarkable e-ink tablet is een digitale versie van je verzameling papieren notitieboekjes. Geen apps, geen synchronisatie met diverse notitieapps en eigenlijk ook geen handschriftherkenning. Het is gewoon een digitale versie van je papieren workflow. Het voordeel is dat je alles bij je hebt in een dunne en handzame reader. Licht in gewicht, fraai vormgegeven en te beveiligen met een wachtwoord. Dus als je hier al je notities en pdf’jes etc. op hebt staan, en je laat hem in de trein liggen, dan is er nog geen man overboord. Handig en veilig. De SuperNote X-tablets zijn anders. Ze bieden ook een handschrift op papier ervaring, maar zijn voorzien van een structuur voor werken en een e-mail en agenda-integratie. Werk je met Microsoft Office of Outlook, dan integreert dit apparaat fantastisch, maar daarover later meer. Eerst het ontwerp.

Design

De Supernote A5 X onderscheidt zich met zijn volledig plastic behuizing. Dit betekent dat hij niet koud aanvoelt, maar minder stijlvol oogt dan bijvoorbeeld de Remarkable2. De bevestiging aan de folio is slim ontworpen: een groef aan de achterkant van de tablet schuift in een plastic strip op de folio, wat zorgt voor een sterke verbinding. In de folio zit ook een lusje om de Cross- of Waterman-achtige pen in te bevestigen, zodat je altijd jouw digitale pen bij de hand hebt. Superhandig! Het scherm is ook van plastic en maakt gebruik van E-ink’s Mobius Carta-technologie, wat lichter en flexibeler is dan glas. De schrijfervaring is daardoor ook anders dan bij een iPad, Boox of Remarkable2-tablet. Het voelt wat zachter aan, als een balpen die op lekker dik geschept papier schrijft. Een prettige schrijfervaring en minder krasserig dan alle andere e-ink tablets die we tot nu toe hebben getest.
De aan/uit-knop van de Supernote A5 X bevindt zich aan de bovenkant en de USB-C oplaadpoort aan de onderkant. Intern is de A5 X uitgerust met een 1.3GHz Quad-Core processor, 2Gb RAM en 32Gb opslagcapaciteit, wat ruim voldoende is voor gemiddeld gebruik. De 3800mAh batterij gaat bijna twee weken mee bij dagelijks gebruik. De tablet heeft geen verlicht scherm, een bewuste keuze om energie te besparen en de schrijfervaring niet te beïnvloeden. In de praktijk kan dit soms als een gemis worden ervaren, vooral wanneer je de Supernote A5 X als Kindle-reader wilt gebruiken.

Gebruik

De Supernote richt zich vooral op schrijven en heeft daarom geen ingebouwde speakers en microfoon. Dit resulteert in een lichte tablet van slechts 375 gram, ideaal voor schrijftaken. Een unieke functie is de zij-aanraakslider aan de rechterkant, die snelle toegang biedt tot het menu en schermverversing, zonder onbedoelde aanrakingen. Je moet echter wel wennen aan het gebruik en de bediening op het scherm. De Remarkable2 is bijvoorbeeld veel intuïtiever. Eenmaal gewend aan de bediening, ga je de Supernote A5 X zeker waarderen. Het blijkt dan ook erg handig om bijvoorbeeld het menu te verplaatsen, vooral voor linkshandigen of mensen met een andere schrijfrichting.

De meegeleverde Supernote Standard Pen voelt aan als een kwalitatieve inkt pen met een keramische tip die niet slijt. De Supernote beschikt over uitstekende organisatietools voor notities en notebooks. Je kunt tekst selecteren en als kop instellen, wat automatisch aan de inhoudsopgave wordt toegevoegd. Notities kunnen ook worden getagd of gelinkt aan pagina’s, notebooks of websites. Handig is de functie om met twee vingers het scherm aan te raken en direct delen te wissen. De Supernote onderscheidt zich ook door handschriftherkenning en de mogelijkheid om trefwoorden in je handgeschreven teksten te markeren, zodat je documenten sneller kunt terugvinden. Wat we onhandig vinden, is dat elke nieuwe notitie standaard een abracadabra titel heeft. Deze kan je wijzigen, maar het zou handiger zijn als je het algoritme zou kunnen instellen om bijvoorbeeld een nieuwe naam samen te stellen op basis van de map waarin het staat en de datum. Aan de organisatie van notities moet je echt even wennen.

Integratie

De Supernote X-tablets synchroniseren met de Supernote cloud, die in China gevestigd is. Dit kan een probleem zijn voor organisaties die strenge eisen stellen aan de vertrouwelijkheid van documenten. Daarom raden we de Supernote niet aan voor overheidsinstanties, tenzij Supernote met een eigen statement over dataopslag en privacy komt. Voor dagelijks gebruik op school of werk denken we echter dat er geen reden tot zorgen is. Het synchroniseren van notitieboeken met de Supernote cloud, Google Drive of Dropbox is mogelijk, maar gebeurt niet automatisch. Notitieboeken worden in Supernote’s .note-formaat gesynchroniseerd, wat betekent dat ze voornamelijk dienen als backup, tenzij handmatig geëxporteerd. Bestanden kunnen op verschillende manieren worden overgezet. De Supernote Partner-app is wat omslachtig in gebruik, maar met de toevoeging van Google Drive synchronisatie is dit minder problematisch geworden. De Supernote biedt ook een ‘digest’-functie voor het loggen van annotaties en een schermdelingsoptie voor lokale netwerken. Een webbrowser is aanwezig, hoewel deze niet erg handig is in gebruik. Een groot pluspunt is de ondersteuning van de Kindle-app. Deze kan eenvoudig geïnstalleerd worden en geeft toegang tot alle Kindle-content.

Conclusie

De Supernote A5 X is erg geschikt voor kantoortoepassingen, dankzij de goede integratie met Outlook agenda’s en email. Het apparaat vergt wat gewenning, maar biedt een aangename schrijfervaring en nuttige Microsoft Office integratie.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Supernote Webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.