Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Corsair TBT200 – Dock met Thunderbolt 4 en meer

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Prestaties
 • Compleet geleverd
 • Uiterlijk

THE BAD

 • Prijs

De Corsair TBT200 is een multiport dock die je setup kan voorzien van extra aansluitingen die je tekort komt, of waar deze überhaupt niet de beschikking over heeft. Hiermee heb je een oplossing extra accessoires en randapparatuur aan te sluiten terwijl er ook het vermogen is om je apparaten op te laden.

Zeker met de moderne notebook-opties zul je voor een uitgebreidere usecase al snel tegen de betreffende problemen oplopen gezien het beperkte aantal poorten dat fabrikanten tegenwoordig nog toepassen.

 

Sleutelpunten

Poorten:

 • 3 x Thunderbolt 440 Gbps-poorten, 1 Thunderbolt host 40 Gbps-poort
 • UHS-II 4.0 SD-kaartlezer
 • 3,5 mm audio combo jack-aansluiting
 • USB-C (10 GBps, 15W)
 • 3 x USB-A poorten, 10 Gbps, 7,5W
 • 2,5 Gbps ethernet-poort

Overige punten:

 • Dimensies: 224 x 83 x 22 mm
 • Gewicht: 420 g
 • Kensington-slot
 • Apparaten opladen met tot 96 W vermogen
 • Twee schermen op 4K60 Hz aan te sluiten

 

Uitpakken

In de doos vinden we uiteraard de dock en adapter. Daarnaast vinden we een USB-C-naar-USB-C-kabel (80 cm) voor het koppelen van de dock aan de computer in kwestie en welke gecertificeerd is voor een vermogenscapaciteit van 100W, USB-C-naar-HDMI-kabel (1 m), USB-C-naar-DisplayPort-kabel (1 m) en twee C5 (3-pins) stroomkabels; één met type-G (Engelse) stekker en één met de type-F-stekker (zoals wij deze gebruiken).

 

Ontwerp

De Corsair TBT200 heeft een sobere doch elegante vormgeving meegekregen. Een stevige aluminium behuizing met een stevige plastic afwerking voor de poort-afwerkingen aan de voor- en achterzijde. De witte indicatoren voor de poorten komen eveneens duidelijk over.

Aan de onderzijde zien de twee relatief brede rubberen poten die de dock stabiel op een ondergrond plaatsen. De zijkanten heeft Corsair vrij gehouden van aansluitingen. Iets dat wel bijdraagt aan het uiterlijk van de dock naar het idee van uw reviewer.

We hebben wel een externe adapter, wat een beetje jammer is, maar waarschijnlijk noodzakelijk om de dock zelf enigszins compact te houden. Verder kun je op deze manier eventuele specifieke voedingsproblemen oplossen zonder het apparaat te hoeven vervangen. Wel is het natuurlijk zo dat het wat lastiger is het apparaat te vervoeren met twee losse units. Maar goed, het is duidelijk gericht op het op een vaste plek neerzetten, aangezien de meer compacte varianten direct tegen de zijkant van notebooks geplaatst worden.

Het idee is dat je via één kabel via thunderbolt en hoop apparaten aansluit, maar uiteraard moet je voor het gewenste effect de dock dan niet in het zicht leggen. Echter, omdat het zoń mooie unit is, ben je geneigd dit alsnog wel te doen en wat kabelmanagement toe te passen om de opstelling van de hub zelf er ook goed uit te laten zien. Hoe dan ook, uw reviewer is iemand die aanvankelijk de poging doet, maar uiteindelijk kiest voor het gebruik. Daarnaast gaat het hier om een review en niet om een fotoshoot, dat mag het merk lekker zelf doen. We hebben de hub dus als volgt in onze opstelling staan:

We zien aan de voorzijde een jack-kabel die naar onze koptelefoon gaat, een USB-A-kabel die naar ons toetsenbord gaat en de voorste USB-C thunderbolt-aansluiting die naar onze notebook gaat. De reguliere USB-C-poort waar geen thunderbolt op zit laten we dus ongemoeid net als de SD-kaartlezer. Aan de achterzijde laden we via USB-A een powerbank op en via de tweede USB-A hebben we onze telefoon aangesloten, terwijl we via thunderbolt twee schermen laten werken op onze notebook.

