Logo GadgetGear.nl
Nokia G42 5G
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Nokia G42 5G met volledige iFixit ondersteuning

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Nokia G42 5G met 5 sterren.

THE GOOD

  • Leuk ontwerp
  • groot display
  • Erg goede specs voor de prijs
  • Repareerbaar

THE BAD

  • De twee 2 megapixel camera's voegen weinig plezier toe

Het Chinees-Finse HMD laat dit jaar echt zien de meest duurzame smartphonemaker te willen zijn. De release van de Nokia G42 5G zet het bedrijf een telefoon neer met een eenvoudige verpakking en een samenwerking met iFixit, zodat je de smartphone zelf kunt herstellen wanneer dit nodig is. Natuurlijk doen Samsung en Apple ook zoiets, maar Nokia heeft het zelf kunnen repareren volledig opgenomen in het ontwerp van het apparaat, in plaats van dit ontmoedigend moeilijk te maken. Hulde, nu al!

Unboxing

De verpakking is een bruine doos met weinig kleur. Prima. Weinig plastics ook. Nog beter. En op de verpakking zit eens sticker dat je als koper van de telefoon nog een boom kunt laten aanplanten. Okay, we zien liever dat HMD er een sticker op plakt dat ze de boom al geplant hebben. Want bij iedereen die de sticker niet snapt, loopt de aarde een boompje mis.

Nokia G42 5G Unboxing

In de verpakking zit een USB-C naar USB-C kabel, een SIM tool, de verplichte documentatie (maar zo min mogelijk) en natuurlijk de Nokia G42 5G zelf.

Ontwerp

Wij ontvingen van Nokia de spekkie-roze uitvoering van het toestel. Het eerste dat opvalt, is dat het toestel relatief licht is ten opzichte van het formaat. 193 gram om precies te zijn. Hoewel het toestel formeel een glazen Corning Gorilla Glass 3 display heeft, is dit flinterdun en voelt het gewoon als plastic.

Nokia G42 5G selfiecamera

Dit zal een flinke besparing zijn geweest. De achterkant, het frame, alles is plastic fantastic. Zoals het hoort bij toestellen in deze prijsklasse. Ondanks de goedkope afwerking, is het toestel wel bestand tegen stof en water. Geen IP classificatie, maar wel de belofte dat hij niet snel stuk gaat als je een ongelukje hebt.

Display

Het display is met 6,5 inch erg groot voor deze prijsklasse en dat zien we weer terug in de specificaties. Het is een IPS LCD display met een maximale helderheid van 560 nits. In de zomer, in de volle zon, zal het wat lastig zijn om echt goed te zien wat er op het scherm gebeurt. Dan heb je echt wat schaduw nodig. Het display draait op een HD-Ready ofwel 720×1.612 pixels (720p). Dit levert met 269 pixels per inch een relatief lage pixeldichtheid op. Wanneer je op het scherm drukt met jouw vinger, zie je verkleuringen op het display. Ja, hier zit een groot deel van de besparing in het toestel. Maar voor het surfen op internet, kijken van filmpjes en spelen van games als candy crush, is dit een prima display. Met een beeldverhouding van 20:9 is het wel echt een heel lekkere beeldverhouding voor wie graag streams kijkt.

Nokia G42 5G Display

Er zit geen vingerafdruksensor onder het display. Dat kan niet met LCD schermen. Deze zit dus in de power-knop weggewerkt.

Nokia G42 5G Zijkant

Chipset

Onder de motorkap zien we eigenlijk een heel mooie chipset voor dit toestel. Je krijgt van HMD de SM4350-AC Qualcomm Snapdragon 480+ 5G chipset. Dit is een 8nm chipset wat een mooie balans oplevert tussen prestaties en energieverbruik. Deze chipset heeft twee 2.2GHz ARM Kryo 460 cores voor wanneer hij snel moet zijn en maar liefst zes 1.8GHz ARM Kryo 460 cores voor alle andere werkzaamheden die het toestel moet verrichten. Gamers krijgen een Adreno 619 GPU, wat nog net prima is voor games als PubG en Fortnite.

