Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit is waarom Ambilux niet het nieuwe Ambilight werd

Bij TP Vision experimenteren ze graag. Het bedrijf is verantwoordelijk voor alle TV’s die onder het Philips merk in de schappen liggen. Sterker nog, het produceert zelfs TV’s voor andere merken, maar daar mogen we helaas helemaal niks over zeggen 😉

Wie eenmaal een Ambilight TV heeft gekozen, wil doorgaans niet meer terug naar een TV zonder. Dat is iets dat we veel horen en wat deze redacteur in de huiskamer ook heeft ervaren. Wanneer er iets anders dan een Philips hangt, vinden de kids dat doorgaans al snel een saaie TV.

Wie het nieuws een beetje volgt, weet dus ook dat er momenteel een clash is tussen Signify, dat Philips Hue op de markt brengt, en TP Vision dat eigenaar is van Ambilight. Beide bedrijven zitten sinds enige tijd in elkaars vaarwater. Signify levert Hue hardware om ‘saaie’ TV’s van een Ambilight-achtig effect te voorzien terwijl TP Vision accessoires met Ambilight levert om meer gekleurde verlichting de huiskamer in te brengen. Die clash gaat nu zo ver dat er al Philips TV’s zijn die geen Hue meer ondersteunen… maar dat is een heel ander verhaal.

Terug naar de ontwikkeling van Ambilight. Over de eerste jaren ging dat vooral over meer zeiden toevoegen en op de verschillende zeiden meer lichtzones, meer intensiteit, betere reactietijd etc etc. Er werd zelfs in de vroege LCD dagen geëxperimenteerd met Ambilight in de toen nog zeer dikke rand om het scherm, wat deze redacteur stiekem nog steeds een warm gevoel geeft.

Ambilux Projector

Tijdens de IFA van 2015 presenteerde TP Vision een nieuw topmodel met een wel heel bijzondere vorm van Ambilight. Waar je een waas van kleur gewend bent, ontstonden er ineens vormen op de wand achter de TV. De demo tijdens de IFA was werkelijk waar geweldig. Het prijskaartje overigens ook en daar zit mogelijk een deel van het probleem waarom Ambilux niet verder is gekomen dan 1 TV.

Om de projectie achter de TV mogelijk te maken, werden de RGB LED’s ingeruild voor een halve maan met pico projectors. Goedkope DLP projectors met een LED als lichtbron. Nouja, goedkoop… zo’n projector brengt al snel een prijskaartje van enkele tientjes met zich mee. Per stuk. De Ambilux TV’s waren daardoor best prijzig en een prijsdaling op basis van deze techniek lag niet in de directe verwachting.

Uiteindelijk zijn er zo’n 1.000 van deze TV’s door TP Vision geproduceerd en heeft Ambilux dan ook een plekje in haar eigen Philips museum gekregen. Gaan we deze technologie nog een keer terugzien? Wellicht als het prijstechnisch een keertje kan. Voor nu blijft de focus op Ambilight.

2 reacties

  1. Was Xbox ook niet bezig met zoiets? Toen de Xbox One gepresenteerd werd toonden ze beelden waarbij je bijv tijdens een racegame in een race in de sneeuw sneeuwvak om je TV zag vallen…

    Anyway, ik heb ook nog zo’n Aurea televisie. Destijds 3000 euro voor betaald. Was best cool. Hangt nig steeds bij mij boven maar zet de lichten niet meer altijd aan. Ambilight doet me ook niets. Heb gewoon een Panasonic OLED staan in de woonkamer welke ik gekozen heb op basis van het beeld.

    1. Klopt. Er is inderdaad een concept geweest waarbij TV en projector worden gecombineerd om het zichtveld te vergroten. Voor gaming niet heel praktisch. Beide beeldbronnen moeten in sync zijn, zero latency hebben en de wand moet geen objecten hebben die optische verstoringen veroorzaken. Eigenlijk gewoon niet tof uitvoerbaar in de gemiddelde huiskamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.