Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Netgear Nighthawk AXE11000 WiFi Router

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Rauwe prestaties indrukwekkend
 • Overzichtelijke app
 • Gebruiksvriendelijke webinterface
 • In de praktijk compromisloze ervaring

THE BAD

 • Afwerking casing voor verbeteringen vatbaar
 • Prijzig
 • Abonnementen voor beveiligingsfeatures en volledige parental controls

Wi-Fi 6E oftewel 6 Ghz-wifi (wifi 6 zonder E werkt niet op 6 GHz). De nieuwe wifistandaard waarvoor de afgelopen twee jaar steeds meer producten geïntroduceerd zijn. Een van de groepen die graag op een nieuwe standaard springt betreft uiteraard de gamers. Natuurlijk is een bedrade netwerkconnectie de norm, maar feit is dat dit niet altijd een optie is voor iedereen. Enter de Nighthawk RAXE500, een router met een design dat doet denken aan een kruising tussen een stealth bommenwerper en Zeta-class Imperial shuttle (SW-termen vertalen we niet) en op basis van de specs een wireless powerhouse lijkt te zijn. Wel voor een prijs; de adviesprijs bedraagt 600 euro.

 

Sleutelfeatures

 • Ondersteuning Wifi 6E
 • Bereik tot 325 175 m²
 • 2,5 Gbps-poort en ondersteuning van 2 Gbps linkaggregatie via het combineren van twee poorten
 • Beheer mogelijk via Nighthawk-app
 • Integratie van Netgear Armor en smart parental controls (vergen extra periodieke betaling)
 • Formaat: 298 x 78 x 211 mm
 • Gewicht: 1,45 kg

 

Uitpakken

Een flinke router, dus ook een flinke doos. Qua accessoires blijft het een en andere echter vrij standaard. We vinden naast de router, de adapter met twee verschillende plug-stukken (type-C zoals o.a. onze regio deze gebruikt en een type-G zoals o.a. in het VK gebruikt wordt) en een platte cat 5e ethernetkabel. De keus voor slechts een cat 5e-kabel is een domper, aangezien deze slechts 1 Gbps aan kan, terwijl een van de USP’s van deze router juist de 2,5 Gbps-poort is. Had best een cat 7 of 8 kabel mogen zijn.

 

Ontwerp

Netgear koos voor de RAXE500 voor het ontwerp zoals deze op de afbeeldingen te zien is (duh). Een casing die we ook bij andere routers in deze serie hebben gezien. Aangezien we het toch hebben over het topmodel uit de Nighthawk-serie hadden we dit ook best terug willen zien in een uniek uiterlijk. Hoe dan ook, al met al blijft het een mooi apparaat om te zien, al zijn we geen fan van het pianolak dat gekozen is voor de meer horizontaal-liggende delen. Stof is snel te zien en het krast snel immers. Bovendien ziet het er gewoon minder mooi uit. Niet perse goedkoop, zoals vaak het geval is, maar bij een dergelijk stealth-/starwarsdesign past naar ons idee een andere afwerking. De router is actief gekoeld en men kiest voor een oplossing waarbij met een ventilator naar boven geblazen worden. Hopelijk betekent dit niet dat dit ook betekent dat aan de onderzijde stof een weg naar binnen vindt en we na verloop van tijd alsnog met een apparaat vol met stof zitten.

De ventilator is duidelijk hoorbaar bij het opstarten en wanneer je wat actieve zaken op de router uitvoert, maar in de meeste gevallen zul je deze niet horen. Losse antennes zijn er niet. Het naar boven klappen van de twee ‘vleugels’ is voldoende om het antenne-construct in plaats te brengen en hiermee breng je de in totaal 12 antennes in stelling. De bouw van de case is volledig van plastic, wat een logische keus is met het oog op de doorlaatbaarheid van het signaal. Toch denken we dat qua materiaalkeus er mogelijkheden zijn de bouw wat degelijker te doen ogen en aanvoelen. Wanneer we de router vastpakken en uitklappen, klinkt het allemaal wel erg ‘plasticy’.

Verschillende zaken worden aangegeven met led-indicatoren. Denk aan welke ethernet-poorten en welke typen wifi actief zijn en de power-indicator. Zoals wel vaker in elektronica, gebeurt dit door een enkele led welke achter een transparant sjabloon geplaatst is van hetgeen dat aangegeven moet worden. De gebruikte leds zijn echter zo sterk, dat je gewoon een ronde led ziet achter het sjabloon en je in de meeste gevallen niet een kan zien waar de led voor dient. Voor een dure router als dit wel een flinke misser qua afwerking.

Specs

De RAXE500 herbergt een 1,8 GHz quad-core processor met 512 MB NAND flash en 1 GB DDR3 SDRAM. De theoretische netwerksnelheden zijn indrukwekkend. De triband-router overlegt op 2,4 GHz tot 1,2 Gbps, op 5 GHz tot 4,8 Gbps en via 6 GHz tot 4,8 Mbps, De totale theoretische bandbreedte is het getal dat je in de marketing van Netgear terugvindt: 10,8 Gbps. We vinden verder ondersteuning voor 1024-QAM, extra DFS-kanalen om interferentie te verminderen, ondersteuning voor WPA3 en 4X4 MU-MIMO.

