Logo GadgetGear.nl
iPhone15 lineup
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Apple’s iPhone 15, net wat beter op veel punten

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Apple iPhone 15 met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Apple eco systeem
  • Camera's
  • Accu
  • USB-C

THE BAD

  • Mogelijkheden Dynamic Island

Apple en de iPhone… Het heeft bijna geen extra informatie nodig. De marketingmachine zorgt ervoor dat alles wat Apple wil dat we weten, gelijktijdig bekend wordt gemaakt. Daarom is het fijn om zelf met een iPhone 15 aan de slag te kunnen. We hebben twee weken lang een exemplaar mogen gebruiken, en hier is onze ervaring.

De iPhone 15 voelt direct lichter aan vergeleken met de iPhone 14. Meteen zijn we op zoek gegaan naar de feiten. De afmetingen en het gewicht van beide telefoons zijn opmerkelijk nagenoeg identiek – 147,6 x 71,6 x 7,8 mm en 171 g voor de iPhone 15, en 146,7 x 71,5 x 7,8 mm en 172 g voor de iPhone 14 – maar toch voelen deze twee telefoons echt anders in de hand. De iPhone 15 heeft iets hoekigere randen en ligt gewoon prettiger in de hand. Dat is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak, maar vrijwel iedereen die de toestellen in handen krijgt, reageert min of meer hetzelfde. Het is knap van Apple dat ze met kleine verschillen toch een ander gevoel kunnen creëren.

USB-C

Het belangrijkste verschil met eerdere generaties is natuurlijk de USB-C-poort in plaats van een Lightning-poort op de iPhone 15. Formeel moet Apple volgens de EU vanaf 2024 USB-C-oplaadpoorten aan alle in Europa verkochte apparaten toevoegen. Apple doet dit dus niet geheel vrijwillig, maar het resultaat is gewoon prima. In de praktijk merken we meteen het voordeel ten opzichte van andere producten in huis en in de auto. Apple CarPlay werkt direct, en het is nu zelfs mogelijk om een externe SSD voor extra opslag aan te sluiten. Dat zijn allemaal pluspunten. Nog een tijdje zullen de oude Lightning-kabels misschien nog rondslingeren in huis. Maar bij de USB-C-kabels moet je wel opletten, want er zit veel verschil in functionaliteit en snelheid. Het meegeleverde USB-C-kabeltje heeft een speciaal ontwerp en voelt anders aan dan alle andere USB-C-kabels die we thuis en op kantoor hebben liggen. Zo heeft Apple zelfs met de universele kabel weer een designstatement gemaakt. En ja, de kabel werkt ook met Android en andere producten die we aansluiten.

Camera’s

Tijdens de lancering ging het meeste tijd over de camera’s in de iPhone. En eerlijk is eerlijk; dat is inmiddels wel de meest belangrijke functie van de smartphone geworden, lijkt het wel. Naast communicatie natuurlijk ;). Ik ben een liefhebber van de constante kwaliteit en natuurgetrouwheid van de Apple-foto’s. Tijdens popconcerten zie ik vaak Android-gebruikers enorm inzoomen met fantastische kleuren. Maar als ik later zo’n foto ontvang, valt de detaillering vaak tegen. Apple gebruikt niet al die trucs en richt zich op realistische beelden. De 48MP hoofdsensor van de iPhone 15 levert betere prestaties in alle omgevingen – inclusief bij weinig licht – en biedt betere kwaliteit bij 2x ingezoomde foto’s en portretfotografie. Ook de stabilisatie bij foto’s en video’s is nog beter geworden. Wat betreft de selfiecamera is de iPhone 15 niet beter dan zijn voorganger en behoudt dezelfde 12MP selfiecamera (net als de iPhone 14 Pro en iPhone 15 Pro). Met de nieuwe iPhones en iOS 17 is het echter makkelijk om portretfoto’s te maken. Je kunt dit direct in de cameramodus selecteren. Het gaat snel en nog belangrijker, je kunt achteraf het focuspunt van de foto aanpassen. HDR werkt ook erg goed. Op de foto bij deze review kun je zien dat de planten op de voorgrond en de lucht op de achtergrond beide duidelijk zichtbaar zijn. Zonder HDR is dit niet mogelijk.

Accu

In de eerste dagen leek de batterij een enorme achteruitgang te hebben. Vreemd genoeg herstelde dit na een paar dagen. Dit kan komen doordat bij het overzetten van alle gegevens er toch nog veel op de achtergrond gebeurt. In het dagelijks gebruik blijkt de batterij van de iPhone 15 sterk genoeg om een hele dag zonder opladen te kunnen. Wie een goede lader heeft, kan de iPhone 15 ook binnen een kwartier voldoende opladen om weer een paar uur verder te kunnen. Binnen een uur is deze helemaal opgeladen. Helaas levert Apple geen laders mee, dus je moet zelf op zoek gaan naar een Apple-lader of er een kopen.

Beeldscherm

Het OLED-scherm heeft nu een maximale helderheid van 2000 nits voor buitengebruik, wat twee keer zo hoog is als die van de iPhone 14. Mooie cijfers van de Apple-website, en in de praktijk merk je dit zeker. De kleuren spatten van het scherm en zwart is echt zwart. Apple noemt dit het dynamische eiland, wat een mooie term is voor het zwarte gedeelte boven in je scherm waarmee de camera en sensor worden afgedekt. Apple heeft dit overigens goed uitgevoerd. De functionaliteit van dit zwarte gebied kan veranderen afhankelijk van de actieve apps, en belangrijker nog, of de ontwikkelaars er gebruik van hebben gemaakt. In de praktijk hebben we er nog niets van gemerkt, en als Apple dit niet actiever gaat ondersteunen, zou het wellicht hetzelfde lot kunnen ondergaan als de Apple Touch Bar van de MacBooks. Een prachtig concept, maar te weinig omarmd door app-ontwikkelaars en daarmee stilletjes verdwenen. We zullen zien of het dynamische eiland een blijvertje is.

Overzetten van gegevens

Voor tests gebruiken we altijd onze eigen gegevens en zetten we de gegevens van een oude iPhone over naar de nieuwe. Met de iPhone 15 verliep dit werkelijk probleemloos. Binnen een uur was alles van de iPhone 11 overgezet naar de iPhone 15. Als een toestel teruggaat naar Apple, dan moet natuurlijk alles weer op de oude iPhone worden gezet. Dat was een

drama. We zijn twee dagen bezig geweest met het automatisch terugzetten van de gegevens en apps. Het proces bleef steeds hangen. Wat bleek; je moet eerst handmatig je oude iPhone bijwerken naar iOS 17. Dan moet je de iPhone resetten naar fabrieksinstellingen, en vervolgens werkt het overzettingscript probleemloos. Misschien is dit een bug die Apple binnenkort oplost, maar je bent gewaarschuwd en voorzien van een tip.

Conclusie

De iPhone 15 is zonder twijfel een upgrade ten opzichte van iPhones van 2 jaar of ouder. Als je een iPhone 14 hebt en de Pro-variant boven je budget ligt, zou je kunnen overwegen om te upgraden vanwege de camera. In ieder geval krijg je alle voordelen van USB-C, wat zorgt voor minder kabels tijdens het reizen en de mogelijkheid voor extern geheugen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.