Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Shokz OpenFit – Open-ears voor actief gebruik

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Shokz OpenFit met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Zeer comfortabel
 • Goede fix
 • Meer van je omgeving meekrijgen

THE BAD

 • Beperkte invoeropties
 • Geen draagdetectie
 • Geen multipoint of force-connectie

Shokz (voorheen bekend als AfterShokz) kennen we van de botgeleiding-audio-oplossingen. De OpenFit is echter een optie die gebruik maakt een open-ear opstelling waarbij de unit boven je oorkanaal hangt en geluid richting je oorkanaal afspeelt. Het voordeel zou moeten zijn dat een meer open geluidservaring gerealiseerd wordt terwijl je ook het nodige van je omgeving meekrijgt omdat je niet zo afgesloten bent zoals bij in-ears het geval is.

Sleutelfeatures

 • Meer van je omgeving meekrijgen dan bij reguliere in-ears
 • Extra comfortabel
 • Zekere fix door oorhaken
 • Totale batterijduur 28 uur, 7 uur op één lading, tot 10 dagen standby
 • Laadtijd: 60 minuten voor de earbuds via de case, lege case 120 minuten, 5 minuten snelladen levert 60 minuten speeltijd
 • Omgevingsruis verminderen met Direct Pitch
 • IP54 waterresistent (Geen functionele beperking door indringing van stof & spatwaterdicht, getest met besproeiing 10 liter vloeistof per minuut onder alle hoeken)
 • Gewicht: Earbud 8,3 g, case 57 g

 

Uitpakken

We krijgen de OpenFits, de case en en laadkabel. Standaardwerk, maar ook niets mis mee.

 

Ontwerp

De OpenFits zijn licht van gewicht en hoewel het effe kijken is hoe je ze aan moet doen bij de eerste keer dat je ze gebruikt, zitten ze verder erg comfortabel. De flexibele oorhaak heeft een siliconen afwerking die een zachte feel heeft wat bijdraagt aan het comfort. Ook de audio-unit zelf is grotendeels afgewerkt met hetzelfde siliconen materiaal, hoewel we ook een metalen element zien. De earbuds (bij gebrek aan een betere term noemen we ze maar ‘earbuds’) wegen slechts 8 gram en je kan soms gewoon vergeten dat je ze aan hebt. Ook bij langdurig dragen hadden we nergens last van.

De oorhaken zorgen voor een zeer goede fix. We kunnen ons geen scenario voorstellen waarin de OpenFits van je oren zullen afvliegen tijdens het sporten. Wel is het zo dat de units met de drivers nergens echt achter haken. Ze zitten als het ware los in je oor. Dat draagt bij aan het comfort, maar betekent ook dat voor veel (de meeste?) mensen de buds bewegen wanneer je ze aanraakt voor het ingeven van een invoer (bijvoorbeeld het starten van je muziek).

We missen verder de optie voor draagdetectie. Doe je de open-ears af, dan speelt het geluid gewoon door.

Bediening

Op de plek van het logo zitten ook de touch sensitive controls. Deze zijn redelijk beperkt gehouden. Je kan links en rechts dubbeltikken of vasthouden. Het dubbeltikken werkt best aardig. Het lang vasthouden duurt wel erg lang. Ook leek het niet altijd even betrouwbaar te zijn. Verder weten we ook niet of de keus voor touch-controls, zeker voor een optie die gericht is op actief gebruik of sporten, het beste idee was voor dit concept.

Hoe dan ook, vier ingaves dus, waarbij je in de app kan kiezen tussen play/pauze, volgende, vorige, spraakassistent, volume verhogen en volume verlagen. Dit is wat beperkt, omdat dit dus betekent dat je verschillende opties niet tegelijkertijd tot je beschikking hebt. We gaan hier in de app-sectie verder op in.

