Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde met 5 sterren.

THE GOOD

  • Extreem stil
  • Regelt alles zonder je lastig te vallen
  • Extreem gevoelig
  • Zeer uitgebreide filtering

THE BAD

Het is dit jaar groot, groter, grootst bij Dyson. Met de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde testen we het op één na grootste product dat Dyson ooit geproduceerd heeft. Een luchtreiniger die grote ruimten in zijn eentje moet voorzien van schone lucht. Maar… een verkoelend briesje kan ook nog altijd.

Unboxing

De Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde komt in een enorme doos. Daarin zit de machine in twee delen (de luchtfilters zitten er al in), documentatie en een afstandsbediening. Plastics en karton zijn goed te scheiden.

Design

Afgelopen jaar waren we nog te gast bij Dyson op de campus. De focus van het evenement? Ons laten ervaren hoe intens hard ze werken aan innovaties en laten zien dat design van producten toch vooral innovatie gestuurd is. De kleuren van apparaten kiest Jake Dyson zelf en moeten toch vooral opvallen, zonder te storen. Zo ook de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde die een combinatie van goud- en zilverkleurig plastic is met paars. De afstandsbediening kan magnetisch op de zijkant worden bewaard en is goudkleurig.

De keuze voor de gouden kleur is niet geheel onverwacht. Dyson gebruikt dit voor alle machines die een filter hebben om formaldehydedeeltjes af te breken. Daar komen we zo op terug. Tenslotte zit er een kleine cirkel in de bolvorm, waarachter een vierkant LCD display zit. Inmiddels ook een kenmerkend stukje design voor Dyson apparaten.

Werken met luchtstromen

Waar het gros van de luchtreinigers van Dyson beschikt over een Air Purifier ring, experimenteerde Dyson met de Pure Cool Me al eens met een luchtuitlaat die bolvormig is. In deze nieuwe luchtreiniger lijkt die vormgeving meer geïnspireerd op het model van de lotusbloem. De waarheid ligt echter elders en wel bij de aerodynamicawetten die ervoor zorgen dat een vliegtuig kan vliegen. Wanneer je naar de doorsnede van een vliegtuigvleugel kijkt, zie je dat de stroming onder de vleugel rechtdoor gaat, en boven in een bocht wordt gedwongen. Hierdoor wordt de luchtstroom boven de vleugel dunner, dus een lagere druk dan onder de vleugel. Daarmee krijgt een vleugel de draadkracht om mee op te stijgen.

Datzelfde principe gebruikt Dyson om de luchtstroom uit de machine te sturen ondanks dat de lucht vanuit een ogenschijnlijk ronde vorm komt. Doordat de lucht die achterlangs moet een langere weg aflegt en dus een andere snelheid krijgt dan de lucht die voorlangs naar de bol moet, wordt de projectie aangepast en kan de luchtstroom omhoog of recht vooruit worden geprojecteerd. Superslim bedacht. Wanneer Dyson met deze constructie de schone lucht naar het plafond duwt, wordt de vieze lucht omlaaggedrukt, richting de filters van de machine.

De machine is in staat om, op basis van het huidige ontwerp, ruimten met een vloeroppervlak van maximaal 100 vierkante meter van schone lucht te voorzien. Plafondhoogte is daarbij niet bekend, maar we gaan er vanuit dat Dyson dit berekent op basis van het gemiddelde plafond. In mijn huis gaat het om zo’n 70 vierkante meter die hij moet dekken voor woonkamer, keuken en (met open deur) mijn kantoor.

Akoestiek

Nu woon ik ver buiten de stad, dus stil is ook echt wel heel stil hier in huis. Hoewel Dyson aangeeft dat de machine zelfs op vol vermogen stil is, moet je dat relatief zien. Hij is inderdaad heel veel stiller dan de andere air purifiers die we van Dyson hebben getest. Ik zou er zelfs bij kunnen slapen, maar echt stil is de machine niet. Wie luistert, zal hem zeker horen. Dat Dyson de machine zo stil heeft gekregen ligt aan een aantal punten. Ten eerste het ontwerp van de motorkamer, waar Dyson haar Helmholz fylosofie weer op heeft toegepast. Hierdoor wordt de turbulentie zoveel mogelijk geminimaliseerd en opgevangen in de motorruimte. Daarnaast is deze machine enorm. Dus de elektromotor van Dyson, die het zelf weer heeft ontworpen, kan met minder omwentelingen, veel meer lucht verplaatsen. Het formaat maakt het dus gemakkelijker voor de productontwerpers om tot een mooie, stille machine te komen. Dyson heeft in haar lab gemeten dat de geluidsproductie op vol vermogen niet boven de 56dB(A) uitkomt.

