Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Remarkable tablet voor handgeschreven notities

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • mooie vormgeving
 • extreem goede pen ervaring
 • licht gewicht
 • goede accu duur
 • goed scherm
 • emailen documenten
 • grote e-reader
 • micro usb lader
 • accessoires
 • afwerking producten
 • ontwikkelaars zijn aktief

THE BAD

 • os is in ontwikkeling
 • beta functies traag
 • geen echte integraties

Apple NewtenOS is al meer dan 25 jaar oude technologie. Maar de Remarkable deed mij er direct aan denken. Zonder twijfel beter als digitaal papier. Maar ook meer bruikbaar?

Wie veel notities maakt, kent t probleem. Die boekjes met aantekeningen slingeren overal en als je iets uit het verleden zoekt, moet je je suf bladeren. Diverse bedrijven hebben geprobeerd notities digitaal te maken. Van Cross met hun digitale pen, tot Apple met de Newton en de iPad. Maar ook Microsoft, Google en Evernote wedijveren om de ideale digitale oplossing te bieden. Soms door ouderwets papier met een digitale component te combineren, of om gewoon de hardware het papier te laten vervangen. Denk dan aan de Surface. De ideale oplossing heb ik nog niet gevonden. En toen was de tip van een vriend om de Remarkable eens te proberen. Een digitale inkt tablet met een pen die als echt zou aanvoelen.

Communicatie

Allereerst is het belangrijk te realiseren dat de Remarkable een ‘connected device’ is. Het is prima zonder internet te gebruiken, maar voor het delen van documenten en updaten is echt een wifi verbinding met het internet noodzakelijk. Via deze route kan je documenten ontvangen en delen.

Schrijven en tekenen

De reviews zijn lovend. Remarkable timmert al twee jaar aan de weg. En inderdaad is het gevoel van de pen het beste wat ik ooit gevoeld heb op dit gebied. Het lijkt echt een potlood of pen wanneer je schrijft. Geen vertraging en het gevoel van de punt op het digitale papier voelt niet digitaal. Het puntje in de pen is van bros materiaal. Telkens na een paar weken heb ik de punt moeten vervangen. Dat is normaal voor de Remarkable. Die punt is in combinatie met de microscopische structuur van het scherm het geheim. Je voelt een stroefheid die aan normaal papier doet denken. Het voordeel is wel dat je diverse hardheden qua potlood en typen pen kan selecteren. Alles is drukgevoelig en zelfs de houding van de pen heeft invloed op de getekende digitale lijn. Geen tablet komt in de buurt van het natuurlijke gevoel. Enig nadeel: het blijven grijstinten. Overigens ondersteund de Remarkable ook het gebruik van lagen in een document.
De resultaten zijn als pdf, pgn en svg te e-mailen of met de desktop app uit te wisselen. Toch is de integratie met photoshop of illustrator onvoldoende om van een echte workflow te spreken.

Notities en documenten

Het besturingssysteem ondersteunt een folder structuur waar je notities in opslaat. Erg handig zijn de diverse sjablonen die je kan gebruiken en zelf kan aanmaken. Een PDF als invulformulier is zo gemaakt op de pc en op de Remarkable te gebruiken. De formulieren zijn een soort kopietjes en dus geen database. Daar was NewtonOS en PalmOS erg goed in. Remarkable is echt enkel digitaal papier en geen database systeem. Je kan het grote scherm wel prima als ereader te gebruiken. Zo zou je documenten kunnen meenemen en van notities voorzien en via email met anderen delen.

Beta functies

De makers van de Remarkable hebben onlangs een flinke miljoenen investering opgehaald. Diverse functies zijn veelbelovend maar vragen echt doorontwikkeling. Zo kan je het scherm draadloos delen met de desktop app. Leuk om zo voor een groep mensen op het scherm te toveren wat je op de tablet tekent. Veellbelovend maar in de praktijk te onbetrouwbaar. Na een paar presentaties ben ik snel weer teruggevallen op een iPad met pen. Minder een papier gevoel, maar veel rijker qua functionaliteit en robuuster.

Een andere beta functie is het omzetten van geschreven tekst naar getikte tekst. Deze handschriftherkenning is okay, maar niet super. Allereerst is de herkenning behoorlijk traag en na 25 jaar nog steeds niet beter dan wat NetwonOS ooit leverde.

Feit blijft dat de Remarkable altijd een leuke opening van een gesprek oplevert. Iedereen wil zien en voelen hoe de Remarkable werkt. Vervolgens is het een trouwe opslagplaats geworden van al mijn notities. Ik zou een koppeling met Evernote enorm op prijs stellen.

Accessoires

De Remarkable laadt op met micro-usb. De pen heeft puntjes die je regelmatig moet vervangen. Ze verslijten en gaan minder goed een scherp resultaat geven. De puntjes kan je in de pen bewaren. De tablet zelf kan in een hoes opbergen. Deze hoesjes zijn erg fraai en geven een goede bescherming.

Conclusie

De Remarkable tablet is zeker een opvallend product. Als digitale map met documenten, PDF’s en e-Book is het al een super e-reader. De schrijf- en tekenmogelijkheden maken het een goed alternatief voor papier. De accu is ronduit top. Aan alles merk je echter wel dat het systeem net niet af is. Deels door de functies die op beta nivo hangen en deels door de gebrekkige integratie met apps zoals OneNote of Evernote.

De Remarkable is online bij de makers te koop voor 499 Euro.

3 reacties

 1. Beste

  Ik ben al enige tijd op zoek naar een Remarkable tablet en vroeg me af of u uw tablet eventueel zou willen doorverkopen moest u deze nog hebben. Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Groetjes
  Lotte

 2. Hallo redactie,
  Kun je een of twee tablets aanbevelen die ook top zijn om op te schrijven/om digitaal notities op te maken en te verwerken in bijvoorbeeld OneNote?
  Groet Annemieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.