Logo GadgetGear.nl
VanMoof S5 VanMoof A5
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

VanMoof krijgt uitstel van betaling

Inmiddels balanceert het Nederlandse fietsenmerk VanMoof op de rand tussen voortbestaan en high-end schroot. De trots van ebikend Nederland wankelt op leven en dood en sleept mogelijk duizenden consumenten wereldwijd mee in haar probleem.

VanMoof heeft het al jaren lastig om in de zwarte cijfers te komen. Het bedrijf krijgt haar bedrijfsvoering niet winstgevend ondanks dat het niet in staat is voldoende fietsen en onderdelen te leveren aan een markt die er om schreeuwt.

In mei stapte voormalig Booking.com CEO Gillian Tans al op na ongeveer een jaar in dienst te zijn geweest bij het fietsenmerk. Ze schrapte het merk zelfs van haar LinkedIn pagina, wat aantoont dat er iet toch wel heel erg mis moet zijn. De afgelopen twee weken nam VanMoof al geen nieuwe bestellingen meer aan. Toen nog met de opmerking dat het een achterstand in leveringen wilde wegwerken.

Vandaag blijkt dat het bedrijf uitstel van betaling heeft aangevraagd. Met andere woorden, bescherming tegen schuldeisers. De stap die voor de uitspraak tot faillissement komt. Tijdens de periode waarin het bedrijf tegen schuldeisers beschermd is, kan het nog even proberen een route naar een gezonde geldstroom te komen. In de praktijk is de periode tussen uitstel van betaling en een daadwerkelijk faillissement erg klein.

Toch zien we dat het merk al de nodige stappen zet om de kosten onder controle te krijgen. Per direct zijn de deuren van de internationale showrooms van het merk gesloten. Of dat genoeg is om over de ruim €80 miljoen aan verliezen te komen lijkt in eerste instantie niet heel waarschijnlijk. Maar het kan net genoeg zijn voor een eerste stap. Ondertussen is crowdfunding platform Oneplanetcrowd zich aan het voorbereiden op een claim omdat VanMoof de laatste rentebetaling aan haar investeerders heeft gemist.

Ondertussen wachten VanMoof rijders wereldwijd op de custom onderdelen van het merk die wellicht niet meer in productie gaan mocht het merk definitief kopje onder gaan…

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.