Logo GadgetGear.nl
Fritz!Repeater 6000 Verpakking
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Fritz!Repeater 6000 – puur installatiegeluk

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Extreem gemakkelijk aan te sluiten
  • Erg fijne app
  • Complete levering
  • Net ontwerp

THE BAD

Een WiFi repeater installeren hoeft geen lastige klus te zijn, maar fabrikant AVM zet met de Fritz!Repeater 6000 een repeater neer die zich wel heel gemakkelijk in een netwerk laat opnemen. Bovendien voeg je in één klap WiFi6 ondersteuning toe aan jouw netwerk.

Unboxing

In de verpakking van de Fritz!Repeater 6000 vinden we de repeater zelf, maar ook alle documentatie die je nodig heb, de adapter en een LAN kabel. Waar je bij een Fritz!Box router een mooie platte LAN kabel krijgt, krijg je bij deze een redelijk standaard kabel. Niet dat het echt wat uitmaakt.

Fritz!Repeater 6000 Uitgepakt

Ontwerp

De Kuifje-achtige designs van haar apparaten heeft AVM al jaren geleden afgeschoten. Hoewel het bedrijf nog altijd speels is met de ontwerpen van de Fritz! Lijn, zijn ze wel veel meer versoberd, waardoor ze een veel strakker uiterlijk hebben gekregen en prima in een modern of klassiek interieur passen.

Bij de Fritz!Repeater 6000 zitten de drie aansluitingen keurig aan de achterkant, terwijl de WPS knop toegankelijk aan de voorkant zit. De status LED’s zijn netjes afgewerkt en vanuit de WebApp van het apparaat uit te schakelen. Dat laatste is handig wanneer je besluit om de Fritz!Repeater 6000 op een slaapkamer te plaatsen of op een andere plek waar de verlichting hinderlijk kan zijn.

Fritz!Repeater 6000 in gebruik

Installatie

Heb je al een Fritz!Box router, dan is de installatie het aller makkelijkst. Je plaatst ze in hetzelfde netwerk en gebruikt de WPS knop. De Fritz!Repeater 6000 neemt dan alle instellingen over. Ook bij ander WPS routers overigens. Mijn basis router heeft geen WPS knop, dus ik heb de moeilijke route genomen.

Die leek in eerste instantie heel gemakkelijk. Je sluit hem aan op je netwerk en tikt in de browser fritz.repeater in… maar dat werkt niet op mijn MacBook Air.

Tijd om de app te installeren. In de handleiding zit de QR code voor een snelle installatie en het is inderdaad zo gedaan. Die herkent de Fritz!Repeater 6000 wel meteen en laat me direct het instellingen scherm in een webapp openen. Handig!

Voor de techies biedt de webapp ook enorm interessante inzichten in hoe de hardware werkt. Je krijgt inzicht in het geheugengebruik, maar ook het stroomverbruik. We zien zelfs interne processen in het logboek zoals WiFi op kanaal 116 dat even uitgaat om de checker of er geen bevoorrechte processen zijn waardoor je die band niet mag gebruiken, zoals de aanwezigheid van een radarinstallatie in de buurt. Bijzonder gaaf.

Vervolgens pas ik het wachtwoord aan en daarna de SSID en de repeater is meteen onderdeel van mijn netwerk. Standaard is dit op repeaterbasis ofwel ‘Wi-Fi-bridge’ zoals dit in de app heet. Liever zet ik hem in accesspoint modus. Dat heet in de app ‘LAN-bridge’. Bij het aansluiten van de LAN kabel is dit meteen geregeld. Maar hij is ook handmatig om te zetten via de web app.

Wanneer je een apparaat als dit in repeater modus zet, moet deze nog binnen goed bereik van jouw originele WiFi netwerk zijn om dat te versterken. Dan heb je geen netwerkkabel nodig. Wil je, zoals mij, de range ultiem vergroten? Dan wil je eigenlijk een nieuwe bubbel opbouwen door een lankabel te gebruiken. Dan zet je de repeater in accesspoint modus.

De app

Hoewel alles rondom de repeater wordt geregeld in de bijbehorende webapp, blijkt de app van Fritz toch ook wel heel handig. Hierin kun je namelijk vanaf je smartphone de kwaliteit van het netwerk meten. Wanneer je door jouw huis loopt, kun je op basis van deze data beter bepalen waar je ondersteuning nodig hebt qua accesspoints en repeaters. Ook krijg je gemakkelijk visueel inzicht in hoe druk het is.

Aansluitingen

Gebruik je de Fritz!Repeater 6000 in accesspoint modus, dan heb je weliswaar een wat minder sterke uitbreiding van jouw netwerk, maar je krijgt er wel twee LAN aansluitingen voor terug. 1Gb en 2.5Gb. Jouw aangesloten apparaten kunnen dus op hoge snelheid het internet op. In accesspoint modus hou je één LAN aansluiting over.

Fritz!Repeater 6000 LAN Aansluitingen

Meshen

De Fritz!Repeater 6000 kan ook gebruikt worden als mesh repeater. Op het moment van testen hebben we geen WiFi6 router van AVM in gebruik. Als dat wel zo was en die zou op Fritz!OS 7.0 of nieuwer draaien, verander je de Fritz!Repeater 6000 in een mesh repeater. Dat geeft een nog eenvoudiger beheer van jouw draadloze netwerk thuis. Met een aantal van deze apparaten kun je dan op papier een geweldig netwerk opbouwen.

Conclusie Fritz!Repeater 6000

Het is heel lang geleden dat ik voor het laatst een AVM product heb getest. Ik ben buitengewoon blij verrast met de kwaliteit die de fabrikant met de Fritz!Repeater 6000 heeft neergezet. Een mooi apparaat en een extreem soepele installatie, hoewel de browser url fritz.repeater dan niet werkt.

FritzRepeater 6000 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

3 reacties

  1. Duidelijke review. Vind zelf die kleurstelling niet ideaal, maar ze hoeven natuurlijk ook niet in beeld te staan.

  2. 1ghz en 2 5ghz is fout. Dit is lan, geen wifi.
    Fout 2 is dat die aansluiting niks zegt over de internet snelheid.

    1. @Ivo, je hebt me inderdaad betrapt op een tikfout. 1GHz en 2.5GHz moesten interdaad 1Gb en 2.5Gb per seconde zijn. De aansluiting zegt in technische termen inderdaad niet veel over het internet omdat de internetsnelheid in Nederland in veel gevallen vele malen lager zal zijn dan de snelheid van het netwerk. Toch hou ik die term er lekker eigenwijs in omdat het gros van de gebruikers net internet netwerk niet voor veel anders dan internet zullen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.