Gisteren was het eindelijk zo ver, de officiële lancering van de PS Vita in Nederland. Nouja, voor de pers en verkopers van de vele gamestores die aanwezig waren dan. De daadwerkelijke verkoopdatum van de PS Vita blijft natuurlijk op 22 februari staan. In deze post blikken we terug op een opmerkelijke avond in theater De Fabrique in Utrecht.

Na een spectaculaire entree (dames uit Vlaanderen en lasers) arriveerde ik in de grote zaal waar Sony later op de avond de PS Vita zou presenteren. Langs de muren trof ik lange rijen met demopods aan waarop een groot deel van de PS Vita games gespeeld konden worden.

Pure Gameplay

Het mag gezegd worden, de PS Vita is één brok pure gameplay. Niet alleen de aanwezigheid van een tweede analoge stick is een zeer welkome toevoeging aan de hardware, maar ook het tweede touchpad aan de achterzijde is een zeer belangrijke vernieuwing aan het apparaat. Het grootste probleem met touchscreens is uiteraard dat je vingers in de weg zitten waardoor je de actie op het scherm niet altijd goed kan overzien.

De Vita bevat natuurlijk ook de nodige camera’s en sensoren. Helaas konden we geen games testen die daar al echt gebruik van maakten. Toch weten we dat dit veel mogelijkheden zal bieden voor toekomstige games. We zijn dan ook zeer nieuwsgierig wat we van Sony en de diverse gamestudio’s mogen verwachten.

Games, Games en nog eens Games

In tegenstelling tot de lancering van de Nintendo 3DS, lijkt Sony wel meteen met een sterk portfolio aan games op de markt te komen. Natuurlijk zijn er de games die Sony zelf heeft laten ontwikkelen: Uncharted Golden Abyss (€49,99), ModNation Racers (€39,99), Everybody’s Golf (€39,99), WipeOut 2048 (€39,99), Unit 13 (€39,99), Reality Fighters (€29,99) en Little Deviants (€29,99), maar ook uitgevers als Ubisoft en Namco hebben al diverse games klaarliggen.

Naast de pure PS Vita games, heeft Sony nog 500 games beschikbaar die je via het Sony Entertainment Network naar binnen kan trekken. Dit zijn de bekende PS Minis, PSone en natuurlijk de originele PSP titels. Voldoende te spelen dus.

Online en Retail

De grote titels van Sony zijn zowel in een doosje, als online te koop. De verkoopprijs van de games in in beide gevallen gelijk, maar toch is er iets om rekening mee te houden. Wanneer je de games in de winkel koopt, staan ze al op een geheugenmodule. Koop je ze online, dan download je ze naar je eigen module. Met andere woorden, de online versies zijn in de praktijk duurder dan de versie die je in de gamestore koop.

Accessoires

Naast informatie over de games, komt Sony ook met een uitgebreide accessoirelijn. Bij de losse verkoop van accessoires tref je een netstroom adapter (€9,99), in-ear Headset (€19,99) en een USB-kabel (€9,99) aan. Sony heeft echter ook twee accessoirekits aangekondigd.

Starter Kit (€24,99)

In de Starter Kit stopt Sony een polsbandje, schoonmaakdoekje, Screenprotector, Case voor je games, Een simpel hoesje en een stevige case voor de PS Vita.

Travel Kit (€29,99)

De Travel Kit lijkt sterk op de Starter Kit. Net als in de Starter Kit bevat deze een Polsbandje, Schoonmaakdoekje, Screenprotector en de Case voor je games. Daarnaast stopt Sony er een stevige Travel Case en een Auto Adapter in.

Memory Cards

Tot slot komt Sony ook met een serie Memory Cards op de markt. Zoals bekend heeft Sony wederom voor een eigen formaat gekozen om zo concurrentie zoveel mogelijk tegen te gaan. In eerste instantie zal Sony de 4GB (€19,99), 8GB (€34,99) en 16GB (€49,99) versies in de schappen leggen. Rond april volgt een 32GB versie van de kaart. Sony geeft tijdens het evenement zelf al aan dat 4GB erg krap is. Prijstechnisch adviseren wij dan ook om meteen de 16GB versie aan te schaffen. Zonder memory card kan je niet gamen. Een must-have dus…

Sociale Netwerken

De PS Vita kan verbonden worden met diverse sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en Flickr. Je schijnt er zelfs mee te kunnen e-mailen ;-). De vraag is natuurlijk of je er op zit te wachten om de status updates op de Vita uit te tikken, maar het delen van je achievements en misschien screenshots moet toch wel heel leuk zijn!

Wi-Fi of 3G

Naast de standaard versie van de Vita komt er ook een versie met ondersteuning voor 3G. Dit doet Sony in samenwerking met Vodafone. Wanneer je de 3G versie koopt (hier betaal je €50 extra voor) ontvang je naast de 3G versie van de Vita meteen een Vodafone SIM. Na registratie zet Vodafone gratis €12,50 aan internettegoed op de kaart. Vul je dit tegoed aan met €20, dan ontvang je gratis Wipeout 2048 (ter waarde van €39,99). Ben je net als mij een fan van Wipeout, dan is het dus zinvol om voor de 3G versie te kiezen.

Voorlopige Conclusie

Waar de 3DS innoveert met haar scherm, innoveert de PS Vita op het gebied van controls en gameplay. Hoewel de 3DS zeer krachtige titels heeft, zal de PS Vita meer de hardcore gamers aanspreken. Qua sociale netwerken lijkt het allemaal goed te zitten met de Vita. Het enige waar ik me zorgen over maak is de prijs. De 3Ds werd voor €249 in de schappen gelegd, en verkocht mede daardoor erg slecht. De Vita gaat ook €249 kosten (of €299 met 3G). Hoewel hij technisch het geld waard is, vraag ik me af hoeveel mensen dat er ook echt voor uit willen geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.