Logo GadgetGear.nl
.overheid.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Het .nl domeinnaam verhuist naar Canada

Wie met domeinnamen werkt kent de term DNS, wat staat voor Domain Name System. Hier wordt de domeinnaam die je intikt vertaalt in het adres van de computer waar de website staat. Daarnaast is er een DRS. Het Domain Registry System. Heel wat anders als het DRS dat je kent van de Formule 1. Een DRS is het systeem waarin bijvoorbeeld het Nederlandse SIDN haar .nl domeinnamen registreert.

Het systeem dat SIDN daar alweer een aantal jaar voor gebruikt heet DRS5 en is aan vervanging toe. Het .nl domein is het op 3 na populairste landendomein ter wereld, terwijl we toch echt met maar 17 miljoen mensen in dit landje wonen. Een beste prestatie, maar kennelijk piept en kraakt het al een tijdje bij DRS5. Tijd dus om een nieuw DRS platform te omarmen.

In plaats van het wiel opnieuw uit te vinden, stapt SIDN in het huwelijksbootje met het Canadese CIRA, dat daar het .ca domein beheert. CIRA ontwikkelde hiervoor haar Fury platform dat alleen al een veel spannender naam is. SIDN en CIRA hebben besloten om in Canada een joint venture op te zetten en daar de code van Fury in onder te brengen. SIDN en CIRA zullen beiden investeren in het gezamenlijke bedrijf, dat als doel heeft de kwaliteit van het DRS systeem achter .nl en .ca te bewaken en te verbeteren.

Natuurlijk vroegen we SIDN hoe het met de afhankelijkheid zit van CIRA als Noord-Amerikaanse organisatie. SIDN ziet geen nadelige gevolgen of risico’s in de samenwerking met de organisatie uit Canada. Wel zal het bedrijf nog een flinke kluif hebben aan het migreren van de enorme hoeveelheid .nl domeinnamen.

Overigens is Nederland niet de eerste die het CIRA Fury platform in gebruik neemt. Ook .ie (ierland), .nz (Nieuw-Zeeland), .sx (Sint Maarten, .eco, .kiwi, .crown en .mls maken gebruik van dit platform. Dat zijn echter gewone klanten waar Nederland echt een participant in het platform is geworden door SIDN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.