Logo GadgetGear.nl
Meta Quest 3
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Hoe de Meta Quest 3 AR en VR gaat verenigen

Afgelopen week presenteerde Meta haar Quest 3 VR headset. Niet al te ver voordat de presentatie van Apple’s VR headset zou moeten plaatsvinden. Met deze nieuwe generatie Quest, lijkt Meta een enorme stap te zetten.

Van Oculus Quest naar Oculus Quest 2 naar Meta Quest 2

De Oculus Quest was de eerste standalone headset van Meta. Het optisch systeem was fantastisch, maar de displays en processorkracht lieten qua prestaties al snel te wensen over. Na een jaar nam Meta de Oculus Quest in 2020 al uit productie, om deze te vervangen voor de Oculus Quest 2.

Oculus Quest

De Oculus Quest 2 was een goedkoper te bouwen systeem en dat merkten we in onze review in hoe het optisch systeem in elkaar zat. Net iets minder tof dan bij de eerste Quest. Maar een snellere processor en betere displays maakten veel goed. De harde hoofdband werd vervangen voor een meer flexibel model om zo minder ruimte in te nemen. Ook in de verpakking. Toch bleef ook deze prima zitten. In 2022 besloot Meta om de Oculus Quest te rebranden naar de Meta Quest. Het herkenbare, strakke Oculus logo werd verwisseld voor het nieuwe van Meta. Er kwamen versies met meer opslagruimte, maar de chipset bleef gebaseerd op de Qualcomm Adreno 650 GPU. Een enorme step up ten opzichte van de Adreno 540 waarmee de eerste Quest moest werken.

Meta Quest 2

Meta Quest 3

Eind september komt dan eindelijk de Oculus Quest 3. Om ruimte te maken, knalt Meta de prijzen van de huidige Quest al omlaag. Maar het lijkt wel zo gepositioneerd dat de twee mogelijk een tijd lang naast elkaar verkocht gaan worden. Dat moet ook prima kunnen omdat het verschil tussen de twee veel meer is dan snelheid en resolutie.

De Meta Quest 3 zal namelijk een brug slaan tussen AR en VR. Nieuwe camera’s voorop de headset leggen de omgeving nu ook in kleur vast, waardoor de headset beelden over de werkelijkheid heen kan projecteren. Denk aan extra schermen rondom jouw laptop, zodat je nog meer ruimte hebt om te werken. Iets waar deze redacteur echt al naar uitkijkt. Om dit goed werkbaar te maken, krijg je ook displays met een hogere resolutie in de bril.

Meta Quest 3

Om dat alles te berekenen, komt er opnieuw een snellere chipset in te liggen. Deze krijgt waarschijnlijk opnieuw een Adreno GPU. Meta claimt dat deze twee keer zo krachtig is als die van de Quest 2.

Qua uiterlijk lijkt de bril opnieuw compacter en lichter te worden dan voorgangers. Dat geldt ook voor de controllers die je erbij krijgt. Die zijn ook een stuk kleiner, waardoor je ze gemakkelijker meeneemt. Wie dat niet wilt, kan altijd terugvallen op hand tracking.

De introductieprijs van de Meta Quest 3 komt op $499 te liggen voor de meest minimale uitvoering met 128GB opslagruimte.

Wanneer de bril exact komt weten we nog niet. Daar horen we op 27 september meer over.

Eén reactie

  1. De Quest3 zal geen hogere resolutie hebben en is ook niet lichter dan de Quest3. Wel compacter en sneller. Alles andere klopt…er komen ook nieuwe controllers zonder de ring met sensoren. De hele headset is daardoor compacter dan de Q2 en misschien gemakkelijker mee te nemen op reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.