Poorten

Kijken we achterop de Netgear, dan zien we vijf ethernetpoorten. Een 2,5 Gbit-poort en vier 1 Gbit-poorten waarvan poort 3 en 4 linkaggregatie ondersteunen en je dus een verbinding kan realiseren van 2 Gbps die je aan bijvoorbeeld een NAS koppelt welke dit ondersteunt. We zien verder twee USB3.0 poorten, de powerknop, de stroomaansluiting, resetknop en een switch voor het aan/uitschakelen van de LEDs.

Stroomverbruik

De RAXE500 lust ook best wel een slokje stroom: gemiddeld rond de 20W, wat veel is voor een router. We hebben daarnaast natuurlijk ook een modem die moet runnen, dus als complete oplossing tel je het gebruik van deze twee bij elkaar op in de vergelijking met wat de meeste mensen standaard oplossing hebben staan, namelijk alleen hun modem waarvan men de geïntegreerde wifi-optie gebruikt. We zouden dan ook, zeker met het oog op op mogelijkheid voor vrije modemkeus in o.a. ons land, het interessant vinden om in een oplossing als dit ook de routerfunctionaliteit verwerkt te zien. Als je toch 600 euro vraag voor een router, moet dat haalbaar zijn, wellicht met een kleine meerprijs?

 

Setup

We kunnen de RAXE500 configureren via de app. Deze komt bijdetijds over qua design en is ook vrij makkelijk in gebruik. Wel is het beperkt in termen van functionaliteit. Eigenlijk is het vooral bedoeld voor het monitoren van zaken en de initiële configuratie van je router. Denk qua monitoring aan het checken van hoe krachtig het signaal is, inkijken van de drukte van de omgeving door verschillende signalen, welke apparaten aangesloten zijn. Qua configuratie kun je denken aan het opzetten van draadloze netwerken, gastnetwerken en aanpassen van namen en wachtwoorden.

Wil je echter wat diepere instellingen bekijken of configureren, dan zul je gebruik moeten maken van de web-interface. Hoewel deze functioneel en qua gebruiksvriendelijkheid prima is, vinden we het toch jammer dat het esthetisch eruit ziet alsof het 15 jaar geleden ontworpen had kunnen zijn.

NetGear Armor en Smart Parental Controls abonnementen

Netgear biedt de mogelijkheid gebruik te maken van twee diensten gericht op veiligheid; NetGear Armor en Smart Parental Controls. Hier zit echter wel een abonnement aan vast; resp. 100 dollar per jaar of 8 dollar per maand en 70 dollar per jaar. Smart Parental Controls heeft ook een gratis versie. Hiermee kan je alleen apparaten aan profielen toewijzen en de internettoegang onderbreken. Wil je planning, tijdslimieten, webgeschiedenis, leeftijdsfilters en overige zaken, dan moet je aan dat abonnement.

Netgear Armor is feitelijk een all-in-one anti-malware oplossing. Real-time dreigingsanalyse, malwarebescherming en veilig browsen is waar het om gaat. De app geeft een overzicht over mogelijke kwetsbaarheden en geeft advies om je beveiliging aan te scherpen. Het werkt via de diensten van het hoog aangeschreven Bitdefender waarvan je de anti-malwareoplossing ook kan installeren op in aanmerking komende apparaten terwijl je ook de beschikking krijgt over de VPN-dienst van Bitdefender wat dus extra veiligheid geeft wanneer je buiten het huis gebruik maakt van een netwerk.

De diensten en gerelateerde apps werken op zich goed, zijn goed geïntegreerd, intuïtief en hebben zeker hun waarde. Maar het blijft een beetje crue om een dikke prijs te betalen voor een router en dan ook nog eens 170 dollar per jaar te moeten betalen voor volledige functionaliteit. Zeker aangezien je met losse aankopen voor minder bij soortgelijke functionaliteit in de buurt komt. Bij in ieder geval één fabrikant van een soortgelijke router zijn we bekend met het feit dat je in ieder geval voor een deel de betreffende functionaliteit gratis krijgt, levenslang. We noemen als GadgetGear nooit concurrerende fabrikanten in reviews tenzij we echt concreet vergelijken, maar maken nu toch een uitzondering; we hebben het over Asus met hun AiProtection Pro-dienst, waarvoor ze samenwerken met (het eveneens hoog aangeschreven) Trend Micro. Naar ons idee had in ieder geval voor alles dat direct router-gerelateerd is aan diensten, óf een licentie meegeleverd moeten worden van enkele jaren, óf gewoon life-time gratis moeten zijn voor een router in deze prijsklasse.

