Oculus Quest met Arjan Olsder
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Oculus Quest VR bril

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm scherp beeld
  • Goed geluid
  • Hoog draagcomfort
  • Oculus Touch controllers
  • Nu ook te gebruiken met PC games

THE BAD

  • Geen (sinds eind 2019 kan hij ook met PC games gebruikt worden)

De belofte van de Oculus Quest is VR zonder aan computers vast te hoeven zitten. Dat goede VR dan gewoon tot de mogelijkheden behoort, bewijst Facebook’s VR merk bij deze. Bovendien kun je nu, anno eind 2019, ook Rift S games op deze bril spelen… vanaf de PC!

Van Oculus Go naar Oculus Quest

Je hebt bij ons de review van de Oculus Go nooit gelezen. We hebben die bril (die wordt gemaakt door Xiaomi) al heel vroeg besteld. Maar de kwaliteit liet toch echt te wensen over. Zelfs Netflix kijken was een nachtmerrie. We vonden het niet de moeite waard om er een review over te produceren. In deze review lees je hoe anders dit is met de Oculus Quest. Eindelijk is VR volwassen geworden.

Unboxing

Dat merk je meteen al in de unboxing. Deze bril komt niet met een simpele afstandsbediening, maar met twee Oculus Touch controllers. Dat alleen al maakt een enorm verschil. Ook krijg je er een heel lange (5m!) USB-C kabel bij. Deze kun je gebruiken om de Quest op te laden. Anno eind 2019 kun je die ook gebruiken om PC games op de VR bril te ervaren!

Verder vinden we een beugel zodat brildragers de Oqulus Quest kunnen gebruiken, krijg je een USB-C lader en batterijen voor de Oculus Touch controllers.

Oculus Touch controllers

De Oculus Touch zijn eigenlijk dé standaard controllers voor VR games geworden. Voor iedere hand krijg je er één. Deze hou je goed vast. Door met je vingers knoppen in te drukken, kun je bijvoorbeeld je handen in VR games bewegen. Zo kun je gemakkelijk objecten vastpakken en bedienen. Erg goed bedacht. De positie van de Oculus Touch controllers wordt ook tot in de details bijgehouden door de headset.

Oculus Touch Controllers

Van VR naar AR en weer terug – voor je begint

De Oculus Quest is ontwikkeld voor gebruik in huis. Met de camera’s op de vier hoeken, houdt de Oculus Quest nauwkeurig in de gaten waar de VR bril is ten opzichte van de ruimte. Met de camera’s kan de bril ook een 3D beeld van de ruimte over spellen en apps heen leggen. Om zo een volwaardige AR ervaring op te leveren. En dit gebruikt Oculus op een wel heel slimme manier.

Wanneer je de bril net gaat gebruiken, vraagt de bril je om de speelruimte te markeren. Dit doe je door met de Touch controller de ruimte te markeren waarin je de bril en de spellen mag gebruiken. Dit gaat met gigantische precisie. Beweeg je met je hoofd buiten de zone, dan schakelen de camera’s meteen het beeld door. Zo voorkomt de bril dat je tegen een tafel of muur aanloopt. Whole room VR op een waanzinnig veilige manier dus. Zonder geklooi met extra bakens en dat soort dingen. Jep, dit is hoe het moet!

Display

Waar de originele Oculus Rift het moest doen met 1080×1200 pixels per oog, heeft het display van de Oculus Quest 1440×1600 pixels per oog. Hierdoor is het beeld echt superscherp en realistisch geworden. Met de 72Hz verversingsgraad is hij ook erg snel.

Oculus Quest VR bril

3D geluidservaring

Wat ook meteen opvalt, is de geluidservaring van de Oculus Quest. In de headset zitten twee speakers verwerkt. Deze brengen het geluid heel dicht op de oren. Wil je nog dieper in de beleving komen, dan sluit je een headset aan. Zowel links als rechts zit een 3,5mm audio aansluiting op de headset. Ik combineer hem op mijn Acer Predator met een Creative X-Fi headset die eveneens via USB-C wordt aangesloten. Dan heb ik niet alleen VR beeld, maar ook echt 3D geluid. Verslavende beleving. Echt waar!

Draagcomfort

Het lijkt heel zwaar, zo’n VR bril. Zeker wanneer niet alleen het display voorin zit, maar ook alle hardware om de games en apps te renderen. In de praktijk valt het nog wel mee qua gewicht. Het is prima te doen. Ook bij wat wildere acties (en die heb ik al zat ervaren), blijft de bril prima op haar plaats.

Specs

Er zijn twee uitvoeringen van de Oculus Quest. Je bent sterk afhankelijk van de opslagruimte op de VR bril zelf. Er is een model met 64GB opslagruimte en een bril met 128GB opslagruimte. Het prijsverschil voor deze opslagruimte ligt op zo’n €50.

De basis van de Oculus Quest wordt gevormd door de Qualcomm Snapdragon 835 chipset met 4GB werkgeheugen. Dit is dezelfde chipset die aanwezig was in de Samsung Galaxy S8 (VS model), Google Pixel 2, Sony Xperia XZ en HTC U11. De accu gaat 2 tot 3 uur mee, maar je kunt aan een powerbank gamen.

De grens tussen de Oculus Rift S en Oculus Quest vervaagt (update december 2019)

Zit je te twijfelen tussen de aankoop van de Oculus Rift S waar je een gaming PC voor nodig hebt of de Oculus Quest? We snappen je helemaal. Want natuurlijk wil je ook enorm grote games met je VR bril op kunnen spelen. Maar het is toch ook lekker wanneer je niet je game PC overal mee naartoe hoeft te spelen.

Het antwoord zit hem in Oculus Link. Een nieuwe stukje software dat onlangs is gelanceerd. We hebben de Oculus Quest wel moeten voorzien van beta modus, maar nu kunnen we dus ook volwaardige PC games in VR spelen. Je moet wel verbonden zijn met de PC, maar dat gaat heel handig via de USB-C kabel die meegeleverd werd met deze VR headset. Dus ook daar geen geklooi meer met zware kabels. Dit is de toekomst!

Oculus Accessoires

Oculus komt ook met een serie handige accessoires voor de VR bril. Binnenkort kun je extra headsetkabels kopen. Nu al biedt Oculus de mogelijkheid om een Quest reiscase te kopen. Een hardschalen tas waar de headset en de touch controllers in passen. Jep, die staat al hoog op mijn verlanglijstje. Ook kun je een Oculus in-ear hoofdtelefoon kopen om je setje compleet te maken. Tenslotte zijn alle onderdelen los te koop. Dus sloop je een controller, is er nog weinig aan de hand.

Conclusie: Oculus Quest

Eindelijk is VR volwassen geworden. Met de Oculus Quest hoef je niet langer te kiezen tussen een VR bril voor de PC of voor onderweg. Deze kan het inmiddels beiden. En op topkwaliteit. De ervaring van de Oculus Quest iss werkelijk fantastisch!

Oculus Quest kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.