Logo GadgetGear.nl
Sharp KS1
Foto van Arjan Olsder
Arjan Olsder

Vanaf 2025 zijn bepaalde e-steps legaal

Onlangs las je al dat de algehele gelijkstelling van LEV’s (Light Electric Vehicle) aan ebikes in Nederland van de baan is. Deze zou als het aan de tweede kamer ligt per 2025 van kracht worden, maar de eerste kamer zag er niks in. Toch mogen bepaalde steps wel per 2025 de weg op, mits ze aan voorwaarden voldoen.

Zo moet de step goedgekeurd zijn door het RDW. Dat moet vooraf gebeuren. Dus alle naar verwachting 100.000 steps die al in Nederland verkocht zijn, zijn overal in Europa legaal behalve hier. Die steps die wel de weg op mogen, dienen voorzien te worden van een verzekeringsplaatje zodat op afstand te zien is dat je op een gelegaliseerde step rijdt.

Naast de elektrische step, zal dit ook gaan gelden voor zelfbalancerende voertuigen als de Oxboard en Segway. Al deze producten zullen dan onder de wetgeving voor ‘bijzondere bromfietsen’ vallen. Maar… pas per 2025. Tot die tijd is alles nog verboden. Elektrische steps die al zijn toegelaten moeten dan ook opnieuw worden getoetst, maar krijgen een jaar de tijd om alles op orde te maken. Dit zijn er naar schatting van het RDW zo’n 5.000 van de 100.000. Gebruikers van die vervoersmiddelen krijgen overigens korting op de aanschaf van het kentekenplaatje. Die gaat dan €18 kosten in plaats van €50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.