Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review SEGWAY Navimow H1500E, de slimme robot grasmaaier

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Segway Navimow H1500E met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Goed verpakt
  • Compleet
  • Slim
  • App opties
  • Geen draadbesturing
  • GPS aansturing
  • Verschillende zones
  • Anti diefstal

THE BAD

  • Sporadisch vast zitten
Segway kennen we van de self balancing voertuigen. Het merk heeft ook robotgrasmaaiers die slimmer willen zijn dan de concurrentie. De specificatielijst is lang. Diverse sensoren moeten autonoom maaien makkelijker dan ooit maken. Is ‘t wat. Wij hebben de Navimow H1500E twee maanden door twee tuinen laten struinen. We zijn onder de indruk, maar er is zeker ruimte voor verbetering.

Het is lang geleden dat wij zo’n groot en zwaar verpakt apparaat ter review hebben gehad. In een gigantische doos zit alles keurig en voorbeeldig verpakt. Hier is echt een verpakkingsontwerper aan het werk geweest. Dus ga je dit apparaat in een winkel kopen, zorg dan wel dat je de ruimte hebt in je auto en dat je een karretje bij je hebt.

Uitpakken en Installeren

Segway heeft er alles aan gedaan om een soepele installatie mogelijk te maken; er zit een “Quick Start Guide” en een los boek in 14 talen genaamd “Important Information”. Om het apparaat goed te installeren dien je toch zeker minimaal één uur te reserveren want het is een serieuze bezigheid. Het hele systeem bestaat uit nogal wat componenten die je in elkaar moet zetten, aan moet sluiten, installeren, activeren, een voeding, kabels etc. Ook aan details is gedacht zoals stukjes Velcron om de kabels netjes weg te werken en reservemesjes met schroefjes. Het uitpakken is een feest als je de tijd ervoor neemt.

Optie Vision Sensor

Hoewel de maaier zeer compleet is uitgerust met meer dan voldoende functies om zijn taak naar behoren uit te voeren hebben de ontwerpers toch gemeend een optie te moeten toevoegen; de “Vision Sensor”. Stel je hebt een tuin met diverse kleinere obstakels, zoals sierstenen, beelden, randen etc. Dan kan de maaier proactief deze objecten vermijden zonder er tegen aan te botsen. De maaier krijgt in feite ogen waardoor deze nog slimmer zijn werk kan doen. De Vision Sensor kan ook optioneel gekocht en geinstalleerd worden.

De APP

Als eerste dien je de APP “Navimow” [Android of Apple] te downloaden en te installeren, en dat betekent [alweer] een account aanmaken met al je [prive]gegevens, een wachtwoord, een bevestigingsmail beantwoorden etc. Het gebruik van deze APP is cruciaal voor de communicatie met de grasmaaier. In feite is de grasmaaier een rijdende slimme computer die je moet vertellen wat er gemaaid moet worden en op welke momenten. Je kunt obstakels in kaart brengen en je ontvangt regelmatig updates van de besturingssoftware etc.

Plaatsing

De grasmaaier heeft zijn eigen thuisbasis. Dit is een oprijplaat/parkeerplaats waar de Navimow zichzelf parkeert en oplaadt. Zo staat ie altijd klaar voor de volgende maaiklus. Dit laadstation dient “ergens” op een mooi plekje te komen waar een stroomaansluiting [220V] is. De Navimow moet tegen alle weersinvloeden beschermd zijn. Maar zomerse stortbuien en dagen braden in de zon, kunnen niet goed zijn. Waarom heeft Segway niet een eenvoudige afdekking meegeleverd? Bijvoorbeeld vier stokjes met een stukje doek, waardoor regen ervan afloopt en de maaier een beetje schaduw heeft. Het is maar een idee.
De grenzen van het maaiterrein worden niet bepaald door een draad die eerst aangebracht of ingegraven moet worden, maar door GPS signalen. De Navimow haalt de GPS signalen op via een losse GPS ontvanger op een paal en communiceert met deze paal tijdens zijn maaiwerkzaamheden. Als je net een mooi plekje gevonden hebt voor de maaier [stroomaansluiting] blijkt er op ons tweede gazon onvoldoende ontvangst te zijn voor de GPS ontvanger door de vele bomen, dakgoot, overstek etc. De GPS ontvanger dient met een minimale straal van 5 m1 volledig vrij zicht op satellieten te hebben.. Een goede GPS ontvangst is cruciaal; geen goede ontvangst = niet kunnen maaien! Kortom het is even een uitdaging om een mooi plekje te vinden voor deze geavanceerde grasmaaier mét stroom én een goed GPS signaal. Wat niet helpt is dat er wél een verlengsnoertje bijzit voor de voeding, maar geen verlengsnoertje voor de losse GPS ontvanger. Dit is dan weer los te koop als accessoire. Dat zou er eigenlijk standaard bij moeten zitten. Een idee voor de ontwerpers is om met de app dit zoekproces voor een goede plek te assisteren. Verder verloopt loopt de installatie soepel. De tweede keer waren we in een mum van tijd klaar nadat we een goede stroom/gps lokatie hadden gevonden voor het basis station. De doos is verder erg compleet inclusief alle montagemiddelen om alles piekfijn verder af te monteren en fixeren.

