Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review iPhone 14 Pro Max; laat je camera en camcorder gerust thuis

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Camera
  • Foto en video beelden
  • Accu duur
  • Beeldscherm
  • iOS functie Dynamic Island

THE BAD

  • Switchen lenzen tijdens video
  • Prijs
  • Gewicht

Een paar weken geleden introduceerde Apple de nieuwe iPhones. De dikste, vetste en meest uitgebreide versie mochten wij testen. De iPhone 14 Pro Max met 2TB opslag. Na een paar weken is het duidelijk. Dit is gereedschap voor professionals. Vandaar het prijskaartje.

Apple heeft met de iPhone een eigen wereld aan gebruikers en adepten gecreëerd. Android fans zullen ook na deze review overtuigd blijven dat hun flagship telefoon beter is en de meeste functies al eerder had. Maar diegene die naar continuïteit en kwaliteit kijken, zullen het iPhone platform weten te waarderen, al is Apple ook niet heilig. Net als Google, Amazon en andere tech reuzen kan Apple iets enthousiast introduceren om het jaren later opeens te dumpen bij gebrek aan belangstelling of andere commerciële belangen. Zo zijn in de loop van de tijd cruciale functies in iPhoto en iMovie verdwenen in de Mac apps en de integratie met het iCloud platform voor backups en delen van content. Maar al met al heeft het iCloud platform onze bestanden een decennium tussen apparaten synchroon gehouden of een backup bewaard. Later volgt een item over hoe we 10.000 video clips op de iPhone kregen en hoe je dit veilig opschoont.

Installeren

De iPhone doosjes worden steeds dunner omdat er steeds minder meegeleverd wordt. De oortjes en de lader zijn inmiddels al verdwenen. Een telefoon en kabeltje is al wat in het doosje zit. Wanneer we de telefoon opstarten is het overzetten van de content van een andere iPhone werkelijk een fluitje van een cent. Jeetje wat een verschil met jaren geleden. Upgraden naar een nieuwe iPhone is dus echt probleemloos. De interface begeleidt je stap voor stap. Neem wel de tijd en plan er een avondje voor in. Af en toe moet je iets invoeren of je gezicht tonen. Na een uurtje kan je de telefoon gebruiken en moet je wel verbonden blijven met het wifi om alle data en apps op de achtergrond binnen te halen. Nieuwe gebruikers kunnen binnen een half uur aan de slag.

Nieuwe ervaring

De iPhone 14 Pro Max is met zijn A16 Bionic-chip op papier een supersnelle telefoon. Alles werkt soepel. Het nieuw iOS komt helemaal tot zijn recht. Het dynamische eiland is een prettige functie. Dit is een meldingenvenster wat om de front camera’s zit. Zo maskeert Apple dat er camera’s zitten, maar het is wel heel goed gedaan en in de praktijk fijner dan de meldingen die de hele bovenkant in beslag nemen. Het ‘Dynamic Island’ is gewoon een geweldige functie en eerlijk gezegd naast de lenzen, een goede reden om de iPhone 14 Pro Max te kopen boven de gewone iPhone 14 of iPhone 14 Plus. De gezichtsherkenning is overigens ook enorm verbeterd. Zelfs met een mondmasker of een cpap apparaat op je neus, blijkt de gezichtsherkenning te werken.
Het altijd-aan-scherm en de 48MP-camera zijn een aanwinst. Het altijd-aan-scherm gaat overigens niet uit als het op zijn kop op een glazen nachtkastje ligt. Vervelend als je in een echt donkere ruimte wilt slapen. Daar zal vast een instellingen voor zijn of komen, maar deze konden wij in het oerwoud aan instellingen niet vinden. De extra lange batterijduur is super prettig. Zeker in combinatie met de fantastische foto en film mogelijkheden.