 

Prestaties

De draadloze snelheden die we van de RAXE500 hebben doorgekregen zijn de hoogste die we ooit gemeten hebben. Granted, we hebben niet veel routers van deze categorie bekeken, maar toch, we hebben wel de nodige high end-routers gemeten onder ideale omstandigheden. Via onze notebook kregen via verschillende benchmarks steevast meer dan 60 MB/s down, terwijl het overzetten van bestanden naar onze NAS over de 70 MB/s ging. Scores die voor onze testlocatie niets minder dan indrukwekkend zijn.

Wanneer we door het huis bewegen wordt het op 6 GHz al snel lastig de hoge waarden vol te houden daar deze band meer last heeft van obstakels als muren en concrete afstanden dan 5 GHz en helemaal, 2,4 GHz. In onze testruimte welke 5 gipsmuren tussen de router en onze antenne heeft zitten plus enkele andere bronnen van storing, waren de prestaties over 5 GHz iets sneller dan via 6 GHz. We gebruikten voor onze tests hoofdzakelijk een netwerk-oplossing welke gebaseerd is op de Intel WiFi 6E AX210.

De RAXE500 heeft op onze testlocatie nul moeite met meerdere UHD-streams tegelijkertijd (blueray-remux-bestanden op 2160p) via verschillende apparaten. We moeten hierbij opmerken dat de twaalf antennes waar de RAXE500 over beschikt wellicht overkill is voor de meeste huishoudens. Voor een degelijk bedrag minder is de RAXE300 beschikbaar welke over 8 antennes beschikt, en hier zijn de meeste huishoudens al prima mee bediend, uitgaande van een maximale internetverbinding van 1 Gbps.

De Nighthawk lijkt wel moeite te hebben wanneer de verbinding minder voorspelbaar wordt. Het is een gaming-router, dus we besloten wat games te streamen en tegelijkertijd wat zwaardere videocontent af te spelen (8K streams op Youtube en wat content via Amazon Prime en HBO Max) met QoS uitgeschakeld. We merken, ondanks dat we qua rauwe bandbreedte de router minder belasten, onze pot Forza Horizon (op een notebook vanaf een afstand van 13 meter zonder obstakels) toch minder goed weergegeven werd, waarbij af en toe de fps onder de 30 dook. Een enkele maal hadden we zelfs last van frameskips en leken we connectiedrop te hebben, hoewel de game al snel weer verder ging.

Zetten we QoS aan, dan hebben we gewoon een soepele ervaring in onze test. Niet alleen een stabiele game-ervaring qua weergave, maar ook in termen van latency is de ervaring gelijkwaardig aan wat we met een bedrade verbinding hebben. We zijn echter bij voorkeur niet afhankelijk van QoS. Dit gezegd hebbende, zal de situatie zoals we deze neergezet hebben voor onze test in de praktijk zich niet snel voor doen.

 

Conclusie

De Nighthawk RAXE 500 is een indrukwekkend apparaat wanneer we kijken naar de specificaties en waar de router toe in staat is qua rauwe data-throughput. In de praktijk echter, moeten we toch kritisch zijn over de router. Het apparaat kost een lieve duit en dan mag je wel wat verwachten, namelijk een compromisloze ervaring. Deze hadden we niet op het moment dat we de te verwerken verbinding inzette voor gamestreaming terwijl we tevens wat data overpompten. Het stroomverbruik is daarnaast met rond de 20 Watt hoog voor een router. Een leuk design kunnen we best waarderen, hoewel we voor het bedrag dat voor de RAXE500 neergelegd wordt, misschien een unieker design hadden willen hebben binnen de serie. Daarnaast zijn er wat keuzes gemaakt rond de casing die minder ideaal zijn.

Wifi 6E is iets waar we wat twijfels over hebben. Ja, de prestaties zijn enorm indrukwekkend, maar alleen in ideale omstandigheden. In de praktijk zul je moeten nadenken over of je in de setting bij jou thuis van wifi 6E kan profiteren. Wanneer je veel enigszins data-intensieve 5 GHz-apparaten in je omgeving hebt, is dat wellicht wel zo, mits er niet te veel obstakels zijn tussen waar het apparaat (dat uiteraard ook wifi 6E moet ondersteunen) in kwestie staat en de router.

Dat de ondersteunde Netgear Armor en Smart Parental Controls-diensten een extra bedrag kosten is jammer. Op zijn minst hadden de gratis parental controls uitgebreider moeten zijn en naar ons idee gewoon volledig gratis, net als direct router-gerelateerde veiligheidsopties. Dat Netgear niet op zijn minst een licentie meelevert voor enkele jaren en kiest voor een schamele probeerperiode van 30 dagen is jammer.

Feit blijft echter dat de RAXE500 een beest van een router is, met 12 antennes met rauwe capaciteiten waar je u tegen zegt. We hebben met een iets gecompliceerdere data-stroom het de router wat moeilijk weten te maken, maar hebben hiervoor wel QoS uitgezet, en daarnaast ging het om een scenario dat in de praktijk zelden voor komt. De capaciteit van de router was dusdanig dat we nergens op de testlocatie iets te kort kwamen in termen van signaalsterkte, en dat is uiteindelijk waar het om gaat bij een router.

Netgear Nighthawk AXE11000 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.