Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Ulanzi mini smartphone tripod met licht, superhandig voor vloggen en…

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Afwerking
  • Veelzijdigheid
  • Robuust
  • Prijs

THE BAD

  • Balhoofdje mist neutrale fixatie
  • Houder heeft adapter nodig voor gebruik op een coldshoe

Wie met een smartphone vlogt weet dat een mini statiefje en lampje soms erg handig kunnen zijn. Maar er zijn er zo veel… Wij hebben een Ulanzi setje een maand gebruikt en lees vooral onze ervaring als je ene iPhone en Ventura MacOS gebruikt.

Tot een dik jaar geleden moest elke vlogger wel een actief gestabiliseerde houder voor filmen met een smartphone hebben. Anno 2022 hebben de flagship telefoons (zoals de iPhone14 Pro Max) zo’n goede stabilisatie, dat een actief gestabiliseerde gimbal niet echt nodig is. Soms is het zelfs overkill en loop je met te veel gewicht te zeulen. Toch is het handig als je net een stukje hoger jouw telefoon kan houden met een mini stick. Helemaal handig als er dan ook een statiefje onder zit wanneer je de telefoon in de houder wilt neerzetten. Het merk Ulanzi timmert al jaren aan de weg en zal je wellicht al eens langs zien komen in hun Insta en andere advertenties. Amazon staat er ook vol mee. Gelukkig is er ook een Nederlandse importeur die de producten online en in de winkel beschikbaar maakt. Nog steeds tegen scherpe prijzen, maar dan wel met Nederlandse garantie.

Een lekker setje begint met de basis

Wij hebben het vlog statiefje MT-08 als basis genomen. Voor dik twintig Euro krijg je een netjes afgewerkt en solide ministatiefje wat ook als handgreep voldoet. Kleine dan de immens populair Pixie van Manfrotto en daarmee ook nog lichter dan menig alternatief. Het balhoofdje heeft een schroefdraad voor kleine camera’s en kan je in een portret modus kantelen. Omdat het balhoofdje volledig vrij te roteren en fixeren is, kan je er werkelijk heel creatief mee aan de slag. Het mooie van dit mini statiefje is dat wanneer je aan het bolhoofdje trekt, het statief uitschuift. De 15 centimeter hoogte wordt dan 27 centimeter. Net genoeg om boven de menigte te filmen of om boven het scherm van je laptop uit te steken. Het statiefje kan je niet fixeren dus zolang de camera niet heel zwaar is, blijft het stickje uitgeschoven. Dit statiefje is perfect voor een lekkere compacte vlog camera zoals de Sony- ZV1 of ZV1F.

Smartphone houder

Op dit vlog statiefje hebben we voor een smartphone een smartphone houder nodig. De Ulanzi ST-27 Iron Man V is een erg flexibele houder. Je kan je smartphone op twee manier fixeren. Portret modus en landschap modus zijn super simpel in te stellen. Alles voelt degelijk aan en de stelschroeven waarmee je het houdertje fixeert, zijn robuust en gaan ongetwijfeld jaren mee. Geen kunststof rommel dus. Dit houdertje kost overigens wel bijna 40 Euro. Op zicht lijkt dat veel als je dit vergelijkt met de prijs van het statiefje, maar er zit meer verfijning en flexibiliteit is. Zo zitten er dus twee stelmechanismen is en twee gefreesde cold shoe aansluitingen voor extra accessoires. Het geheel is van aluminium en voelt degelijk aan. Onderaan zit een schroefdraad om de houder op het vlog statiefje te zetten. Helaas is de onderkant niet geschikt om zo op een hot/cold shoe van een camera te schuiven. Daar heb je dus een adaptertje voor nodig. Zeker nu er meer mogelijkheden zijn om je smartphone als extra monitor te gebruiken is het plaatsen van een smartphone op een professionele camera met zo’n houder interessant.

