Logo GadgetGear.nl
Evercade The C64 Collection 1 Verpakking
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Evercade The C64 Collection 1

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Erg veel games
  • Veel verschillende type games
  • Uiteenlopende moeilijkheid

THE BAD

Heerlijk. Deze week dook ik met de EvercadeEXP handheld console diep in de wereld van de Commodore 64 ofwel C64. Nu geef ik toe dat ik in de 90’s vooral een MSX-kind was, maar er waren zeker C64 titels waar ik heel jaloers op was.

De release van de The C64 Collection 1 geeft aan dat er zeker een tweede op de planning staat en dat is waanzinnig interessant. Deze eerste cartridge bevat namelijk al 14 titels van de C64 en is daarmee een van de beter gevulde releases voor de handheld.

Summer Games

Dacht je dat 14 titels al top was? Summer Games alleen al bestaat uit diverse minigames en lijkt nog altijd de eerste game te zijn van dit genre. Volledig geinspireerd op de Olympische Spelen kun je in deze game verschillende zomersporten beoefenen. Hoewel deze games het leukst zijn in multiplayer, is dit toch zeker een heerlijke blast from the past. Vooral de 100 meter sprint. Een echte button basher.

Winter Games

Winter Games is zoals de naam al doet vermoeden, de winterse versie van Summer Games. Ook hier weer heel veel leuke sports games, maar ook deze blijven leuker om met vrienden te spelen.

Impossible Mission

Stay a while, stay forever is misschien wel de meest beroemde quote uit het C64 universum en komt uit Impossible Mission. Het is aan jou om een lab te onderzoeken in de hoop een keycard te vinden waarmee je de vernietiging van de wereld kunt voorkomen. Een behoorlijk spannende game voor die tijd. Heerlijk om die weer eens te ervaren.

Jumpman

In de C64 tijd ging Jumpman de concurrentie aan met Nintendo’s Donkey Kong. Overigens wel echt met een compleet eigen idee over hoe de single screen levels werken. Ook hier moet je als jumpman over rollende bommen springen met als doel de top van het level te bereiken. Een enorm eenvoudige maar verslavende titel.

Lee

In de 80’s was Bruce Lee dé held op de schoolpleinen. Datasoft bracht dan ook de Bruce Lee game in die tijd uit, maar de licentie op de naam was inmiddels verlopen. Dus hebben ze de game heel slim hernoemd naar Lee. Ach, we weten allemaal wie het gele mannetje is toch? En ja, ik realiseer me dat die omschrijving misschien iet heel woke is anno 2023. Opvallend is hoe goed de gameplay de tand des tijds heeft doorstaan. Lee is één van de beter speelbare games op de cartridge.

Gateway to Apshai

Role playing in de meest vroege vorm die de C64 gamer zich zal herinneren. Gateway to Apshai was toen al een gedrocht om te zien, maar weet nog altijd indruk te maken met het verhaal dat in de game verwerkt zit. Een klassieker uit de stap van Epyx die toch wel leuk is om eens doorheen te spelen. Zeker omdat je nu je voortgang wel op kunt slaan.

Movie Monster Game

Herinner je het marshmellow mannetje uit de Ghostbusters film nog? Daarop is Movie Monster gebaseerd. Jij moet als supermonster de stad slopen en in leven blijven. Good luck! Deze Epyx game is echt heel moeilijk.

Marauder

Met Marauder zocht ontwikkelaar Hewson de grenzen van de C64 hardware op. Het was een verticale scrolling shoot ‘em up. Verticaal omdat de grafische beeldverwerking dat beter aan kon dan horizontaal. Het is nog altijd een leuke shoot ‘em up om doorheen te knallen.

Stormlord

Boobies op de C64. Het kon omdat er toen nog niet zoiets was als een app store met een preuts Amerikaans beleid. Al geef ik toe dat de pixels is Stormlord anno 2023 niet heel indrukwekkend meer zijn. Toch is het een heerlijke platformgame waarin je naakte elfjes moet redden. Een buitengewoon rare game die toch wel heel grappig is om te spelen.

Subterranea

Een stuk eenvoudiger qua ontwerp dan Marauder, vlieg je in Subterranea wel horizontaal over het scherm om op tegenstanders te schieten. In deze game ervaar je ook meer echte eindbazen die het gevecht wat spannender maken en er zijn lekker veel power-ups.

Battle Valley

Battle Valley laat je een tank of helicopter mag besturen om een vijandelijke basis uit te schakelen. De game ziet er echt super lekker uit, maar is toch nog wel heel lastig te bedienen. Hoge meilijkheidsgraad, maar ook veel (visueel) plezier dus.

Idridis Alpha

Kun jij twee droids tegelijk besturen en heel houden? Dat is de challenge in deze horizontale shooter. Heel eerlijk. Deze game is zo krankzinnig lastig dat ik het al snel heb opgegeven. Dat mag ook gewoon op deze cartridge. Next!

Alleykat

Alleykat gaat niet over een kat, maar over een straaljager die door een vallei vliegt en daar vijanden af mag knallen. Een vlotte verticale shooter met een gemiddeld tot hogere moeilijkheid. Niet de mooiste shooter op deze cartridge, maar wel de leukste.

Oja, er is ook een game die Alley Cat heet. Dat is dus iets anders 😉

Street Sports Baseball

Heb je niet genoeg gehad aan Summer Games of Winter Games, kun je nog even een potje honkbal spelen met Street Sports Baseball. Ik geeft toe dat ik Konami’s Baseball op de MSX speltechnisch wel heel veel beter vind, maar C64 gamers moesten het in die tijd hiermee doen. Het grote verschil tussen de twee is dat Street Sports Baseball vooral heel realistisch probeert te zijn en daar was de hardware destijds echt nog niet klaar voor. Toch leuk om weer eens gezien te hebben.

Conclusie The C64 Collectie 1

Met de The C64 Collectie 1 laat Evercade echt haar kracht als platform zien. Natuurlijk ga je, net als mij, maar enkele games echt tof vinden en veel spelen. Dat is het fijne van zo’n enorme collectie. Bovendien zitten het gros van de meest beroemde C64 titels er al meteen op. Oei, dat maakt de selectie voor een tweede cartridge spannend. Deze smaakt in ieder geval wel naar meer. Ook voor deze jongen uit kamp MSX.

Evercade The C64 Collection 1 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.