De eerste ingebruikname

Met de APP vertellen we de grasmaaier wat ie moet gaan maaien. We moeten een kaart gaan maken. Met de functie “Boundary” kunnen we de begrenzing van het maaiterrein aangeven. De APP verandert in een soort spelcomputerbesturing. Met twee “schuifjes” op het scherm kunnen we de grasmaaier in beweging zetten; vooruit, achteruit, links en rechts. En ja, met de instructies op het scherm en al rijdend loop je achter de grasmaaier aan die vervolgens heel ingenieus alle coördinaten via GPS signalen keurig netjes in zijn geheugen opslaat. Uiteraard kun je later evt. nog wijzigingen toepassen. Wat een verademing met het prikken van de grensdraad die we met de Robomow moesten aanleggen. Dankzij deze GPS aanpak en de app kan je ook meerdere gazons definiëren. Zo kan je de Navimow H1500E via een “kanaal” moeiteloos naar een ander gazon achter je huis of de voortuin laten rijden. We hebben het gazon van de buurman niet meegenomen in de test, maar het was wellicht een leuke test geweest om kopers een tip te geven om de aanschafkosten te delen. Je kan zo ook een “Verboden eiland” definiëren om aan te geven waar de maaier niet mag komen. Uiteraard kun je een maaischema maken; de maaihoogte instellen etc.
Als alles in gebruik is ingesteld doet het apparaat precies wat je ervan mag verwachten; je grasmatten worden piekfijn bijgehouden! En ohja, ook handig, de maaier heeft een regensensor en in de APP kun je optioneel aangeven dat ie niet hoeft te maaien wanneer het regent. Wat ons direct opvalt is dat de Navimow in lijnen maait. Dat is anders dan het willekeurige ‘chaos’ maaipatroon van de Robomow maaier. Die moet dat wel doen omdat die niet weet waar ie feitelijk is. Dankzij de GPS signalen maait de Navimow in stroken. Theoretisch zou Segway daar meer mee kunnen doen. Denk aan een leuk patroon of juist wel de ‘willekeurige’ methode die een egaal groen gazon geeft ipv een maaipatroon. Het is jammer dat je niet de volgorde van de zones kan instellen of een verschillende maaifrequentie per zone.
De GPS aansturing heeft een klein nadeel. De randen van het gazon worden niet haarscherp gemaaid. Dat kan eigenlijk ook niet als je weet dat GPS een ingebouwde kleine onnauwkeurigheid heeft. Dit betekent dat je de randen regelmatig even met ander gereedschap moet bijwerken. Overigens is het een prettige bijkomstigheid van de GPS aansturing dat de grasmaaier ook tegen diefstal is beveiligd. Steelt iemand hem, dan heb je er eigenlijk niks aan wanneer deze als gestolen is aangemeld.

Een beetje dom

Aan alles merk je dat Segway een topproduct heeft willen maken. Van verpakking tot alle technische snufjes die je kan bedenken qua sensoren en slimme software. Het is echt grappig om te zien dat bij elke volgende maaibeurt de maairichting verandert en de Navimow altijd wonderwel de weg terug weet te vinden naar het laadstation. Geen gezoek naar een draad in de grond en dan het hele terrein rondrijden. Nee de Navimow stopt met maaien als ie klaar is of de accu opgeladen moet worden en rijdt dan linea recta terug naar het basis station. Daar moet hij dan wel vaak even een paar keer steken om goed in te parkeren. Maar we hebben ook gezien dat de Navimow eindeloos tegen een obstakel aan bleef botsen en in een toestand terecht kwam waarbij wij moesten ingrijpen. De Robomow zou rechtsomkeer maken en elders maaien. De kans is dan immers klein dat ie op eenzelfde manier op dezelfde plek uitkomt. De camera op de Navimow is in dit geval niet in staat een alternatieve route te vinden.

Conclusie

De Navimov is een fraai vormgegeven en zeer robuuste robotmaaier die erg goed zijn werk zal doen onder optimale omstandigheden. Je hebt er dan praktisch helemaal geen omkijken naar. Voor grote gazons is dit een perfecte autonome grasmaaier. Reken er wel op dat je randen met ander gereedschap regelmatig moet bijwerken en dat ondanks alle slimheid de Navimow H1500E ook vast kan komen te zitten. Overigens net als alle andere robotgrasmaaiers die we getest hebben. Het zou fijn zijn als je in de app de makers feedback kan geven, want met wat kleine aanpassingen zou deze grasmaaier zomaar de perfecte robot grasmaaier kunnen zijn.
De Navimow H1500E kost 2199 Euro maar is met wat zoeken onder de tweeduizend euro te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.