Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Xiaomi 13 Lite

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Xiaomi 13 Lite met 5 sterren.

THE GOOD

  • Vlaggenschip-waardig ontwerp
  • Snelle oplader
  • Mooie, vlotte prestaties
  • Mooie foto's

THE BAD

  • Maximale helderheid display kan een handicapje zijn in de volle zomerzon
  • Veel bloatware

De Xiaomi 13 Lite kost ongeveer 40% van wat de Xiaomi 13 kost, maar krijgt wel een gebogen AMOLED display. De besparingen zitten onder anderen in de Leica camera die afwezig is, maar maakt dat iets uit?

De familie

Op het moment van schrijven bestaat de Xiaomi 13 series uit vier toestellen. Het goedkoopste model is de Xiaomi 13 Lite die we vandaag testen, gevolgd door de Xiaomi 13. Daarna komen de Xiaomi 13 Pro en de Xiaomi 13 Premium.

Unboxing

In de verpakking van de Xiaomi 13 Lite zit het toestel, een transparante case, een sim tool, documentatie, een USB-A naar SB-C laadkabel en een USB-A 67 Watt lader die daarmee voldoende stroom levert om ook de gemiddelde laptop prima van stroom te kunnen voorzien.

Ontwerp

De Xiaomi 13 Lite heeft niets met het iPhone-achtige ontwerp van de Xiaomi 13 zelf. In plaats daarvan heeft het toestel met haar curved display veel meer vlaggenschip allure dan het veel duurdere vlaggenschip zelf. Toch zit er veel verschil in de afwerking.

Zo worden de glazen platen van de Xiaomi 13 Lite bij elkaar gehouden door een plastic frame. Het display wordt beschermd door hetzelfde Corning Gorilla Glass 5 als bij het vlaggenschip. De body is IP57 stof- en spatwaterdicht. Bellen in lichte regen is dus geen probleem, maar probeer hem niet in het water te laten vallen. Eigenlijk wat we ook echt wel verwachten in dit prijssegment.

Display

Hoewel gebogen, verwachten we wel wat lagere specs op dit prijspunt ten opzichte van de grote Xiaomi 13. En dat komt ook uit. Niet in de resolutie, want die is ook hier FullHD+, maar door het grotere 6,55 inch formaat met 402 pixels per inch iets minder dan de 414 pixels per inch van de Xiaomi 13 zelf. Is dat zichtbaar? Nauwelijks. Waar zien we het verschil wel? In volle zon. Dit display kan dan nog maar tot 1.000 nits komen en dat is net genoeg om goed bruikbaar te zijn.

Chipset

Onder de motorkap vinden we natuurlijk een flinke besparing, maar dat is nog steeds de Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 (SM7450-AB) 4nm chipset. Voor een midrange toestel nog steeds bloedjesnel. Je krijgt met deze chipset 1 2.4GHz Cortex-A710, 3 2.36 GHz Cortex-A710 en 4 1.8GHz Cortex-A510 processors. Deze worden aangevuld door de Adreno 644 GPU.

 

Wij hebben de 256GB uitvoering getest, maar zowel de 128GB als de 256GB krijgen het wat tragere UFS 2.2 opslaggeheugen mee. Ook hier weer een prima besparing. Net als dat het toestel gebruik maakt van USB 2.0 voor het overdragen van data.

Android 13 met MIUI 14

De Xiaomi 13 Lite komt standaard met Android 14 in combinatie met MiUI 14. MiUI is de grafische schil die Xiaomi over Android heen giet. Het OS ziet er altijd overzichtelijk en speels uit, maar komt ook met een enorme hoeveelheid bloatware. Bloatware staat voor apps waar jij als koper van het toestel niet om hebt gevraagd, maar die je wel krijgt omdat Xiaomi daar extra inkomsten uit haalt.

In het geval van deze Xiaomi 13 Lite kun je op het toestel Booking.com, Facebook, LinkedIn, Netflix, Opera, Solitaire en TikTok op het toestel vinden. Bovendien zal Xiaomi bij het registreren van het toestel vragen of het cookies mag plaatsen om jou van advertenties te voorzien. Gezien het prijspunt is bloatware echt prima, maar we vragen ons af waarom Xiaomi de gebruiker met cookies zou willen tracken.

