Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Gigaset Comfort 550A

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Prijs-kwaliteit
 • Grote toetsen
 • Design
 • Audiokwaliteit

THE BAD

 • Minimale volume basisstation-speaker te luid.

Een bepaalde groep mensen belt nog altijd graag via een vaste aansluiting. Daarnaast staat het natuurlijk betrouwbaarder om voor een zakelijk nummer  een vaste aansluiting te gebruiken. DECT-telefoons hebben hiermee nog altijd een niet-geringe relevantie. We reviewen de Gigaset Comfort 550A.

 

De set is verkrijgbaar mét en zonder antwoordapparaat en in een pakket met verschillende handsets. Wij kregen van Gigaset het pakket met een enkele handset en basisstation met antwoordapparaat.

 

Sleutelpunten

 • Combinatie Comfort 550HX handset met Comfort A basisstation
 • 2.2″ TFT kleurenscherm
 • Handsfree-functie
 • Headsetaansluiting
 • Compatibel met hoorapparaten
 • Afneembare riepclip
 • Antwoordapparaat met een opnametijd tot 30 minuten
 • Dimensies handset: 16,1 * 5,2 * 2,6 cm (hoogte*breedte*diepte)
 • Dimensies basisstation: 4,3 * 12,6 * 10,3 cm (h*b*d)
 • Werktijd: 17 uur spreektijd, 320 uur standbytijd

 

 

Uitpakken

We vinden in de verpakking het basisstation, 550HX handset, adapter, twee AAA-batterijen, de riemclip en een telefoonkabel.

 

Ontwerp/Ervaring

De 550HX is naar ons idee een elegant ogende handset. Het gewicht is daarnaast precies goed en de balans wanneer je de handset in de hand hebt lijkt perfect te zijn. Gigaset levert een riemclip mee, die voor onze testlocatie niet perse nodig was, maar we vonden het toch fijn om deze op de handset te klikken voor een stukje extra bescherming van de achterzijde.

Display

Het kleurendisplay is niet van een al te hoge resolutie (220 x 176), maar alles wat weergegeven moet worden komt goed over. Misschien dat een iets hogere resolutie bepaalde informatie wat makkelijker had kunnen weergeven, maar in de praktijk blijkt het geen limiterende factor. Er zijn twee verschillende kleurenprofielen in te stellen, het standaard profiel dat wat rustiger oogt, en een met witte-achtergrond waardoor het contrast tussen achtergrond en karakters vergroot wordt. Ook is een grotere weergave van de letters in te stellen.

Contacten

Het adresboek biedt de mogelijkheid 200 contacten op te slaan met voor- en achternaam, drie telefoonnummers en geboortedatum (waarvoor ook een verjaardagsherinnering instelbaar is). Deze zijn uitwisselbaar tussen verschillende handsets in hetzelfde netwerk. Je hebt de mogelijkheid een contact een VIP-status mee te geven met een eigen beltoon.

Verder

De toetsen zijn lekker groot met duidelijke indicaties die tevens verlicht zijn. Aan de zijkant vinden we een jack-aansluiting voor een headset. Wat we misschien missen is een losse volumeknop. De volumeinstelling is makkelijk genoeg in het menu te vinden, maar het is toch makkelijker om wanneer je iemand aan de lijn hebt die wat lastiger te verstaan is, even het volume aan te passen. We zien deze optie zelden op handsets voor vaste telefonie, maar er zijn uitzonderingen die het wel degelijk hebben.

Op de bouwkwaliteit van de handset hebben we weinig aan te merken. Het voelt allemaal prima aan en kraakt amper wanneer je het materiaal een beetje strest. De feedback van de knoppen is ook precies zoals je zou verwachten.

Op het oplaadstation is dit helaas iets anders. Het niets waar we ons enorm aan ergeren, maar je merkt dat achter de samenstelling hiervan wat minder aandacht zit dan dit het geval is bij de handset. Het is functioneel, met een layout die de Gigaset-gebruikers bekend zal voorkomen, maar dit geldt ook voor de afwerking. Designwijs hebben we er weinig over te klagen, maar aangezien de handset er zo goed uit ziet, was het misschien aardig geweest wanneer het station ook wat meer aandacht had gekregen. Meer gewicht sowieso, zodat deze een wat stabielere basis zou vormen. De feel van de knoppen is ok, maar voelt net zo zompig als ze al sinds jaar en dag doen op basisstations van de verschillende Gigaset-apparaten waar we ervaring mee hebben.

