Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Test: Robomow MC500 robotgrasmaaier

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • doet wat ie moet doen
 • elke dag plezier van gazon
 • robuust
 • weersbestendig
 • bijna geen omkijken naar

THE BAD

 • installatie kan gemakkelijker
 • app kan beter (gemakkelijker)

Het is geen nieuws meer dat robots ons in de nabije toekomst gaan helpen met allerlei zaken. De stofzuigerrobot en robotgrasmaaier zijn maar domme eerste stapjes. Toch kunnen deze eerste schreden naar een nieuwe wereld erg handig zijn. Wij mochten de Robomow MC500 robotgrasmaaier een paar maanden door de tuin laten banjeren. De resultaten en inzichten zijn verhelderend. Ja een robotgrasmaaier is super in vele opzichten.

Robomow-messenUitpakken, installeren en leren
In een grote doos komt de MC500 met heel veel onderdelen en een dikke handleiding. De handleiding schijnt inmiddels al verbeterd te zijn, maar extreem helder vonden wij deze niet. Gelukkig maakten wat tips van de verkoper het verschil. Allereerst moet je begrijpen dat de Robomow MC500 eigenlijk een dom apparaat is. Geen GPS, geen navigatie noch 4G data verbinding voor IOT, niets van dat spul. Dat kan dan ook niet kapot is het voordeel. Nee je moet een draad rondom het gazon leggen en de robot grasmaaier blijft binnen die grenzen. Het is van belang dat je de juiste afstand tot de rand van het gazon aanhoudt. Wanneer je dat niet doet, maait de maaier de randen niet altijd goed. Het is ook raadzaam de hoeken niet 90 graden te maken, maar met twee 45 graden stukjes. Ook moet je je realiseren dat de draad een stroompje geleidt. Je sluit beide uiteinden aan op het basisstation. De spanning is verwaarloosbaar maar essentieel voor de Robomow maaier. Even een lusje trekken, om bijvoorbeeld een tijdelijke tent in de tuin te omzeilen, is niet mogelijk. De lus moet de stroom geleiden. Dit is direct één van de twee verbeterpunten die wij hebben kunnen ontdekken. Wanneer je af en toe iets op je gazon zet, is het niet gemakkelijk om de maaier aan te leren dit te ontwijken. Een stoel is geen punt. Hij botst dan en keert om. De algoritmes in de maaier zorgen dat hij zich bijna altijd wel herstelt en verder gaat. Bij het tentje in de tuin ging het echter mis. De 50 Euro tent geeft geen echte weerstand en de hap was zo gemaakt in het tentdoek. De maaier merkt wel dat er iets is en stopt vervolgens. Een konijnenren die je even plaatst kan dus een probleem zijn.

Met een app en Bluetooth verbinding is de MC500 in te stellen. Eigenlijk zit het programma in de maaier zodat deze autonoom kan werken. Wil je wat wijzigen, dan start je de app en maak je verbinding. De app download dan de instellingen en je kan diverse zaken wijzigen. De maaifrequentie, de maaiduur, prioriteit voor zones en ga maar door. De Robomow maaier maait millimeters. Een gazon met hoog gras kan ie wel aan, maar dan stel je de unit fysiek in met een draaiknop op hoog gras. Dag voor dag stel je de maaier dan lager in totdat de gewenste hoogte is bereid. Vervolgens maait de maaier het gras op die hoogte, automatisch en geheel zonder ingrijpen. De maaier gaat automatisch naar zijn laadstation als de accu leeg dreigt te raken.

Robomow-hangmatEilanden
Het trekken van de draad om de tuin is eigenlijk het meest belangrijk bij de installatie. Je kan ook eilanden en zones maken. Dat zijn respectievelijk gebieden die de maaier moet mijden en andere vlakken die ook gemaaid moeten worden. In onze tuin is geen eiland met perkje of boom, maar zijn wel twee stukken gazon. Het basis station zetten we in het grootste stuk gazon ofwel basiszone. Over de stoep trekken we een pad met twee draden zodat de maaier van het ene gazon naar het andere kan rijden. In de software geven we aan dat dit subzone 1 is. Dit inleren gaat het gemakkelijkst met de app. Alles is ook op de maaier in te stellen, maar voelt aan als het programmeren van een Apollo ruimtezonde op een Casio rekenmachine uit de jaren tachtig. Niet echt een gebruikersvriendelijke interface. Je moet de code en menutabel uit de handleiding er bij halen om dit klusje zonder app te doen.

