Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review Teufel Boomster 2021, de veelzijdige speaker met DAB+ en FM radio

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • vormgeving
 • natuurlijk geluid
 • audio bronnen
 • ruimtelijk geluid
 • kleur opties
 • bas

THE BAD

 • altijd aan display

In 2017 reviewden wij de Teufel Boomster. Een gettoblaster anno nu. De nieuwe Boomster heeft op het eerste gezicht een vergelijkbaar uiterlijk, maar is geheel vernieuwd. Elke knopje, speakers, voeding en zelf basopbouw is geheel nieuw ontworpen. Hoe goed is het resultaat?

De 2017 versie overtuigde qua geluid. Lekker luid, vol en stereo met een bas die niet vervormd. De 2021 versie klinkt vergelijkbaar en is zelfs een vleugje lekkerder door het relatief neutrale en open karakter. Teufel heeft deze draagbare stereo luidspreker voorzien van een eigen ontwikkelde technologie: Dynamore. Bij systemen met Dynamore® worden de in het linker- en rechterkanaal identieke signalen zo aangepast dat het waargenomen stereobeeld veel breder klinkt. Een belofte die ons veel doet denken aan de Philips technologie uit de jaren zeventig: Spatial Stereo. Deze was weer gebaseerd op spatial audio technologie uit de eind jaren vijfitg waarbij met de fasering van de audio signalen werd gespeeld. Het breder laten klinken van dicht bij elkaar geplaatste luidsprekers is dus niet nieuw. Nieuws is wel dat het in deze toepassing door Teufel niet gekunsteld klinkt. Het klinkt echt oprecht alsof de speakers wat verder uit elkaar staan dan ze werkelijk in de behuizing zitten.

Design

Het ontwerp van de Boomster is van scratch af aan opnieuw ontworpen. Toch zie je dat het een broertje is van de oude boomster. Vergelijkk het met dat andere Duitse merk VW met hun Golf. Een alleskunner voor de massa die steeds binnen een design dna herkenbaar blijft. Dat is Teufel met de nieuwe Boomster gelukt. Bij die oude boomster werd het laag passief naar voren gespeeld door een opening onderin de Boomster. De kast van de nieuwe Boomster is geheel gesloten. De knoppen zijn verwerkt achter een flexibel materiaal en de aansluitingen hebben een rubberen dop. Het resultaat is dat de Boomster voldoet aan de IPX5 normering voor spatwaterbestendigheid. Je kan echter niet meer zelf de batterijen vervangen. De voeding is nu een ingebouwde accu die met de meegeleverde voeding opgeladen kan worden. Vervolgens moet de Boomster dan 18 uur spelen op een voeding. Wij hebben de klok er niet naast gezet, maar het zou goed kunnen kloppen. Wij hebben een week zonder opladen de Boomster in de keuken, tuin en badkamer kunnen gebruiken.

Bovenaan de Boomster zit een handgreep. Bij het oude model was de handgreep gelijk aan de bovenkant. Nu steekt de handgreep iets uit, wat eigenlijk juist prettig is. Een grip onder het handvat zorgt dat de handgreep ook robuust aanvoelt. Een zacht materiaal was misschien beter geweest voor meer grip, maar minder hygienisch. Iets wat juist in deze tijden van belang is. Aan de onderkant zorgen rubberen voeten voor een zeer stevige plaatsing die ook nog eens voorkomt dat geluid gaat doortrillen.

Aan de voorzijde is het rode letter/cijfer display gebleven. Een gimmick die blijft herinneren aan de eerste jaren van digitale gadgets. Helaas is het display niet te dimmen. Dat is wel een minpunt voor wie de Boomster in een donkere ruimte wil gebruiken of wellicht minder wil opvallen. Het ontwerp en de keuze uit kleur, maken de Boomster prima geschikt voor elke ruimte en generatie. Van donkere game kamer tot hippe witte designruimtes.

Geluid

Over het geluid kunnen we kort zijn; de Boomster klinkt voortreffelijk. In dit formaat zijn er niet veel luidsprekers die beter klinken. Je kan weinig aan het geluid aanpassen. Enkel het basnivo is op te krikken. Wie scheller geluid wilt, zal vergeefs zoeken naar een instelling. De Boomster is ook niet met een app te bedienen. Eigenlijk wel zo praktisch. Het volume van de Boomster kan echt luid. Wanneer je hem buiten gebruikt is de bas boost een fijne extra mogelijkheid.

Bronnen

De Boomster is een echte alleskunner. Radio kan op FM en DAB+ beluisterd worden. De ingebouwde antenne schuif je dan lekker uit om goed ontvangst te garanderen. De DAB+ ontvangst is in onze testregio nog niet optimaal, maar de Boomster ontvangt prima zolang je wel de antenne geheel uitschuift. Wie wil kan ook nog via een mini-jack aansluiting een apparaat op de AUX aansluiting aansluiten. Bluetooth is natuurlijk ook aanwezig en ondersteunt het aptX protocol voor beter geluid. Als je een tweede Boomster hebt van dezelfde generatie, dan kan je via een True Wireless-verbinding de twee Boomsters samen laten spelen. De Boomster heeft knoppen voor volume, drie voorkeurzenders en bas boost.

Conclusie

De Teufel Boomster is een ware alleskunner in een fraaie handzame, robuuste en spatwaterdichte behuizing. Het geluid is ronduit erg goed. De veelzijdigheid in deze vormgeving maakt de Teufel een interessante luidspreker. Van chique huisluidspreker tot fijne badkamer luidspreker, maar ook voor in de tuin en langs het sportveld.

 

5 reacties

 1. “De Boomster is ook niet met een app te bedienen. Eigenlijk wel zo praktisch.”

  Dat apparaten een app hebben betekent natuurlijk niet perse dat je deze moet gebruiken. Wanneer je wat extra instellingen hebt zoals dat je het geluid kan bijstellen, lijkt me dit helemaal niet verkeerd.

  Ook jammer dat ze op een bakbeest als dit niets van een wifi-protocol hebben. Of het nu Spotify is, Chromecast, desnoods DLNA. Ik heb zelf een LG WK7 die draadloos is en Chromecast heeft. Jammer dat er amper opties zijn die dit concept ook gebruiken.

 2. I er een vergelijk tussen de Boomster 2020 en de nieuwere versie, de Boomster 2021? Ik heb me de 2020 aangeschaft, met een mooie korting, doch ben niet volledig overtuigd van het geluid. Met name boven geluidinstelling 13 begint het heel schel te klinken zelfs met extra bas. Is dit beter op de nieuwe versie?

 3. Bij ons in het pand, hebben we deze tijdje geprobeerd. Echter vind ik hem niet zo goed klinken als er wordt beweerd. Dat altijd on display hebben we verder geen probleem mee. Wellicht in het nacht zou het wel een probleem kunnen vormen.

  Ik denk voor de prijs dat er veel betere alternatieven zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.