Het oplaadstation is voorzien van een antwoordapparaat waarmee je berichten op kan nemen tot de maximale capaciteit van 30 minuten. Op het display wordt het aantal opgeslagen berichten weergegeven. Via het snel of langzaam knipperen van het display kun je zien of er nieuwe berichten zijn, er op dat moment een bericht opgenomen wordt of dat het geheugen vol is.

Geluid

De audio via de speaker is luid en duidelijk. Er zijn twee akoestische profielen in te stellen; een profiel dat wat hoger klinkt en een die wat lager klinkt. Zelfs wanneer we het volume op maximaal zetten, is de hoeveelheid distorsie minimaal. Voor de handset geldt voor zowel de handsfree-speaker aan de achterzijde als de reguliere speaker hetzelfde. Toch komt een stukje tekort aan aandacht bij het oplaadstation ook in dit opzicht weer om de hoek kijken. Ondanks dat voor ons gebruik de audio prima was, denken we dat voor verschillende huishoudens het laagste volumeniveau alsnog te luid kan zijn.

 

Overige features

Wat overige functies van de Gigaset Comfort 550A die we willen opmerken die niet direct eigen zijn aan DECT-telefoons:

CAT-iq

De Gigaset ondersteunt CAT-iq (Cordless Advanced Technology – internet quality) wat de voordelen van DECT en VOIP combineert. Mits op deze manier gebruikt (in combinatie met een DECT/CAT-iq-ondersteunende router), profiteer je dus van voordelen op het gebied van gesprekskwaliteit en de beschikbaarheid van overige functies (ervan uitgaande dat de hele infrastructuur tussen bellers deze zaken ook ondersteunt). Zo ondersteunt de 550HX drie telefoonnummers en het voeren van meerdere gesprekken tegelijkertijd. Het is hiermee ook niet nodig om een basisistation te gebruiken omdat de handsets direct verbinding maken met het DECT-station van de router. Al zal voor de meesten in de praktijk het basisstation een van de laders zijn en dus alsnog gebruikt worden.

Oproepbescherming/zwarte lijst

Om vervelende gesprekken uit de weg te gaan, zoals die ene vervelende sociale relatie of commerciële partij waar je toevallig wel eens contact mee gehad hebt en nu maar blijft bellen, is het mogelijk ze op een lijst te zetten van maximaal 100 nummers. Deze functie kan ook ingesteld worden voor alle anonieme bellers naast dat ze gedempt kunnen worden. Dempen is tevens mogelijk tussen bepaalde tijdstippen zoals ‘s nachts, binnen, of juist buiten werktijd. Dit is mogelijk terwijl ingestelde VIP-contacten wél hoorbaar blijven.

Babyfoon-functie

Bij overschrijding van een bepaald geluidsniveau maakt de 550HX automatisch verbinding met andere handsets in het huishouden, en er kan ook gebeld worden naar een specifiek nummer. In de babyfoonmodus worden inkomende oproepen alleen visueel weergegeven op het scherm, zonder beltoon.

Snelkiezer

Sneltoetsen voor specifieke nummers hebben telefoons al sinds jaar en dag, maar een snelkiezer waarbij alle knoppen naar één en hetzelfde nummer verwijzen was nieuw voor uw reviewer. Handig voor kleine kinderen die nog niet kunnen lezen, of juist oudere mensen voor wie het gebruik van een telefoon gewoon te lastig geworden is, maar wel één persoon (of een groep mensen die via hetzelfde nummer beschikbaar zijn of iets als ouderenhulp) willen kunnen bereiken.

 

Conclusie

We hebben tijdens onze testperiode een zeer prettige ervaring gehad met de Comfort 550A van Gigaset. Het model ziet er esthetisch goed uit, ligt prettig in de hand, biedt een goede gesprekskwaliteit en een lange gespreks- en standbytijd.

Daarnaast hebben we de beschikking over een paar features die de complete gebruikservaring verbeteren. Ook voor (klein-) zakelijk gebruik bleek de Comfort 550A een goede optie. Het model mag dan vallen onder Gigaset’s thuisoplossingen, de CAT-iq-ondersteuning maakte dat we onze beiden nummers konden gebruiken wat met de thuiswerksituatie een handige oplossing bleek.

Echt noemenswaardige negatieve zaken hebben we eigenlijk niet op te merken. De kritiek die we over de afwerking van het basisstation hebben gaat niet over iets dat de ervaring enorm raakt. Meestal laten we het toestel sowieso van het basistation. Al met al kunnen we de Comfort 550A rustig aanraden voor iedereen die in de markt is voor een vaste handset.

Gigaset Comfort 550A kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.