De bouwkwaliteit is al met al gewoon degelijk. Een val op de grond moet geen probleem zijn, terwijl we denken de OpenFits ook wel wat fysieke stress aan moeten kunnen. Een beetje jammer is dat de IP-norm waaraan voldaan wordt slechts IP54 is. Zweet moet geen probleem zijn. Maar een flinke tocht door de zware regen of ze aanhouden onder de douche zouden we niet aanraden. In principe zou het ok moeten zijn, maar door het staande water in je oor wordt het al snel meer dan spatwater. Overigens moeten we wel opmerken dat op het moment van schrijven uw reviewer niet bekend is met andere open-ears die überhaupt een IP-rating hebben, dus misschien moeten we niet te kritisch zijn in dit opzicht.

Zoals gezegd is hier sprake van een open ontwerp. Dit wil zeggen dat de unit niet via een oorgel in of tegen je oorkanaal zit, maar er iets boven hangt en dus van een afstand het geluid in je oor blaast. Shokz past ten behoeve hiervan ook nog iets toe dat ze ‘direct pitch’ noemen, wat ervoor zorgt dat de gebruiker van de omgeving wat minder hoort door een techniek die gebaseerd is op tegengeluid waardoor je de audio (muziek, podcast, whatever) beter hoort.

Ontbreken multipoint of force-connecten

We missen de optie om de OpenFits aan twee apparaten tegelijkertijd te verbinden, denk bijvoorbeeld aan je computer en telefoon. Ook force-connecten, dus dat je de connectie laat overnemen door een apparaat terwijl de OpenFits verbonden zijn met een ander apparaat is niet mogelijk; je dient eerst handmatig de verbinding te verbreken met het reeds verbonden apparaat.

 

Geluid

Het geluid van de OpenFits is best aardig te noemen. De bas komt prima door en we missen weinig aan het midden en hoog. Het open concept heeft natuurlijk invloed op de geluidsbeleving, en dat is eigenlijk wel positief. Het is niet zo dat je echt merkt dat het geluid van buiten je oren in geblazen wordt. Zeker voor casual luisteren, en dat is wat je voornamelijk doet tijdens het sporten, hebben we niets te klagen. Al met al is de weergave helder met een redelijk neutraal signatuur.

Gaan we iets kritischer kijken, dan moet je opmerken dat je wat detail en definitie mist en vooral de bas achterblijft op in-ear opties. Dit is echter logisch gezien de layout van de OpenFits. We kunnen echter prima een paar uur naar de OpenFits luisteren terwijl we genieten van eigenlijk alle genres muziek.

De omgeving volledig meekrijgen tijdens gebruik? Natuurlijk niet

Het idee dat je echt alles van je omgeving meekrijgt terwijl je audio afspeelt is natuurlijk niet waar. We blijven het hebben over een gebruiksbron dicht bij je oren. Dus net zoals we opmerkten in de Sony LinkBuds-review betekent dit per definitie dat geluid van buiten verstoord wordt. Is het veiliger op de fiets met een open-ear versus een in-ear? Ja, maar we zouden zeggen dat het nog steeds onveilig is. Wel blijft het natuurlijk handig om gewoon meer ‘aware’ te zijn van je omgeving.

Microfoon

De microfoon is gezien de prijsklasse best een goede performer. Zowel binnen als buiten onder iets winderige omstandigheden bleef de voicekwaliteit degelijk. Zoals bekend is de audiokwaliteit via Windows beter, om een reden die ons niet helemaal bekend is…

Lag

De OpenFit kamt met lag. Een game spelen is geen prettige ervaring. Tijdens het spelen van Streets of Rage 4, zien we duidelijk dat het geluid en beeld uit sync zijn. Op een telefoon gaat het via een MX Player of de YouTube-app prima omdat deze apps gebruik maken van een compensatieprotocol om de lag te compenseren. Maar een bijvoorbeeld een VLC-player heeft dit niet en langere video’s zijn hiermee niet prettig te kijken via bluetooth.

