Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Sennheiser IE600; 3D geprint hi-res audio

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • audio kwaliteit
  • compleet geleverd
  • gebalanceerde kabel incl
  • diverse tips
  • oer degelijk

THE BAD

  • pasvorm belangrijk
  • vooraf luisteren niet mogelijk

Sennheiser maakt top hoofdtelefoons en oortjes in alle prijsklassen. De IE600 is een uniek product door de 3D geprinte behuizing die m extra stijf maakt en daardoor een goed fundament is voor in theorie de beste oortjes. Wij mochten ze een paar maanden testen.

Uitpakken

Het eerste waar je rekening mee moet houden is dat dit geen draadloze oortjes zijn. De IE600 is afhankelijk van een draad. Voor de audiofielen levert Sennheisertwee kabels; para-aramide versterkte kabels van 3.5 mm en 4.4 mm dikte. Voor de optimale pasvorm ben je afhankelijk van de tips die je op de IE600 plaatst voor een goede pasvorm in je oor. In de doos zitten drie sets silicone tips en die schuimrubberen tips van een soort memory foam. In de doos zit ook een klein tasje en een gereedschapje om de tips te reinigen. Dat is echter voor diegenen die de tips diep in de oren propt en last van oorsmeer heeft. Wij hebben t gereedschapje zelden tot nooit gebruikt. De oortjes gaan met een lus of haak om het oor. De connectoren waarmee de oortjes aan de kabel is een vergulde MMCX aansluiting.

Uniek uit Duitsland

De behuizing van de IE600 is uniek. Het is van 3D geprint metaal wat extreem stijf zou moeten zijn. Ze voelen als lood. Het materiaal zou jaren ontwikkeld zijn een een zirkoniumlegering van Heraeus Amloy Technologies betreffen. Het oogt en voelt uniek. De toepassingen van dit materiaal zijn nog beperkt maar de boorkop van een NASA Mars Rover is er mee gemaakt vanwege de buitengewone eigenschappen in extreme omstandigheden. Sennheiser claimt niet dat de gehele unit in Duitsland is gemaakt zoals met de meeste duurdere modellen van dit merk. Maar dit deel is dus Duits fabrikaat.

Pasvorm

Het is echt even weer wennen om oortjes met een kabel te gebruiken. Met een adapter kunnen we lossless luisteren naar muziek op de iPhone, maar voor de echte audiobeleving gebruiken we een mobiele hires muziekspeler met gebalanceerde en ongebalanceerde aansluiting. De kabel heeft voor het oor een ingebouwd haakje wat meer lijkt op een deels flexibel gehard uiteinde van de kabel. Deze ‘haakjes’ om de oren werken prima en helpen bij een betere plaatsing van de tips voor de gehoorgang. De meegeleverde tips missen voor mij net een perfecte pasvorm. Om zo maar andere tips te gaan plaatsen is geen optie. Ik heb ooit al eens – bij een andere test – een tip in mijn gehoorgang vastgeklemd gehad en heb daar nu geen behoefte aan. Het blijft dus bij de meegeleverde tips.
Sennheiser heeft veel gedaan om bijgeluid van de kabel en haren te voorkomen. Zo is de kabel extra soepel en is het oppervlak van de 3D geprinte behuizingen extra bewerkt om een soort hamerslag effect te krijgen. Hierdoor zou minder geluid van haren over de behuizing doorklinken. Tevens zal je geen slijtage aan de oortjes kunnen zien door het bewerkte oppervlak. Het enige wat ons opvalt is dat je echt wel af en toe het geluid van de schurende kabel kan horen. Dat is enkel bij veel bewegen. Door de pasvorm kan je goed op een oor liggen. Doorgaans is dat een prima test om te kijken of ze geschikt zijn voor gebruik op lange vluchten. Dan zou de tip bij mij wel beter moeten afschermen omdat er geen noisecanceling in het systeem zit. Het blijft jammer dat je vaak oortjes niet in de winkel kan beluisteren voor aanschaf. De pasvorm is zo belangrijk en de prijs te hoog om de gok te nemen,

Audio

Het eerste wat opvalt is het kristalheldere hoog. Dit klinkt echt extreem lekker zonder scherp te worden. Daardoor lijkt de plaatsing nog beter dan ie waarschijnlijk al is. Wij testen hoofdtelefoons op het gehoor en niet met allerlei meetapparatuur. Uit de diverse testen die we op internet vinden van audio freaks die wel alles doormeten, lijkt de frequentie karakteristiek behoorlijk neutraal met inderdaad wat extra hoog in de afstelling. Het is een kwestie van smaak maar voor ons is dit de perfecte afstelling. Mindere kwaliteit oortjes kunnen dat hoog niet of hooguit met vervorming weergeven. Hier is geen sprake van hoorbare vervorming. Een oude opname van Andreas Vollenweiler klinkt zelfs opeens weer extra fris met details die we eerder niet hoorden met onze Apple oortjes.

Voor het laag is de pasvorm echt belangrijk. Daar missen wij een paar procenten doordat de tips niet 100% afsluiten. Wanneer we ze wat dieper in de gehoorgang duwen, neemt de bas beduidend toe en is deze ook lekker warm en toch strak.
De IE600 klinken dus bij de juiste pasvorm lekker warm en strak in het laag met een sprankelend hoog wat de muziek ‘los’ laat komen uit het klankbeeld. Het midden is droog en niet nadrukkelijk aanwezig. Het is duidelijk dat de oortjes getuned zijn om weer te geven wat goedkopere oortjes niet kunnen, maar wel iets populairder dan de extreem dure oortjes die vooral vaak neutraal willen klinken. Dit klankbeeld zal voor velen het ideale ‘high-end’ geluid zijn.

Niet onbelangrijk is het volume wat de oortjes kunnen weergeven. Ja ja we weten dat het tot gehoorbeschadiging kan leiden, maar af en toe wat harder spelen kan oh zo fijn zijn. Op de iPhone is het geluidniveau luid maar veilig. Op onze Chinese hires muziekspeler kunnen we er die extra 20% extra volume uitpersen waardoor de oortjes ook een liveconcert gevoel kunnen geven. Test voor het volume dus echt even met je telefoon of speler.

Conclusie

De IE600 heeft alles om de perfecte in-ears te zijn. Je moet dan wel met een kabel willen luisteren en tips vinden die perfect passen. Een aanrader voor wie bedrade in-ears zoekt met een perfect geluid voor rond de 700 Euro. Voor dat bedrag zouden wij altijd eerst willen luisteren voor koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.