 

Prestaties

We voeren wat benchmarks uit om te zien wat voor prestaties we krijgen wanneer we onze opstelling gebruiken. De resultaten stellen ons al met al wel tevreden.

We proberen twee UHS-II-SD-kaartjes, een SanDisk SDXC Extreme Pro en een Toshiba Exceria Pro. Beiden halen een leessnelheid die rond het maximale van hun prestaties moet liggen (resp. rond de 255 en 260 MB/s) en de TB200 vormt hier dus geen bottleneck.

De snelste externe-SSD die we hebben was een Sandisk Extreme Pro, over de 1 Gigabyte read gaat zonder problemen. Helaas hebben we niet de mogelijkheid de dock vol te hangen met andere opslagoplossingen en over van alles binnen onze infrastructuur data te rammen, maar het is redelijk om aan te nemen dat de TBT200 aan de hoogste normen voldoet qua data-overdracht.

We hebben een 4K-televisie en een 1440p scherm. Helaas hadden we geen tweede 4K scherm in de nabijheid van ons systeem om te testen. 4K en 1440p op 60Hz was in ieder geval geen enkel probleem. We hebben geen enkele drop ervaren en hele werkdagen via onze monitoren gewerkt.

De 3,5 mm audio combo-aansluiting levert geen bijzondere audio. In tegendeel, we horen een voortdurende ruis die pas wegvalt wanneer een paar seconden geen audio afgespeeld wordt. Of er specifiek tuning voor gedaan is durven we niet e zeggen. Het geluid dat uit de jack komt is wat meer geënt op het hoog dan we gewend zijn. Beter geschikt voor videocalls, minder voor muziek en andere zaken. Op zich is het logisch om het laag wat minder naar voren te laten komen wanneer je iets gebruikt voor meer zakelijke doeleinden, maar of dit expres gedaan is, vragen we af.

Temperaturen

De temperatuur blijft redelijk onder controle. We weten niet of er wat gebeurt wanneer je een hele dag bestanden blijft overpompen, maar een hele dag werken op twee monitoren en onze data-transfer en lees-tests, zorgt voor een temperatuur van rond de 30°C.

 

Conclusie

De Corsair TBT200 maakte indruk gedurende de testperiode. De dock ziet er mooi uit, breid je setup uit met een paar zeer handige aansluitingen en presteert zonder dat het een bottleneck lijkt te vormen. We hebben het echter ook over een apparaat van 350 euro. Hiermee is het dus niet bepaald gericht op de algemene thuisgebruiker. Wanneer je de prestaties even weglaat, is voor goedkoper een soortgelijke uitkomst te bereiken, mits je accepteert dat je wat meer rommel hebt qua bekabeling en je kiest voor een beperktere dock die er ook minder uitziet.

De prestaties zijn tegelijkertijd natuurlijk wel een enorm selling-point van de TBT200. We denken dan aan mensen die bijvoorbeeld in de bewerkingshoek zitten en veel data overpompen over verschillende plekken, terwijl waarschijnlijk ook meerdere monitoren aangesloten staan. Of het beter te legitimeren is doordat het weg te schrijven is als zakelijke aankoop, of simpelweg door de opgeleverde tijdswinst, het vergrote gemak of betere uitstraling (of natuurlijk een combinatie van al deze zaken), mag je zelf bepalen. Doordat de dock feitelijk bijna perfect is, compleet geleverd wordt en we dus voor serieuzere gebruikers een use case zien, gaan we derhalve ook niet te veel zeuren over de adviesprijs, temeer de adviesprijzen van de goedkoopste alternatieven (dus met soortgelijke specs) niet perse veel lager zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.