Logo GadgetGear.nl
Foto van Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Utimate Ears Wonderboom3, kleine waterdichte bluetooth luidspreker die tegen stootje kan

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Ultimate Ears Wonderboom 3 met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Fraai design en voelt solide aan.
  • Bluetooth-verbinding is snel en betrouwbaar.
  • Het geluid is neutraal en ruimtelijk, geschikt voor veel luisteraars.

THE BAD

  • De basweergave van de luidspreker is niet indrukwekkend.
  • De gebruikte micro-USB-aansluiting is verouderd en zou USB-C moeten zijn.
  • Er is geen optie om terug te gaan naar een vorig nummer tijdens het afspelen.

Logitech maakt veel fraaie randapparatuur en onder het merk Ultimate Ears heeft het merk een reeks aan audioproducten. Hoofdtelefoons en luidsprekers. Wij mochten de Wonderboom 3 testen. Is dit echt een wonderbaarlijke Bluetooth-luidspreker?

Design

De Wonderboom 3 is een kleine bolvormige luidspreker. De claim van Ultimate Ears is dat deze luidspreker grootser klinkt dan het formaat doet vermoeden, dat hij tegen de elementen kan, uren kan spelen op 1 lading en met een maatje een stereogeluid neer kan zetten. Dat laatste hebben we niet kunnen testen omdat we maar 1 Wonderboom 3 ter test hebben ontvangen. De luidspreker is fraai in detail afgewerkt en Ultimate Ears heeft degelijk materiaal gebruikt. Heel veel producten hebben tegenwoordig diverse milieuclaims. Die hebben we niet bij dit product kunnen ontdekken. De verpakking is wel milieuvriendelijk, maar voor de rest is het een kunststof product. Het zou mooi zijn als er een claim zou zijn dat het gaas bijvoorbeeld van gerecycled PET-materiaal is gemaakt of dat het product helemaal ontmanteld kan worden. Nee, niets van dat alles. Het is een traditioneel kunststof product met nota bene een ouderwetse micro-USB-aansluiting voor opladen. Wie heeft nu nog zo’n kabel in de lade liggen? Volgend jaar moeten deze kabels voor diverse producten uitgebannen zijn. Jammer, Ultimate Ears, dit had gewoon USB-C moeten zijn.

De volumeknoppen aan de voorkant kunnen niet gemist worden. Groter kan niet. Daarbij is het natuurlijk een designicoon, maar houdt er rekening mee dat de plaatsing het gevolg heeft dat het een groot christelijk kruis lijkt, wat in sommige delen van de wereld weer tot problemen kan leiden. Wellicht een grappige constatering, maar kijk maar eens op Google wat voor merk- en designfouten zijn gemaakt door grote merken waarbij men andere culturen en denkwijzen over het hoofd zag. Neem bijvoorbeeld het Akzo-logo dat ooit een driehoek was en later als een Jezusfiguur werd gezien in sommige landen en daarmee ongewenst werd. Enfin, terug naar de Wonderboom; het is een fraai vormgegeven en gemaakt product met een duidelijke eigen designsignatuur.

Geluid

Het geluid van de Wonderboom 3 is oké. Het is niet spectaculair. Op basis van de verkooppagina van Ultimate Ears zou je veel bas verwachten. Dat is niet zo. De bas is oké maar kan zich totaal niet meten met producten van Teufel of JBL die echt uitblinken in de basweergave. Het geluid is echter lekker neutraal en kristalhelder. De luidspreker klinkt daardoor juist voor veel mensen super lekker, in plaats van een bombastische basluidspreker te willen zijn. Het geluid is ook mooi ruimtelijk. Het klinkt ruimtelijker dan je van een klein speakertje mag verwachten. Helaas kunnen we het stereoeffect niet testen met een tweede Wonderboom 3. Qua geluid is de luidspreker gewoon goed. En dat is toch waar je een luidspreker voor koopt. Onder de douche klinkt de luidspreker fantastisch. In het open veld kan je een knop onder de Wonderboom 3 indrukken waardoor het nog ruimtelijker moet klinken. Het effect is moeilijk te omschrijven. Het is geen ‘spatiaal’ geluid, maar komt daar wel bij in de buurt. De basweergave wordt dan overigens nog minder. Wel fijn op de camping als je de buren niet tot last wilt zijn en in je tentje of campertje een ruim geluid uit een kleine luidspreker wilt hebben.

Bediening

De Wonderboom 3 verbindt supergoed met jouw telefoon of andere Bluetooth-bron. Dit is werkelijk wonderbaarlijk goed. Eenmaal gekoppeld en je zet je speaker aan, en binnen een paar seconden is de luidspreker direct verbonden. Onder de douche schakel ik de speaker in en direct is de telefoon verbonden die in de slaapkamer ligt. Het bereik en de snelle en goede Bluetooth-verbinding zijn een verademing. Dit is super prettig in de praktijk. Geen gedoe met opnieuw koppelen, enzovoort. Met een knop bovenop de luidspreker kan je de muziek pauzeren en doorgaan naar een volgend nummer. Helaas kan je niet teruggaan naar een vorig nummer. Waarom?? Super jammer. Al met al is de bediening erg prettig. Het gebruik van de luidspreker is ook niet beperkt doordat hij erg solide, licht en spatwaterdicht is. Je kan de luidspreker zelfs een half uur in het water laten liggen volgens de specificaties. Zo is de Wonderboom 3 in onze badkamer beland en is nu de luidspreker om lekker mee te badderen. Wanneer je hem mee wilt nemen op een wandeltocht is het prettig dat hij waterdicht is maar ook relatief licht van gewicht. Als de luidspreker dicht bij je lichaam hangt, is de ‘outdoor’ knop voor ruimere geluidsweergave ook erg prettig.

Conclusie

De Ultimate Ears Wonderboom 3 is een leuke kleine luidspreker die een ouderwetse voedingskabel nodig heeft. Het geluid is prettig maar niet spectaculair. Het gebruiksgemak is door het lichte gewicht, de compacte vorm en de waterdichtheid wel erg breed. Voor veel mensen een leuke luidspreker, maar met meer bas en een USB-C-aansluiting hadden we een hogere score gegeven.

Ultimate Ears WONDERBOOM 3 - Bluetooth Speaker - Draadloos - Active Black kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.