We weten niet precies wat Nokia heeft gekozen voor de opslag en werkgeheugen, maar je kunt het toestel kopen met 128GB/4GB, 128GB/6GB of 256GB/8GB. Apps starten op acceptabele snelheid op, dus de opslag die HMD heeft gekozen zal niet de snelste op de markt zijn geweest. Maar dat hoeft ook echt niet op de prijs van het toestel. Het is snel genoeg om plezierig met het toestel te werken. Heb je meer opslagruimte nodig? Ook daar heeft HMD aan gedacht. In dit toestel kun je gewoon nog een microSD kaart plaatsen. Wat een ouderwets heerlijke flexibiliteit.

Voor de audiofiel

Het geluid uit de speakers van de Nokia G42 5G is niet eens zo heel slecht. Logisch, want HMD had een flinke body om mee te werken. Die ruimte wordt deels bewust om toch nog een beetje een goede klankkast neer te zetten. Dit verdient echt wel complimenten.

Nokia G42 5G Onderkant

Belangrijker is natuurlijk het gebruik in combinatie met een headset. De chipset is prima in staat om hi-res audio te decoderen. Over Bluetooth heb je daar alleen niet zo heel veel aan. Het toestel ondersteunt wel Bluetooth 5.1, maar geen bijzondere geluidsprofielen. Je moet het met standaard A2DP doen. Ook hier weer de keuze voor goed maar niet uitmuntend. Wil je hoger in kwaliteit, dan kun je gaaf genoeg wel er voor kiezen een bedrade headset aan te sluiten. Deze smartphone beschikt gewoon nog over een 3,5mm audio-aansluiting. En ja, voor de retro liefhebbers zit er ook nog een FM ontvanger op.

Nokia G42 5G Camera-eiland

Het camera-eiland

In het display aan de voorkant zit een selfiecamera. Deze fotografeert op 8 megapixels en filmt in FullHD. Dat laatste is boven verwachting. Tijdens het filmen in FullHD kun je ook beeldstabilisatie gebruiken. Qua lichtgevoeligheid is het niet super, maar wel acceptabel.

Het camera-eiland beschikt over drie camera’s. Een 50 megapixel hoofdcamera, een 2 megapixel macrocamera en een 2 megapixel dieptecamera. De 2 megapixel dieptecamera is er vooral om de kwaliteit van de 50 megapixel sensor op te poetsen. De 2 megapixel macro camera kun je wel gebruiken, maar is eigenlijk niet heel interessant qua prestaties.

Macro camera
Macro camera

Voor de fotografie levert de 50 megapixel camera gewoon aardige plaatjes op. Het is tegenwoordig niet meer zo heel zonnig, maar de prestaties zijn okay. Bij het wegvallen van zonlicht heeft de Nokia camera app wel wat leuke functies beschikbaar, maar echt mooie plaatjes schiet je alleen nog maar met en statief. Dit is in lijn met de verwachtingen op deze prijsklasse.

Batterij

Formeel beschikt het toestel over een non-vervangbare batterij van 5.000mAh, net als de meeste toestellen. Maar het is een iFixit samenwerking, dus bij afname van prestaties kun je de batterij prima zelf vervangen. Opladen gaat met maximaal 20 Watt. Dat is niet supersnel, maar nog wel lekker vlot. Bijna vergelijkbaar qua snelheid met iPhones. Draadloos opladen kan uiteraard niet gezien de prijsklasse.

Android 14

HMD levert de Nokia met Android 14 en haar eigen grafische schil. In de software is extra aandacht voor ongevallen, wat een toffe toevoeging is. Apps zoals de camera zijn gemakkelijk in gebruik. Op het moment van testen is de security patch van oktober 2023 beschikbaar ter download. Dat is ook erg netjes van Nokia. Een duurzame smartphone moet ook qua software worden bijgehouden. Ook erg netjes is dat HMD helemaal geen bloatware behalve Netflix op het toestel zet. Daar Netflix veruit marktleider is in Nederland, vinden we het erg lastig om daar echt over te klagen.

Conclusie Nokia G42 5G

De Nokia G42 5G is enorm goedkoop en zo gemaakt dat je hem zelf kunt repareren. Een ontzettend slimme strategie van Nokia. Eerlijk gezegd hoop ik dat Nokia deze filosofie breder gaat toepassen op haar toestellen. Voor de prijs krijg je een toestel dat echt prima werkt en lekker up to date is qua software. Gewoon een prima allemansvriendje voor weinig.

Nokia G42 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.