Logo GadgetGear.nl
Nvivia A100 GPU
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

AI leidt tot chiptekorten voor Nvidia GPU’s

Na het instorten van de cryptomarkt door wet- en regelgeving, sloeg schaarste in GPU’s om in overvloed van GPU’s. Door de toenemende populariteit van AI slaat het wederom om en ontstaat er nu weer een tekort door de populariteit van AI.

Hoewel ChatGPT, MidJourney en Adobe FireFly enorm bekend zijn, werken enorm veel organisaties wereldwijd aan het trainen van eigen AI’s. Daar is veel rekenkracht voor nodig en die rekenkracht komt niet van CPU’s, maar van GPU’s. Die grafische processors die in staat zijn om dikke games te renderen, zijn ook optimaal voor het in leven houden van neurale netwerken waarmee AI’s kunnen leren en antwoorden. Aan deze kant van de oceaan zijn met name de H100 en A100 GPU’s erg geliefd terwijl Azië los gaat op de H800 en A800 GPU’s. In Azië is onder anderen Huawei zeer vooruitstrevend bezig met de ontwikkeling van haar eigen AI’s.

Hoewel Nvidia vorig jaar nog met haar leverancier TSMC overhoop lag omdat TSMC het bedrijf hield aan haar afnameverplichtingen terwijl de vraag naar GPU’s afnam, klopte Nvidia onverwacht bij TSMC aan om nog snel een mega order te plaatsen waardoor de productiestraten van TSMC het komende jaar zo goed als gevuld zijn. Door deze verplaatsing van focus in de massaproductie, zou het goed kunnen dat ook voor consumenten de GPU prijzen weer gaan stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.