Logo GadgetGear.nl
Razer BlackShark V2 HyperSpeed Verpakking
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Razer BlackShark V2 HyperSpeed

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Razer BlackShark V2 HyperSpeed met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Snelle 2.4GHz HyperSpeed dongle
  • Vrijwel hetzelfde als het Pro model
  • Erg goede audio in deze prijsklasse

THE BAD

  • Microfoon is niet losneembaar
  • Geen Chroma verlichting

In 2021 verscheen de Razer BlackShark V2 Pro het eerst ten tonele. Een high-end gaming headset zonder Chroma verlichting, maar met een stoere helikopterpiloten-look. Een ontwerp waarmee Razer de brug sloeg tussen een goed prijskaartje en goede audio voor de gamer. Dit jaar vernieuwde Razer diezelfde headset. Na twee jaar komt daar HyperSpeed ondersteuning bij.

Unboxing

De unboxing van de Razer BlackShark V2 HyperSpeed laat zien dat het merk wel wat is gaan besparen op de headset. De microfoon zit nu vast, de documentatie is vereenvoudigd (en de letters zijn extreem klein gedrukt) en de stoffen hoes is uit de doos gehaald. Je krijgt nog wel een lange USB-A naar USB-C kabel en je krijgt nu de HyperSpeed dongle erbij. Handig is dat de lange USB-kabel natuurlijk weer met een kabelbinder van Razer komt.

Ontwerp

Qua design is er nauwelijks iets veranderd. Je krijgt nog steeds een hele dikke en comfortabele hoofdband. De oorschelpen zijn groot, van plastic en zitten met twee dunne metalen stangetjes aan de hoofdband. Er zit geen Chroma verlichting in en er is bijna geen kleur te bekennen. Ook het Razer logo valt alleen maar op omdat het glans ten opzichte van het matzwarte plastic op de oorschelpen. Een verrassend low-profile ontwerp dus.

Mick met de Razer BlackShark V2 HyperSpeed

Draagcomfort

Of je deze headset nu koopt om te gamen of voor lange videocalls, zeer waarschijnlijk ga je hem heel wat uren dragen. Ik gebruik deze ook echt in beide situaties. De headset laat zich heel gemakkelijk op maat maken. Eenvoudigweg door hem op je hoofd te zetten en de oorschelpen omlaag te trekken.

Mick met de Razer BlackShark V2 HyperSpeed

Het gewicht van de Razer Blackshark V2 HyperSpeed is met 280 gram erg goed voor een draadloze headset. Dat is zelfs 40 gram minder dan de Pro uit 2021. Dit en de dikke hoofdband maken dat je deze met gemak lang op kunt houden. Ook met een relatief groot hoofd zoals dat van mij. Om lekker lang door te kunnen gamen, maakt Razer gebruik van zacht memory foam in de oorschelpen. Deze zijn ook echt lekker dik, zodat omgevingsgeluid goed gedempt kan worden.

Mick met de Razer BlackShark V2 HyperSpeed

Hyperclear Super Wideband Mic

Nieuw in het ontwerp van de Razer BlackShark V2 HyperSpeed is de Hyperclear Cardioid microfoon die Razer zelf heeft ontwikkeld. Dit is de op een na beste microfoontechnologie die Razer in productie heeft. De sweet sport van deze microfoon is echt al zeer goed, waardoor jouw teamleden goed kunnen horen wat je vertelt. Bovendien zorgt de brede gevoeligheid van de microfoon ervoor dat verschillende stemtypen geen probleem zijn om goed weer te geven. Dit is dezelfde microfoon die in 2021 in het Pro model werd geïntroduceerd, maar dan niet losneembaar. Wil je deze headset ook veel buitenshuis gebruiken, is dat dus wat onhandig.

Razer BlackShark V2 HyperSpeed Microfoon

Audiokwaliteit

De audio van de Razer BlackShark V2 HyperSpeed is afkomstig van twee 50mm titanium drivers. In beide oorschelpen zit er één. Dit zijn dezelfde drivers die Razer in 2021 in het Pro model stopte. De driver van Razer is opgebouwd uit drie delen om een zo strak mogelijk geluid te reproduceren. Dat is belangrijk omdat Razer inmiddels al een tijdje eigenaar is van audiomerk THX. Anno 2023 is ondersteuning voor spatial audio natuurlijk enorm belangrijk voor de gamer. Ook hiervoor heeft de headset alles in huis, waardoor je goed kunt inschatten uit welke richting geluiden komen.

Mick met de Razer BlackShark V2 HyperSpeed

In Razer Synapse is de audioperformance van de headset verder naar persoonlijke smaak te tunen. Het is niet mogelijk om een audiotest toe doen waarmee de headset zichzelf op jouw oren afstemt. Die technologie zien we helaas nog weinig terug in gaming.

2.4GHz HyperSpeed en Bluetooth verbinding

Er zijn behoorlijk wat manieren om de headset te verbinden met jouw gamingsource. Je kunt bedraad over USB met jouw PC verbinden. Je kunt Bluetooth 5.2 gebruiken voor jouw smartphone, PlayStation 5 of Meta Quest VR bril. Of je kunt de HyperSpeed dongle gebruiken voor jouw high-end gaming PC. Die 2.4GHz HyperSpeed verbinding is een alternatief op Bleutooth. Beiden gebruiken de 2.4GHz band op een andere manier, waardoor je veel minder last hebt van latency tijdens het gamen. Een enorme toegevoegde waarde dus.

Razer HyperSpeed Dongle van de Razer BlackShark V2 HyperSpeed

Opvallend is wel dat de HyperSpeed Dongle redelijk exclusief lijkt te zijn aan de headset. In Razer Synapse stelt het programma dat we de USB dongle van de Razer Viper V3 moeten kunnen gebruiken voor andere HyperSpeed apparaten zoals deze Razer BlackShark V2 HyperSpeed. In de praktijk zien we echter niet de mogelijkheid om de headset te verbinden met de dongle van de muis. En andersom lukt ook echt niet. Je hebt dus een tweede USB-A poort nodig voor deze headset. Dit is hetzelfde als bij de Pro uit 2021.

Batterijduur

Ook qua batterijduur lijkt dit model sterk op de Pro uit 2021. Beide headsets kunnen op een volle lading 70 uur gebruikt worden via Bluetooth. HyperSpeed snoept daar zo’n 40% aan tijd vanaf. Die low-latency heeft nog altijd een prijs op de batterijduur van headsets. Met een kwartiertje opladen, kun je gemiddeld zo’n 6 uur draadloos gamen.

Conclusie Razer BlackShark V2 HyperSpeed

Opvallend genoeg lijkt het wel alsof de Razer BlackShark V2 HyperSpeed dezelfde headset is als de Razer BlackShark V2 Pro, maar met enkele besparingen. Nouja, de microfoon kan niet meer losgenomen worden en qua accessoires is het allemaal net wat minder. Ik heb de Pro uit 2021 voor deze review erbij gepakt en heb ook echt moeite om verschillen tussen de twee te benoemen. Op basis van de gewichtsbesparing voelt het een beetje alsof Razer vooral naar een wat eenvoudiger, dus goedkoper productieproces is gegaan voor deze headset. De enige reden om voor de Pro te kiezen is als je graag de microfoon van de headset zou willen halen. Een ander argument is er niet meer. Bij Bol zien we dat je voor de Pro nog altijd zo’n twee tientjes meer neer moet leggen.

Razer BlackShark V2 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.