Logo GadgetGear.nl
Meta Quest 2
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Oculus Quest 2

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • 90Hz display
 • Sterk verbeterde graphics
 • Erg goede herkenning van de handen
 • Erg goede spatial audio beleving

THE BAD

 • PC link kabel wordt niet meer meegeleverd
 • Lensafstand is niet trapsloos instelbaar

Net als bij de Oculus Quest, hebben we bij de Oculus Quest 2 deze review na een periode van zo’n 4 maanden herzien. Facebook blijft vol aan het ontwikkelen bij haar VR headsets, waardoor de review van oktober 2020 niet langer actueel is.

Standalone VR of toch niet

Oculus hanteerde twee productlijnen. Namelijk de Rift als VR bril die je op de PC moet aansluiten en standalone VR brillen waar je enkel WiFi voor nodig hebt. Die lijn begon met de eenvoudige Oculus Go, maar werd al snel ingehaald door de Quest. Enkele maanden na de lancering van de Oculus Quest, voegde Facebook de optie door om ook die bril, net als de Rift series, te koppelen aan jouw PC. Dit maakte de quest veel meer een all-round VR bril die met de Quest 2 de nodige verbeteringen heeft meegekregen.

Whole Room VR

Met de Oculus Quest VR brillen kun je over zes assen bewegen. Dus horizontaal naar voor, achter en opzij, maar ook omhoog en omlaag. Hier worden de vier camera’s voor gebruikt. Bij de eerste Rift en andere TV brillen, heb je speciale hardware in de kamer nodig zodat de brillen zich goed kunnen oriënteren. Dat is met deze technologie echt verleden tijd, wat while room VR veel toegankelijker maakt.

Oculus maakt daarbij ook gebruik van wat ze een’ guardian’ noemen. Met de camera’s aan, mag je met de controllers een rand tekenen in de ruimte waarin je speelt. Binnen die rand zal de bril het beeld volledig overnemen. Kom je in de buurt van de guardian rand, dan zal de rand in 3D in de bril worden getekend. Dan weet je dat je dichtbij objecten bent waar je tegenaan kunt stoten of over kunt struikelen. Raakt de bril de getekende rand, schakelt de bril direct over op camerabeeld, zodat je ziet waar je daadwerkelijk in jouw kamer bent. De bril houdt daarbij niet alleen de positie van zichtzelf in de gaten, maar laat het ook zien wanneer jouw touch controllers buiten de guardian rand geraken. Alles voor jouw veiligheid.

De privacy discussie

Na de aankoop van Oculus in 2014, liet Facebook het VR bedrijf onafhankelijk werken binnen de groep. Wel werden gebruikers aangemoedigd om hun Oculus accounts te koppelen aan hun Facebook accounts. Met de komst van de Oculus Quest 2 komt het Facebook logo prominenter op de verpakking te staan. Bovendien is het gebruik van een Facebook account nu verplicht, zodat Facebook door kan bouwen aan jouw persoonlijk profiel op basis van jouw VR belevingen. Is privacy jouw ding, moet je deze VR bril zeker laten liggen. Bovendien zal Facebook geen standalone brillen meer laten ontwikkelen door Oculus. Daarmee neemt het afscheid van de Rift brillen, waar je jouw gebruik nog niet hoefde te delen. Overigens staat in 2021 de Oculus Quest 3 op de planning.

Unboxing

Facebook levert de Oculus Quest mooi compleet. Je krijgt de VR bril met de twee nieuwe touch controllers. Ook zit er een adapter in voor brildragende mensen en batterijen voor de touch controllers. De meegeleverde USB-C kabel is een stuk korter geworden. Mogelijk om mensen aan te zetten alsnog de langere USB-C kabel te kopen die bij de eerste generatie Quest standaard werd meegeleverd.

De doos van de Quest 2 is wat compacter dan van haar voorganger. De stevige siliconen band van de bril is namelijk vervangen voor een pure, stoffen band. Hierdoor kun je de bril ook gemakkelijker meenemen.

