Logo GadgetGear.nl
.overheid.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

.overheid.nl komt eraan

Eerder deze week riepen experts in het AD de overheid op om met een overheidsdomeinnaam te komen. Zo kunnen mensen beter bepalen of ze op een formele overheidswebsite browsen of een nepwebsite. Nu blijkt dat dit overheidsdomein dichter in de buurt is dan verwacht.

Afgelopen maand blijkt dat de overheid al een uitvraag heeft gedaan onder burgers waaruit duidelijk is geworden dat burgers de voorkeur geven aan overheid.nl als domeinnaam in plaats van .gov.nl of .overheid. Die laatste zou ook een serieuze investering zijn geweest omdat er dan een nieuw toplevel domeinnaam aangemaakt moet worden, waarbij de nodige instanties moeten worden ingelicht. Nu worden alle overheidswebsites zogenaamde subdomeinen van overheid.nl. Overigens weten we vanuit verschillende webhostingbedrijven dat er een enorme toename is geweest aan .nl domeinnaamregistraties waarbij scalpers hoopten op een mogelijke deal met de overheid, maar dat is niet nodig omdat overheid.nl al in het bezit was van de overheid. Bovendien is domeinnaamhandel in .nl domeinen nooit heel lonend omdat zogenaamde losweekprocedures bij SIDN, de beheerder van .nl, relatief betaalbaar zijn.

In hoeverre lokale overheden als gemeenten ook onder het domein gaan vallen, is nog niks bekend, maar dat valt wel te verwachten om ook daar phishing tegen te gaan. Naar verwachting gaan de eerste websites van de overheid tegen eind van het jaar over op deze nieuwe domeinnamen aldus het AD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.