Robomow-tuinGazonnetje
De hallelujah stemming is groot als de MC500 zijn eerste baantjes gaat trekken. Allereerst scant hij de randen door de draad geheel te volgen. Dat hebben we goed gedaan want de maaier maakt zonder problemen zijn rondje en komt aan in het basisstation. Nu horen we lichtjes het mes starten en de machine begint te maaien. Je moet echt goed luisteren wil je de MC500 horen. Hij maait echt fluisterstil. Het is gezellig als je de MC500 koddig door de tuin ziet hobbelen en zijn ding ziet doen. De kinderen komen al met ideeen om een schildpadpatroon er op te schilderen of er een haaienvin op te zetten. Het is echt alsof er een gezellig ding in de tuin bij is gekomen. Het basisstation is bestendig tegen weer en wind, maar ook daar is het idee al gekomen om er een hondenhok over heen te zetten. Zo zou je de Robomow kunnen camoufleren. Het resultaat van het maaien is echt prachtig. Door het totaal asymetrische maaien ontstaan er geen banen en oogt het gazon prachtig. Eigenlijk heeft ons gazon er nooit zo mooi bijgelegen. Het is nog steeds geen grasmat voor Premium League, maar veel egaler dan het ooit is geweest. Het stuk dat onder de bomen in de schaduw ligt heeft altijd grote kale stukken gehad met mos. Door het regelmatig maaien is dit deel nu ook veel beter dan ooit.
Het leukst zijn de opmerkingen van visite. Eigenlijk is er niet veel meer in de tuin gedaan dan dat de Robomow maaier die het gazon onderhoudt. Toch zegt vrijwel iedereen spontaan hoe mooi onze tuin opeens is. Goed onderhouden gazon doet dus blijkbaar heel veel voor een tuin.

Robomow-heroHelpende hand
In het begin zit de maaier wel eens vast in de struiken direct langs het gazon. Ook treffen we een enkele keer de MC500 verlaten op de stoep aan. Hij heeft dan een afslag verkeerd ingeschat en is gestopt. Wees dus niet bang voor een op hol geslagen robot grasmaaier met vlijmscherpe messen. De MC500 is telkens netjes gestopt als de situatie anders was dan verwacht. Het is ook leuk om te zien dat als hij vast dreigt te komen te zitten of ergens tegen aanbotst, dat de software in de maaier dan zich er bijna altijd wel weer uit weet te manoeuvreren. De software detecteert wanneer de achterwielen kracht geven en het voorwiel niet beweegt. Dan gaat ie gewoon in zijn achteruit en probeert hij met cirkelbewegingen weg te komen. Een enkele keer lukt dit niet en moet je de unit optillen en op twee knoppen drukken om hem weer te activeren en op gang te brengen. Hij gaat dan wel weer eerst op zoek naar zijn huisje om dit als vertrekpunt te gebruiken voor het verder oppakken van zijn klus. Doordat de maaier in onze tuin wel eens vast zit, is een helpende hand tijdens vakantie nodig gebleken. De oppas keek af en toe in de tuin en heeft een paar keer de unit de helpende hand moeten geven. Waarschijnlijk is het opnieuw trekken van de geleidende draad de oplossing. De eerste weken zie je deze draad duidelijk liggen, maar na een dikke maand is deze echt geheel verdwenen in het gras. Om dat dit klusje opnieuw te doen is voor ons gewoon meer werk dan af en toe de maaier bevrijden.

De maaier is natuurlijk wel een opvallend ding in een voortuin of op een gazon wat door iedereen te zien is. Als je dan weet dat zo’n maaier gauw meer dan duizend Euro kost, is de angst voor diefstal reëel. De MC500 heeft de optie om een pincode in te stellen. Als de unit opnieuw op moet starten of je iets in het programma wilt wijzigen is de pincode noodzakelijk. Zo zou de maaier oninteressant zijn voor diefstal. Het is de vraag of dit daadwerkelijk zo is. Wat veel gedaan wordt is het aanmelden van de robotmaaier in de inboedelverzekering. Veel maatschappijen nemen deze op indien je meldt dat je in het bezit bent van een robotmaaier. Daarmee is hij dan verzekerd.

Conclusie
Met de Robomow MC500 is onze tuin een stuk mooier geworden. Het gemak dat het gazon elke dag netjes gemaaid wordt is top. De bediening en installatie van de MC500 kan gemakkelijker. De techniek van draadjes trekken mag ook verbeterd worden om tijdelijk objecten te omzeilen. Dat zijn allemaal stappen in verfijning van een techniek die al perfect is voor het doel: het gazon zonder zorgen automatisch er netjes uit laten zien. Het prijskaartje van bijna 1200 Euro is fors en een keuze die niet iedereen kan maken. Wie het zich kan veroorloven heeft er elke dag plezier van.

2 reacties

 1. Ik heb deze MC500 al een tijdje met veel plezier in gebruik. De prijs daar is slechts € 999,00 voor de mooiere zwarte versie

 2. RObomow is een buitengewoon onbetrouwbaar product. De maaier staat veel onverwacht stil ergens op het gazon; graaft kuilen nabij obstakels en komt daardoor vast te zitten en maait de kantjes niet. Het ergste is echter dat de accu het binnen twee jaar al heeft begeven; robomow geeft niet thuis mbt garantie. Geschatte reparatie kosten> € 250, met garantie tot de deur.
  Een echte AFRADER; Koop geen producten van Robomow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.