 

Case, batterijduur

De case lijkt vrij groot, maar voor dit type open-ears is deze eigenlijk redelijk compact gehouden. De batterijduur is 7 uur voor de earbuds, en wanneer we zo lang op ongeveer 50% volume muziek afspelen, komen we inderdaad op ongeveer deze 7 uur, terwijl we inderdaad ongeveer drie keer extra konden opladen via de case.

Over opladen gesproken, draadloos opladen mist de case van de OpenFit. De earbuds kun je van 0 naar 100% opladen in een uur, terwijl je lege earbuds met 5 minuten snelladen van een uur aan speeltijd kan voorzien. De hele case laad je van 0 tot 100% in twee uur wanneer deze leeg is, zonder de earbuds.

 

Shokz App

De app is beperkt gehouden. Qua instellingen voor je OpenFits kun je de controls configureren volgens de opties die we al noemden en daarnaast vinden we wat geluidspresets (die op je koptelefoon opgeslagen worden, verbindt je je OpenFits met een andere apparaat, dan krijg je dus dat laatstgekozen profiel) en een custom EQ met 5 regelaars. De opties om je controls in te stellen zijn beperkt. De één zou het gebruiksvriendelijk noemen, de ander zou graag wat meer opties willen, door bijvoorbeeld meer invoermogelijkheden te hebben dan te dubbeltikken en lang in te houden.

Verschillende earbuds kiezen bijvoorbeeld voor drie keer tikken en enkele keer kort tikken. Je hoéft het niet te gebruiken natuurlijk. Zoals de opties nu beschikbaar zijn, kan je niet bijvoorbeeld afspelen/pauzeren, de spraakassistent, volumeregeling tegelijkertijd tot je beschikking hebben.

 

 

Conclusie

We denken dat de Shokz OpenFit een prima keus is voor mensen die op zoek zijn naar een audio-optie met een open formfactor die geschikt moet zijn voor actief gebruik. De oorhaken bieden een compromisloze fix terwijl het algemene comfort perfect voor elkaar is. Qua geluidskwaliteit zijn de OpenFits ok. Zeker niet slecht en met gemak kun je deze uren gebruiken voor casual muziekluisteren. Het is echter geen optie waarmee je langdurig actief naar je favoriete muziek gaat luisteren.

De microfoonimplementatie is ook redelijk voor elkaar. Zowel binnen als buiten met een beetje wind waren we prima verstaanbaar. De app is gebruiksvriendelijk vormgegeven. Vooral de beschikbaarheid van een custom-equalizer met 5 regelaars zijn we over te spreken. Wel hadden we graag wat meer invoeropties gehad zodat we een groter aantal van de beschikbare features tot direct onze beschikking hadden. Ook in de invoer middels het langer indrukken is wat matig uitgevoerd.

Zeker de beperkte invoeropties is een nadeel dat het lastig maakt om de OpenFit een algemene aanrader te noemen. Ook missen we wat features die we eigenlijk bijna als standaard zijn gaan zien in deze prijsklasse. Zo beschikken de OpenFits niet over draagdetectie, kan de case niet draadloos opgeladen worden en is er geen force-connect of multipointconnectie aanwezig.

Puur voor actief gebruik terwijl je standaardoptie wat anders is, dan kunnen we ze best aanraden. Features als multipoint-connectie en draagdetectie zal je minder snel missen en je invoernoden zullen wellicht ook wat minder hoog zijn. Wat dit laatste betreft heb je sowieso veel mensen die deze opties vrij beperkt houden omdat ze de assistent niet gebruiken en volume liever regelen op hun telefoon. De vraag blijft dan echter nog of je (op het moment van schrijven) 200 euro wil betalen voor een tweede headset.

2 reacties

 1. Dit is typisch een apparaat dat je met je partner zou kunnen delen. Dit omdat de Openfit niet in maar voor je oor blijft hangen en omdat het one size fits all is.

  De vraag is nu: kun je op twee telefoons de app installeren en/of connecten met de Openfit? Uiteraard NIET met het doel beide telefoons tegelijkertijd te gebruiken met de Openfit .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.