Logo GadgetGear.nl
Samsung Galaxy S24 Familie
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit is de Samsung Galaxy S24 series

Galaxy Unpacked is voorbij en de Samsung Galaxy S24 series is daarmee een feit. De headliner van de specsheet is de ondersteuning voor AI vanuit het toestel zelf, al is de ondersteuning van veel AI functies beperkt op basis van taal. Hierdoor zullen Nederlanders voorlopig nog niet het maximale uit het toestel kunnen halen. Daarom kijken we eerst even naar de hardware die je krijgt en duiken we daarna in de AI.

De Samsung Galaxy S familie

De familie bestaat weer uit drie modellen. De Samsung Galaxy S24 als basismodel, de S24+ als upsell en de S24 Ultra voor iedereen die het allerbeste van Samsung eist.

Opvallend is dat Samsung kiest voor een meer hoekig ontwerp van haar smartphones, wat een mooi, statisch effect heeft. De S24 krijgt de kleinste behuizing omdat het toestel slechts een 6,2 inch display heeft. Het plus model krijgt al meteen 6,7 inch en de Ultra zelfs een 6,8 inch. Alle displays zijn geschikt voor 120Hz weergave.

Opvallend is dat Samsung bij de Ultra afstapt van een curved display. Ook Xiaomi maakte in 2022 al een uitstapje naar vlakke schermen voor haar premium lijn. De S24 en de S24+ hebben echter wel nog curved displays waarbij deze over de rand aflopen.

Samsung Galaxy S24 Ultra

De camera’s

Het camera-eiland is in de basis voor alle drie de toestellen gelijk. Je krijgt een 50 megapixel main camera, een 3x 10 megapixel zoomlens en een 12 megapixel groothoek. De Ultra krijgt echter een 200 megapixel beeldsensor achter de groothoeklens en de 3x zoom is vervangen voor een 5x zoom. In totaal zou je ‘scherp’ tot 10x kunnen inzoomen. In hoeverre daar softwarematige berekeningen aan te pas komen of dat het zoomen op de 200 megapixel beeldsensor is, is nog onduidelijk. We kunnen ons voorstellen dat AI hier wonderen kan verrichten met alle data die het kan verzamelen over de lenzen.

Voor selfies krijg je op alle toestellen een 12 megapixel camera.

De chipset mix

Vorig jaar kreeg heel de wereld de premium Qualcomm Snapdragon chipsets. Dat was voor het eerst. Normaal gingen die alleen naar Noord-Amerika en moest de rest van de wereld het voor dezelfde prijs doen met de zwakkere, eigen Samsung Exynos chipsets. Dit jaar keren die chipsets helaas terug, behalve voor de Ultra.

Wanneer je de Samsung Galaxy S24 Ultra koopt, krijg je overal ter wereld de Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 chipset mee. Voor de S24 en S24+ moet je het weer doen met de zwakkere Samsung Exynos 2400 chipset. Dit betekent dat we hier in Europa ook nog even geen WiFi7 ondersteuning krijgen op de S24 en S24+, omdat WiFi 7 nog niet in die chipset aanwezig is. We worden hier beperkt tot WiFi 6E. Verdere verschillen lijken er in de hardware niet te zijn door de chipset.

Galaxy AI als onderdeel van One UI 6.1

Samsung spreekt in haar presentatie van Galaxy AI, de duidelijke opvolger van haar Bixby assistent. Alle apparaten van Samsung die Galaxy AI ondersteunen, worden voortaan door Samsung gemarkeerd voor de herkenbaarheid.

Foto’s corrigeren en beeldherkenning

Samsung gebruikte al jaren rekenmodellen om foto’s kunstmatig te verbeteren. Bijvoorbeeld wanneer je een foto van de maan neemt, dan worden al langer rekenmodellen gebruikt om te garanderen dat de maan perfect in de foto komt te staan, net als sterren.

Reflecties verwijderen

Met Galaxy AI haakt Samsung sterk in op de functies die Google bracht met haar laatste Pixel smartphones. Het corrigeren van foto’s, net weghalen van zaken. Alles wat je met een Pixel kan, kun je nu ook met jouw Galaxy.

Google Circle to Search

Uiteraard implementeert Samsung ook de laatste Google Android technologie in haar aanbod van slimme functies. Supertof is circle to search. Maak een foto, omcirkel waar je nieuwsgierig naar bent, en Google zoekt het direct voor je op. Samsung is op dit moment de enige die deze functie van de Pixel smartphones mag gebruiken, wat laat zien dat de relatie tussen Samsung en Google steeds sterker begint te worden.

Live vertalingen

Misschien wel het mooiste van de Galaxy AI is de optie om live te vertalen. De Star Trek communicator komt met deze technologie wel heel erg dichtbij. Zo zijn de toestellen in staat om gesprekken live te vertalen.

Chat support

Ga je chatten met iemand, kan het lastig zijn om je emotie goed over te brengen. Hiervoor introduceert Galaxy AI haar Chat assistent. Je geeft de boodschap aan die je wilt versturen en de emotie erachter. Bijvoorbeeld grappig of boos. De AI zal de boodschap dan zo aanpassen dat deze in lijn is met het gevoel dat je mee wilt sturen.

Het prijskaartje

De Samsung Galaxy S24 gaat €899 kosten. Net boven die instap krijg je voor €1.149 de Samsung Galaxy S24+. Wie voor het beste gaat, koopt de Samsung Galaxy S24 ultra voor €1.449.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.