Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Jabra Elite 10: de in-ear met unieke Dolby beleving

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Jabra Elite 10 met 4 sterren.

THE GOOD

  • Fraai ontwerp en afwerking.
  • Comfortabele pasvorm en snel koppelen.
  • Uitstekende geluidskwaliteit en ruimtelijkheid.
  • Superieure microfoonkwaliteit.
  • Handige app-instellingen en "find-me"-functie.

THE BAD

  • Hoge prijsklasse.
  • Passieve geluidsonderdrukking niet perfect.
  • Knopbediening en sommige functies niet intuïtief.
  • "Head Tracking"-functie soms ongewenst actief.

Jabra maakt audio-, video- en samenwerkingsoplossingen voor werk en privégebruik. De Elite 10 zijn in-ears die de ultieme beleving op kantoor en in je vrije tijd willen bieden. Wij hebben ze sinds de lancering gebruikt, en dit is onze ervaring.

Allereerst, de Jabra Elite 10 behoort zonder twijfel tot de hogere prijsklasse. Dat merk je aan het ontwerp en de afwerking van de oortjes en het doosje waarin ze zitten voor bescherming en opladen. Voor ruim tweehonderd euro mag je dan ook wat verwachten. De Elite 10 is in verschillende kleuren beschikbaar, van lichtbeige tot zwart en een bordeauxrode variant. In de detaillering ogen ze stuk voor stuk fraai, met subtiele verschillen in het materiaalgebruik.

Eerste indruk

In de verpakking vind je verschillende varianten eargels om de oortjes perfect in je oor te laten passen. Ik heb altijd de grootste eargels nodig, en dat was ook dit keer het geval. De oortjes zitten comfortabel en koppelen snel met twee apparaten. Het is handig dat je tussen apparaten kunt schakelen. De oortjes hebben elk een soort tuimelschakelaar aan de buitenkant. Hiermee kun je het volume bedienen, pairen, tussen apparaten schakelen en de assistent oproepen. Ook kun je de noise cancelling and hear-through functies in- en uitschakelen. Het is niet intuïtief, maar na wat proberen weet je hoe het werkt. De pasvorm is goed, maar niet perfect qua passieve onderdrukking van omgevingsgeluid. De oortjes zijn comfortabel omdat ze niet knellen en uren gedragen kunnen worden. De knopbediening activeert niet spontaan als je in een vliegtuig tegen een kussen of hoofdsteun leunt. Dat is fijn.

Geluid

Het geluid van de Elite 10 is ronduit erg fraai. Echter, omdat bij mij de grootste eargels niet 100% afsluiten, heb ik met de Elite 10 iets minder bas dan met de Elite 8 Active, die bij mij perfect afsluit. Het geluid is daardoor mooi neutraal en met voldoende volume, maar zonder een dreunende bas. De bas is wel aanwezig. Dit kan ook komen door de Dolby-ondersteuning van de Elite 10, die het geluid ruimtelijker moet laten klinken. Dat doet het ook. De Elite 10 klinkt ‘losser’ over het hele audiobereik. Er zit nog een extra functie in de Elite 10 die we niet hebben kunnen uitzetten, volgens de handleiding zou dat wel moeten kunnen. De ‘Head Tracking’-functie zorgt ervoor dat het geluid over de linker- en rechterspeaker verdeeld wordt, zodat het lijkt alsof het geluid uit de richting van de audiobron komt. Draai je met je hoofd naar links, dan hoor je rechts meer geluid en vice versa. Gecombineerd met hear-through geeft dit echt het gevoel alsof het geluid van die bron komt, zonder dat anderen horen wat jij hoort dankzij de in-ears. Bij gebruik van een televisie is dit bijvoorbeeld een bijzondere ervaring. De audio zit dan minder in je hoofd, maar is meer ruimtelijk en jij bent onderdeel van die ruimte. Als je echter in een trein met ANC aan zit te luisteren, dan is het niet fijn als je naar links of rechts kijkt dat het Head Tracking ook werkt. Volgens de handleiding is dit in de app uit te schakelen, maar wij hebben het niet gevonden.

De microfoons in de Elite 10 zijn ronduit super. Wanneer we bellen vanuit de auto of het kantoor met de in-ears, dan is de reactie altijd dat de verbinding kraakhelder is. Dat is ook iets waar Jabra met jarenlange ervaring in kantoortoepassingen van headsets in uitblinkt. Die kennis en ervaring zitten ontegenzeggelijk ook in de Elite 10.

App

In de Sound+ app kun je diverse zaken instellen van de Elite 10. Zo stel je de klankkleur in en kun je de ANC in- en uitschakelen. Dingen die je ook met de knoppen kunt doen. Die knopvoorkeuren kun je ook in de app instellen. Je kunt zelfs de ‘find-me’-functie inschakelen, waarbij de Elite 10 gebruikmaakt van een Tile-achtige functie om objecten te traceren. Dat werkt zoals met veel apparaten door de laatste locatie waar er verbinding met een apparaat was, op te slaan. Je deelt dan wel altijd met Jabra waar jij geweest bent. In de app kun je ook Spotify Tap activeren. De stembediening is dan niet meer mogelijk. Spotify Tap mag wat ons betreft nog iets volwassener worden voordat het echt een handige functie is. Maar dat ligt aan Spotify, niet aan Jabra.

Conclusie

De Jabra Elite 10 zijn oortjes die gemaakt zijn om uren te dragen, op kantoor, privé of op reis. Het geluid is neutraal en met de zoek-mij-functie kun je de oortjes snel terugvinden. De audiokwaliteit is goed en de ruisonderdrukking ook voor dit prijsniveau. Het zijn alleskunners die de hele dag bij je willen zijn. Voor sportief gebruik en meer vette bas zouden we de Elite 8 Active aanraden. De Elite 10 is meer voor kantoor, op reis en om met je tv te koppelen.

Jabra Elite 10 - Draadloze Oordopjes met Advanced Active Noise Cancelling - Dolby Atmos - Bluetooth 5.3 Multipoint - 36 uur batterij - Stof en Waterdicht IP57 - Beige Creme kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.