Logo GadgetGear.nl
Oppo Reno 6 Pro 5G
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

2024, het jaar dat Nederland echt 5G krijgt

Voor echt 5G, heb je als telefoonaanbieder een speciale set frequenties in de 3,5Ghz band nodig. Die bemachtig je via een veiling. Lokale gebruikers zoals Schiphol en landelijke zoals Inmarsat maakten jaren gebruik van die bandbreedte en zaten daarmee de echte uitrol van 5G compleet in de weg. In 2024 worden eindelijk de eerste stappen gezet, nu Inmarsat naar Griekenland is verhuisd en lokale gebruikers aan het afbouwen zijn.

De reden dat die 3.5GHz band belangrijk is, is omdat mobiele netwerken hogere snelheden op die band kunnen behalen en tegen meer bandbreedte. Met minder apparatuur, kunnen meer klanten tegelijk worden bediend.

Dit jaar kunnen de frequenties eindelijk ter veiling worden genomen en het is de verwachting dat met name Odido snel zal reageren op de frequentie die de provider krijgt. Odido loopt ver voor op haar concurrenten als het gaat om de benodigde aanleg van 3.5Ghz 5G antennes in Nederland.

De komst van de frequenties is overigens extreem belangrijk. Ook op mobiele data hebben we risico’s van netcongestie, zoals die spelen op het stroomnet. De hoeveelheid dataverbruik in Nederland neemt jaar-op-jaar toe. Bovendien stelt dit providers ook in staat om met bestaande internetproviders te concurreren. Iets dat zeker voor het buitengebied erg interessant kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.