Oculus Quest 2

Design

De Oculus Quest 2 is net wat compacter en vooral lichter dan haar voorganger. De bril maakt nog steeds gebruik van vier camera’s om de omgeving en jouw handen te kunnen zien.

Waar de lenzen in de bril in de eerste versie flexibel te verschuiven waren, heeft Oculus het mechanisme nu aangepast naar drie standaard posities waar je tussen kunt kiezen. De bril is immers gemaakt voor gebruikers vanaf 13 jaar, dus dit is een mooie manier om de bril voor kinderen (waar de oogjes dichter bij elkaar staan) minder geschikt te maken. Overigens merkte ik wel dat ik de bril adapter erop moest zetten om echt scherp te kunnen zien. Dit heb ik bij de originele Quest niet nodig. Ter info, ik ben niet brildragend en heb ook geen lenzen.

Ook de touch controllers hebben een update gekregen en bevatten nu een soort touch oppervlakje dat op de vorige generatie niet aanwezig was. In de praktijk zien we dit echter niet gebruikt worden. Content makers lijken de focus te houden op maximale compatibiliteit.

Goedkoper

Waar Facebook hard aan lijkt te hebben gewerkt, is de Oculus Quest beleving goedkoper maken. Kwam de Oculus Quest nog met een prijskaartje van €449 op de markt, de Oculus Quest mag €349 kosten. Daarvoor krijg je dus een betere VR bril voor minder.

In het design zien we echt wel wat prijsbesparingen terug. De harde hoofdband van de Oculus Quest is vervangen voor een stoffen hoofdband die uit veel minder onderdelen bestaat. Even aanpassen tussen gebruikers gaat minder gemakkelijk dan bij de eerste Quest, maar het is eigenlijk een heel persoonlijk apparaat. Dus als je hem echt voor jezelf gebruikt, zal je je hier echt niet aan storen. Bovendien kun je de flexibele band naar binnen vouwen zodat de bril minder ruimte inneemt als je hem met je mee wilt nemen.

Ook het exterieur van de bril lijkt veel eenvoudiger geworden. Gewoon een plastic behuizing uit twee delen in plaats van een plastic behuizing die deels met stof is omhuld. Dat is iets gevoeliger voor krasjes, zeker nu het wit plastic is, maar het levert een flinke besparing in de productiekosten op. Wij snappen het en vinden het echt niet erg.

Qua internals, zijn ook besparingen gemaakt. Zo draaide de Oculus Quest 1 op twee OLED displays met perfecte zwartwaarden. Dit OLED display is ingewisseld voor een goedkoper LCD display. Die krijgt wel een hogere snelheid ter compensatie. Dit is ook de reden dat de lenzen minder vrijheid hebben om te bewegen. Bovendien levert Facebook niet langer de lande PC link kabel mee. Deze kun je los kopen voor €99. Er zijn ook andere merken die een vergelijkbare kabel voor ongeveer €25 aanbieden.

Wil je toch €100 meer uitgeven, dan kan dat. Dan krijg je de versie met 256GB opslagruimte in plaats van 64GB. Wat ons betreft meer dan de moeite waard.

Mobile gaming

Eigenlijk is deze titel niet goed, maar je moet wel de Oculus app op jouw Android of iOS device zetten als je de Oculus Quest 2 wilt gebruiken. Je managed de bril direct vanaf jouw smartphone. Eerlijk is eerlijk, het is veel gemakkelijker om nieuwe content voor jouw bril te zoeken op jouw smartphone. Vanuit de Oculus app kun je content direct op de bril installeren. Dit gebeurd op de achtergrond. Dus als je even later de bril oppakt, staat jouw content er al op. Ideaal! Bovendien kun je meerdere brillen vanuit de app beheren.

