Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit is de Evercade EXP retro gaming console

Wie in de kruidvatjes loopt komt al jaren crappy 8-bit consoles voor weinig tegen. Het Britse Blaze Entertainment pakt het anders aan. De Evercade is de derde generatie console die ze uitbrengen met eigen cartridges met officieel gelicenceerde retro games van homecomputers als de C64 tot handhelds als de Atari Lynx en echte arcade machines.

De originele Evercade handheld

De eerste handheld van Evercade is met de komst van de Evercade EXP nu officieel end of life. Er komen nog wel wat firmeware updates en games moeten nog lang blijven werken op de machine. De oude hardware bestond uit een 1.2GHz Cortex-A7 processor met 256MB RAM en een 4,3 inch LCD display welke op een resolutie van 480×272 pixels draait in 16:9 beeldverhouding en met een mini-HDMI uitgang om hem op een TV aan te sluiten. Maar er is veel gesleuteld om tot de nieuwe generatie te komen.

De specs van de Evercade EXP

De Evercade EXP komt nog steeds met een 4,3 inch display, maar deze heeft een upgrade naar een IPS scherm gekregen met een resolutie van 800×480, wat een suggestie geeft dat Evercade wellicht werkt aan het ondersteunen van retro games die een net wat hogere resolutie vragen dan mogelijk op het oude scherm.

De chipset draait nu op een 1.5GHz processor en is daarmee iets sneller. Je krijgt nu 4GB opslag en dat gebruiken ze meteen goed. Je krijgt namelijk meteen 18 Capcom games op de machine zelf en dan zijn er nog 5 mystery games die je tijdens gebruik kunt unlocken. Hoe weten we nog niet, maar het is een mooie teaser en de collectie Capcom games omvat onder anderen drie Megaman titels, Street Fighter en de 194x series. Updaten van de hardware kan via WiFi met ondersteuning voor 5Ghz.

Met de T button kun je het scherm ook in verticale modus zetten om zo onder anderen arcade games te spelen die gemaakt zijn voor verticaal geplaatste displays.

Uitgebreide bibliotheek

Evercade werkt niet met emulators zoals we van andere oplossingen gewend zijn. In plaats daarvan koop je cartridges met nieuwe collecties games die veelal van een bepaald platform afkomstig zijn. Op dit moment zijn er games te spelen die zijn verschenen op Atari 2600, Atari 7800, Atari Lynx, GB, GBC, GBA, Intellivision, NES, SNES, Mega Drive/Genesis, Master System, PSX en diverse arcade’s. Komend jaar verwacht Evercade ook games van andere platforms uit te brengen en er wordt ook gesproken over native games voor het systeem. We verwachten dat Evercade ook van plan is een eigen App Store te openen op de console gezien de nadruk op de WiFi connectiviteit in deze nieuwe hardware.

Nog meer gratis games

Naast de Capcom collectie met 18 games die al op het systeem staat, krijg je er ook de Irem Cartridge bij met 6 games van de Irem arcade machines. Je kijgt niet alleen de cartridge, maar ook het plastic doosje dat er omheen hoort, zodat je dit keurig bij jouw andere Evercade doosjes op een schapje kunt zetten. Tussen de titels op die cartridge zit onder anderen het wereldberoemde R-Type.

Evercade EXP preview

We mochten de Evercade EXP alvast even uitproberen en de eerste indruk zit heel goed. Het IPS display kan zich nog niet meten met dat van bijvoorbeeld de switch, maar dat hoeft ook niet. Zeker niet qua prijs. Maar het OS, de knoppen, de manier waarop het systeem werkt. Hoe vloeiend de games spelen. De eerste indruk is echt enorm positief. Blaze snapt heel goed wat belangrijk is voor deze retro gaming beleving en wij hebben al een uurtje mogen genieten. Binnenkort lees je de hele review.

Beschikbaarheid

De Evercade EXP ligt 15 december in de winkel voor 149,99 Euro. Tegelijk met de Evercade EXP komen ook Irem Arcade 1 (meegeleverd met de EXP) en Toaplan Arcade 1 uit.

Evercade EXP kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.