Camera

De Pro Max blinkt uit door drie camera’s en 4 lens settings; groot beeld. gewoon beeld; 2x zoom (equivalent aan 50mm lens) en 3 maal zoom.
Alle drie de cameralenzen aan de achterkant van de iPhone 14 Pro Max zijn groter als de iPhone 13 Pro Max. Vergeleken met de iPhone 12 Pro Max is dit echt weer een slag groter, zwaarder maar ook professioneler. Voor 13 Pro Max gebruiker zijn de stabilisatie en de dubbele zoom een aanwinst. Natuurlijk kan je ook zonder deze optie mooi fotograferen en filmen, maar het geeft weer meer creatieve mogelijkheden. Ook is de iPhone 14 nu officieel in staat om 30 minuten onder water te overleven. Het is geen duikcamera, maar even een shotje in de regen, onder een waterval of in de branding van de zee, zijn nu geen probleem. Spoel wel altijd direct je telefoon af bij zout water. Dat is nooit lekker voor welke apparatuur dan ook. We hebben de telefoon meegenomen naar beurzen, vakantietripje en aantal popconcerten. Jeetje wat een sublieme beelden maakt deze telefoon. Zonder gene laten we de professionele dslr nu in de tas thuis en reizen we lichter. Bij popconcerten kan je super filmen. De enkele en dubbele zoom gaan goed om met weinig licht. De 3x zoom is prima maar levert iets minder scherp resultaat bij een popconcert. Bij daglicht is er geen enkel probleem en is deze extra zoom optie juist een haast noodzakelijk gereedschap voor foto en video. Overigens kan je in de video goed horen dat de microfoon ook de breedte aanpast bij het switchen van lenzen. Het is jammer dat er geen optie is om het switchen tussen lenzen tijdens filmen vloeiender te laten gaat. Dat moet toch kunnen met al die rekenkracht aan boord? Een soort ingebakken transitie die vloeiender in en uit zoomt.

De iPhone 14 Pro Max heeft dus de actiemodus en maar ook de verhoogde 4K-resolutie in de bioscoopmodus. Het beeld wordt vastgelegd in Prores. Helaas is die workflow nog niet super easy. In FCPX vraagt het om wat extra handelingen en enkele video apps die wij gebruiken kunnen er nog niet goed mee omgaan. De ‘gewone’ videobeelden zijn gemakkelijker te gebruiken tussen diverse apps en ogen ronduit oogverblindend op een 4K tv. Diverse vrienden die de beelden zien, spreken van professionele videobeelden. En dat is ook zo; de Pro Max filmt gewoon beter dan de meeste camcorders. Die kan je nu echt thuislaten. Met de actiemodus zijn de beelden die je lopend filmt ook lekker stabiel. Het zal vast nog beter worden in een volgende iPhone, maar ten opzichte van niet gestabiliseerd beeld, vraag je je af waarom je dat ooit mooi vond. Ach schokkerig beeld kan ook wat creatiefs hebben. Maar fijn dat er nu goede stabilisatie mogelijk is zonder extra externe hulpmiddelen.

(verkleinde voorbeelden foto kwaliteit)

Gebruik

In dagelijks gebruik is de iPhone 14 Pro Max ronduit groot en zwaar. Sommige handelingen, zoals het sturen van een Spotify link via whatsapp, is nauwelijks met 1 hand te doen. Je moet dan van linksonder naar rechtsboven en rechtsonder op het scherm knoppen drukken en dat is voor korte vingers niet met 1 hand te doen. Het oppervlak is gewoon te groot. Dat is dan wel weer super met het kijken van films. Het beeldscherm en de luidsprekers zijn werkelijk fantastisch. De accu maakt dit ook mogelijk. Een dag lang op een beurs filmen en fotograferen is mogelijk gebleken. Op vakantie is ook twee dagen met spaarzaam gebruik mogelijk. Met de juiste lader is de telefoon binnen een half uur ook voor 80% opgeladen. Wij gebruiken daar een Belkin USB-C lader voor.

Conclusie

Met een fors prijskaartje is de Pro Max echt alleen voor wie het beste wil of moet hebben. En ja de beeldkwaliteit van de iPhone 14 Pro Max is professioneel. In de juiste handen kan je met deze telefoon als filmer geld verdienen. De Pro Max is zwaar en groot, maar dat hoeft geen bezwaar te zijn voor wie de camera mogelijkheden weet te waarderen. Het is niets vergeleken met een losse camera meezeulen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.