Oculus Quest Touch Controllers

PC Gaming

Wil je VR games op de PC spelen, dan heb je de Oculus Link app nodig. Jouw PC genereert dan de initiële videobeelden en de Oculus Quest regelt alleen nog zaken om vertekening tegen te gaan. Hiervoor heb je de vijf meter lange Oculus Link kabel nodig die bij de eerste Quest nog inbegrepen was en nu €99 kost. In onze test zien we dat iedere goede USB-3 kabel gebruikt kan worden voor de verbinding. Het belangrijkste is dat de kabel ondersteuning biedt voor een 150mb/s bandbreedte.

Wil je draadloos VR gaming ervaren op de Oculus Quest 2? Ook dat kan gelukkig, maar niet via de officiële weg. Je moet dan de betaalde app Virtual Desktop installeren en de headset in ontwikkelaars modus plaatsen. Daarna kun je een stukje code sideloaden op de VR bril om zo draadloos PC VR mogelijk te maken. Bedenk je wel dat je een stevige WiFi verbinding nodig hebt voor een toffe ervaring. Dit zal ook de reden zijn dat Facebook je voorlopig liever aan een kabel hangt.

Sneller display

Waar een VR headset als de Oculus Rift S met een display met 1280×1440 beeldpunten per oog komt, heeft de Oculus Quest met haar display 1832×1920 beeldpunten per oog. Dit is een flinke toename in detail. Beide VR brillen maken gebruik van LCD displays.

Niet al te lang na de lancering van onze eerste review over de Oculus Quest 2, lanceerde Facebook een belangrijke firmware upgrade. Met die upgrade versnelde Facebook het display. Deze werkt nu op 90Hz, wat een veel soepelere ervaring oplevert dan toen we hem voor het eerst gebruikten. Toen draaide het display, net als bij de eerste Quest, op 72Hz. Het zijn vooral de Quest 2 enhanced games die gebruik maken van deze 90Hz modus en games die je met Oculus Link speelt vanaf de PC.

De Oculus Quest 2 maakt, net als haar voorganger, gebruik van enkel-element fresnel lenzen. Dit levert in het midden een zeer goed beeld op, maar naar de randen vermindert de scherpte al snel. Ook kunnen hier lensflares ontstaan. Doordat de lenzen nog maar op drie afstanden instelbaar zijn, beleefde ik minder vervorming op de Quest dan op de Quest 2.

Spatial Audio

Wat de Oculus Quest 2 ook goed doet, is spatial audio. Hoewel de headset prima met een hoofdtelefoon gecombineerd kan worden (en er zijn heel wat mooie opties beschikbaar), projecteert de headset haar audio al heel dicht op jouw oor. Hierdoor horen mensen om je heen niet heel veel van wat jij wel hoort. Bovendien weet de bril heel goed richting te geven aan de audio, waardoor je je veel beter inleeft in de apps die je gebruikt.

Chipset

De Oculus Quest werd aangedreven door een opgevoerde Qualcomm Snapdragon 835 chipset. Oculus heeft nou eenmaal meer ruimte voor koeling in de headset, dus dat is geen enkel probleem. Bovendien kwam die headset met een nette 4GB werkgeheugen. Deze chipset kennen we van heel veel smartphones.

Voor de Oculus Quest 2 is Facebook een heel andere richting opgegaan. Het heeft de Qualcomm Snapdragon XR2 chipset gekozen. Een nieuwe chipset van Qualcomm die speciaal is ontwikkeld voor VR en AR brillen. De chipset komt met 6GB werkgeheugen. Deze chipset zou twee keer zo krachtig zijn als haar voorganger. De AI performance zou zelfs elf keer zo hoog liggen. Toch kiest Oculus er voor om de registers niet maximaal open te trekken met deze chipset. Dit om de accuduur van de headset zo lang mogelijk te houden. In de praktijk hebben ontwikkelaars vooral heel veel meer shader units op de GPU beschikbaar, wat een hoger detailniveau in games mogelijk maakt. Bovendien kan de GPU veel meer berekeningen tegelijk uitvoeren.