Led licht

Lampjes heb je tegenwoordig met een goede smartphone, niet vaak nodig. Toch is het fijn om in een slecht verlichte lokatie een onderwerp of persoon uit te lichten. Ulanzi heeft daar de VIJIM VL66 draaibare LED-videolamp met instelbare kleurtemperatuur voor. Het lampje is super klein maar ook erg krachtig. Je schroeft m zo op een coldshoe. Met een kantel mechanisme kan je de lichtbundel richten. Met een draaiknop stel je de licht sterkte in en met een andere de warmte van het led licht. Een USB-C geïntegreerde accu zorgt dat je niet met batterijen hoef te rommelen. Overigens betekent dit wel dat t handig is om een powerbank voor noodgevallen bij je te hebben. Dat is overigens sowieso geen overbodige luxe tegenwoordig met al die accessoires die toch allemaal een keer opgeladen moeten worden. Denk maar eens bijvoorbeeld aan je mics. De accu zou goed moeten zijn voor 2 tot 7 uur, afhankelijk van de lichtsterkte. De kleurtemperatuur is overigens traploos instelbaar van 2600K tot 6500K. De unit is slechts 2,2 cm dik en weegt 103 gram en past makkelijk in je broekzak. Dit lampje kost nog geen drie tientjes

Kwaliteit

Het setje kost dus rond de 90 Euro en daarmee heb je echt waar voor je geld. Alles is netjes afgewerkt en werkt solide zoals je dat verwacht. Enkel voor het balhoofdje was het misschien handig geweest als je m snel in een neutrale positie kan vergrendelen. Nu komt het aan op fingerspitzengefühl. Het setje hebben we gebruikt om wat opnames op een beurs te maken. Superhandig als je net boven de mensen uit kan filmen zonder dat je een lange selfie stick gebruikt. Die worden niet zo erg gewaardeerd meer tegenwoordig op lokaties zoals beurzen en festivals. Voor een interview konden we het setje even neerzetten en zo onszelf met een standhouder filmen. Een groot statief was weer een boel extra sjouwen geweest en er is vaak wel een plekje te vinden om dit mini statiefje op te plaatsen. Tijdens het handheld filmen is de handgreep van het statief erg prettig. Het geheel oogt ook professioneel.

iPhone bonus

Eigenlijk wilden we zo onze review afsluiten. Het setje doet gewoon wat je er van verwacht, werkt solide en kost niet veel. Een winnaar dus. Maar toen kwam de continuiteitscamera functie van Apple. Deze functie maakt het mogelijk om jouw iPhone als webcam te gebruiken met jouw Mac mits de iPhone iOS 16 heeft en de Mac Ventura. Op alle foto’s van Apple zie je dan de iPhone met een houdertje op het laptop of iMac scherm. Okay, je krijgt dan kwalitatief veeeel beter beeld dan een ingebouwde camera van een paar Euro kan bieden. Maar je hoeft de camera helemaal niet zo dicht bij de Mac te houden. Zolang de Mac en iPhone op hetzelfde wifi en iCloud account zitten, kan je gewoon in het pand of op het terrein rondlopen. Het resultaat is vlijmscherp en mooi beeld. Dit setje gaf de aanzet tot andere toepassingen van Zoom, Teams en Meetings met de Apple functionaliteit. Dankzij de 27 centimeter hoogte kijk je meer in de camera en kijkt de lens niet in je neus. De kijker aan de andere kant merkt gelijk de betere beeldkwaliteit. Dit hebben we al diverse malen gehoord. Maar als je dan het vlogsetje oppakt en naar een andere ruimte gaat of een object in beeld brengt, dan krijg je opeens dagelijks op kantoor profijt van zo’n vlog setje. En dan hebben we t nog niet eens over de mogelijkheden die de camera biedt in deze modus. Daarover volgt spoedig een review.

Conclusie

Ulanzi biedt kwaliteit voor een leuke prijs. Met het setje van mini statief, smartphone houder en led lampje, tover je jouw flagship smartphone om tot een mobiel vlogsetje met meer mogelijkheden. De bonus van de inzet als webcan met een iPhone en Mac, maken dit een setje wat iederen die online vergadert en deze hardware heeft, moet overwegen voor aanschaf.

 

VIJIM VL66 draaibare LED-lamp met instelbare kleurtemperatuur kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.