Voor de fotograaf

In het AMOLED display zit een gaatje voor de 32 megapixel selfiecamera. Met f/2.4 is deze niet heel lichtsterk, maar presteert hij door de 0.8µm nog aaardig bij minder licht. De beeldhoek is mooi groot, zodat je er bij selfies ook echt een stuk achtergrond op krijgt. Daarnaast ligt er ook nog een 8 megapixel selfiecamera in. De twee samen zijn echt supersnel in gezichtsherkenning.

In dit prijssegment mag je verwachten dat dit het enige toestel in de serie is zonder Leica camera aan boord. Ook hier weer een prima besparing omdat je toch een wel heel goed camera-eiland meekrijgt voor het prijskaartje van dit toestel.

De primaire camera lijkt dezelfde 50 MP, f/1.8, 23mm, 1/1.56″, 1.0µm te zijn als in de Xiaomi 13, maar dan zonder optische beeldstabilisatie. Prima.

De groothoek is met een 8 MP, f/2.2, 119˚ , 1/4.0″, 1.12µm ook wat lichter uitgevoerd en ook hier ontbreekt de optische stabilisatie van de camera ten opzichte van het topmodel. En weer is dat een prima besparing.

Over de derde camera kunnen we kort zijn. Leuk dat die 2 MP, f/2.4 erin zit, maar wat ons betreft had Xiaomi die best achterwegen mogen laten.

Je krijgt een Dual-LED flitser in het camera-eiland.

Voor de filmer

De selfiecamera filmt op maximaal FullHD resolutie met 60fps. Deze heeft een mooie, grote beeldhoek.

De camera achterop is in staat om toch nog op 4K te filmen, al is het op 30fps. Dit is zeker een sterk punt voor dit toestel. Op FullHD kun je tot 120fps vastleggen voor slowmotion opnamen.

Voor de streamer

Met een resolutie van FullHD+ is het display scherp genoeg om jouw favoriete series en films te laten zien. Het display kan HDR10+ content laten zien, net als Dolby Vision content. Mooie diepe zwarttinten en lichtpartijen zijn dus geen enkel probleem. Bovendien kunnen streamers mooi opschalen naar de 21:9 beeldverhouding van het display. Het toestel is voorzien van stereospeakers.

Voor de gamer

De gamer moet het doen met de Adreno 644 GPU. Verre van het beste in de markt, maar anno 2023 kun je daar toch zeker een goed potje FortNite op spelen. De meeste 3D games zullen het echt prima doen op dit toestel, al zal het niet altijd met de meeste details zijn.

Voor de audiofiel

De Xiaomi 13 Lite komt met stereospeakers en is in staat om maximaal 24-bit/192kHz audio weer te geven. Hi-res audio is dus geen enkel probleem. Draadloos stream je helaas niet over high-end codecs. Je moet het doen met Bluetooth 5.2 A2DP, maar dat zal voor de meeste gebruikers echt prima zijn.

Voor de avonturier

Ga je op trektocht, maakt het eigenlijk niet uit waar je ter wereld bent. Er is ondersteuning voor GPS (L1), GLONASS (G1), BDS (B1I+B1c), GALILEO (E1) en QZSS (L1) satellieten.

Batterijduur

Met haar 4.500mAh batterij haalt de Xiaomi 13 Lite met gemak het einde van de dag. De chipset is dan wel niet de allersnelste, hij is wel lekker vlot en energiezuinig. Opladen doe je alleen bedraad, maar wel met maximaal 67 Watt en dat is goed voor een volle batterij in zo’n 40 minuten.

Conclusie Xiaomi 13 Lite

Een veel goedkopere smartphone in de familie zetten met een display dat veel duurder oogt dan de Xiaomi 13 zelf. We kunnen ons voorstellen dat dit enige verwarring oplevert. In de praktijk zien we dat er op heel veel punten bezuinigd is om het prijskaartje omlaag te brengen en niet zonder succes. De Xiaomi 13 Lite is in deze configuratie echt een sterke keuze in haar prijssegment geworden waarbij je nog steeds een vlot toestel met een groot uithoudingsvermogen en een prima camera krijgt. Er is vooral gestript in de luxe en dat maakt de Xiaomi 13 Lite een verrassend goede aankoop.

Xiaomi 13 Lite kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.