Of de machine in werking moet treden, weet het door sensoren. Wanneer de machine aan staat, projecteert deze een non-stop luchtstroom naar het plafond. Of naar voren als je dat wilt. Hierdoor wordt lucht door de filters gezogen. Wanneer de machine daarin verontreiniging meet (en op de automatische stand staat), zal deze harder gaan werken tot de luchtkwaliteit weer terug bij normaal is. Als extra informatie weet de machine via Wi-Fi ook wat de lucht van de buitenkwaliteit is. Mijn huis beschikt over mechanische ventilatie, dus mijn huis trekt non-stop de vieze lucht van buiten, naar binnen. Hoewel we in Nederland redelijk verwend zijn qua luchtkwaliteit, laten de metingen zien dat het buiten toch echt niet zo heel goed gaat met de luchtkwaliteit. Ook hier buiten de stad.

Opvallend is hoe extreem goed dit systeem werkt. Wanneer ik elektrisch kook zonder afdoende afzuiging (ik gebruik een Bora), pikt de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde dit op en gaat de lucht zuiveren. Dat is op zo’n 6 meter. Ook gebruikte ik onlangs op vier meter afstand een schoendeodorant. Ook dat pikte hij binnen een minuut op en begon actief de lucht te zuiveren. Ook in de app komen deze gebeurtenissen allemaal terug in de grafieken en zie ik precies welk type luchtvervuiling ik creëer op zo’n moment. Bizar confronterend.

Filters

Zoals bij de andere luchtreinigers, stapelt Dyson verschillende filters achter elkaar in deze machine. Het doel is om steeds fijnere deeltjes en gassen uit de lucht te verwijderen. Bij de Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde gaat het om 99,95% van de ultrafijne stoffen en gassen die in huis normaal ingeademd worden. In totaal gebruikt de machine hier drie filters voor.

Het filterproces start met het inmiddels bekende 360-graden HEPA H13 filter. Deze is 3,9 keer groter dan bij de grootste luchtzuiveraar die Dyson tot nu toe verkocht. Dit filter is in staat deeltjes tot 0,1 micrometer uit de lucht te onttrekken.

Hierna komt de actieve koolstoffilter van Dyson in actie. Klinkt heldhaftig, maar ook dit is natuurlijk gewoon een filter waar de motor de luchtstroom gewoon doorheen trekt. Dit filter is erom gassen zoals benzeen en NO2 uit de luchtstroom te filteren. Deze eerste twee filters moet je ook zo nu en dan vervangen. Ze gaan ongeveer een jaar mee.

Het derde filter hoef je niet te vervangen, en is zeker in moderne en net gerenoveerde huizen enorm belangrijk. Dit is het filter voor ‘katalytische selectieve oxidatie’. Eenvoudigweg het formaldehyde filter. Dit is een filter dat bestaat uit een megafijn metalen raster. Luchtdeeltjes die formaldehydemoleculen bevatten, slaan in dit filter stuk met als resultaat CO2 en watermoleculen waar we als mens wel goed mee om kunnen gaan.

Formaldehydedeeltjes komen vooral vrij uit bouwstoffen en het kan jaren duren voor deze concentraties afnemen in huis. Ze zijn zelfs licht radioactief. In auto’s zitten ze ook. Daar komen ze uit uithardende plastics en lijmstoffen. Je weet wel, die ‘new car smell’. Met andere woorden, ze zijn heel slecht voor je.

Conclusie

Eigenlijk is de gebruikservaring erg eenvoudig. De machine staat aan en staat op automatisch. Na enkele dagen kijk ik niet eens meer in de app om de grafieken in de gaten te houden. Ik ga ervan uit dat de machine zelf op de juiste momenten, de juiste beslissingen neemt. De Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde ontzorgt me volledig als het gaat om de kwaliteit van de lucht. Voordeel ten opzichte van de kleinere machines is dat de luchtstroom omhooggaat. Je hoeft dus niks te merken van de luchtzuivering, wat ook binnen het gezin minder weerstand oplevert. De kleinere machines werden nog weleens uitgezet wanneer ze ineens hard gingen blazen omdat de luchtstroom dan niet altijd als wenselijk werd ervaren. Dit had Dyson al jaren eerder moeten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.