Hand tracking

Hoewel je het gros van de Oculus apps nog het beste kunt spelen met de meegeleverde controllers, ondersteunt de VR bril tegenwoordig ook hand tracking. Met de camera’s op de bril ziet de bril jouw handen en de posities van de vingers. Met knijpgebaren kun je gemakkelijk door menu’s bladeren en content selecteren. Een aantal apps ondersteund ook handgebaren, maar zeker tijdens het gamen zou ik dit niet aanbevelen.

Controller ondersteuning

Speel je wat heftiger games, kan kan het zijn dat je liever met een gamecontroller werkt dan met de Oculus Touch Controllers. Het gros van de populaire controllers kan met de Oculus Quest 2 worden gekoppeld. Dus dat is allemaal geen probleem. Speel je op de PC met Oculus Link, dan gaat de ondersteuning voor controllers, toetsenborden en muizen via jouw PC en niet via de bril.

Films kijken

Het is nog altijd mogelijk om in een virtual cinema films en series te kijken op de Oculus Quest. Deze ondersteuning levert Facebook immers waardevolle informatie op over jouw interesses. Hoewel 3D content tof is, blijf je gebonden aan de kwaliteit van het display qua scherpte. Voorlopig dus nog geen 4K, laat staan FullHD video ervaringen, maar meer iets dat rond 720p leunt. Wat ons betreft blijft dit een nice to have, maar zeker geen reden om de VR bril aan te schaffen.

Accuduur

Nu, na ruim 4 maanden intensief gebruik, kunnen in meer detail spreken over de accukwaliteit. Die is echt heel goed. We halen dik 2,5 uur gameplay uit de VR headset. Alleen wanneer we draadloos VR spelen met de PC, zijn we blij als we over de twee uur heen komen. Hoewel de chipset dan minder werkt heeft, wordt de WiFi zwaarder belast en dat merken we gewoon.

Concurrentie

Anno 2021 heeft de Oculus Quest eigenlijk nog steeds geen concurrentie en dat heeft Facebook goed voor elkaar. Wil je meer privacy, dan moet je naar de HTC Vive Cosmos van €700 of de Valve Index van €1.100. Echt kwaliteitsverschil tussen de Oculus Quest 2 en de veel duurdere HTC Vive Cosmos is er eigenlijk niet. Daardoor is de stap naar dezelfde ervaring zonder Facebook een wel heel grote om te maken. Je zou nog wel voor de Oculus Rift S kunnen gaan, maar die is end of life… dus misschien niet de verstandigste keuze.

Conclusie: Oculus Quest 2

Of Facebook integratie wel of niet belangrijk voor je is, is aan jezelf en laten we dan ook buiten dit oordeel over de Oculus Quest 2. Qua prijs en prestaties hebben we hier namelijk een VR headset waar geen enkele concurrent aan kan tippen. Hoewel het lenssysteem van de eerste Quest in onze ervaring beter is, is de Quest 2 op alle andere gebieden er flink op vooruitgegaan. Dit maakt de Oculus Quest ook nu nog een dikke aanrader.

Oculus Quest 2 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

4 reacties

  1. Is een prima argument, maar Facebook heeft steeds minder mogelijkheden om data te verzamelen. Ik vrees dat je dan toch bent aangewezen op de duurdere spelers in de markt.

 1. Ik heb hem nu enkele maanden! Zeer fijne bril maar persoonlijk vind ik de spellen te duur voor wat het is. Voor ik hem kocht las ik dat er veel spellen te verkrijgen zijn vanaf 5€. Ik heb er nog geen gevonden aan die prijs. Ik heb hem vooral voor thuis te sporten. Voor veel van deze spellen is een abonnement vereist! Beetje jammer allemaal

 2. Hoi Arjan!

  Is 64 GB voldoende voor een jeugdige en onervaren speler of beter gaan voor 128 GB?

  Groetjes, Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.