Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Veel WordPress websites met WPML crashen

Momenteel regent het uitzonderlijk veel meldingen bij WordPress helpdesk WebsiteNazorg.nl. Het probleem? WordPress 6.1. Nouja, niet persé WordPress zelf laat een ontwikkelaar weten. Het probleem zit hem vooral bij websites die WPML gebruiken.

WPML is dé leidende plugin als het gaat om het bouwen van meertalige websites. Vrijwel alle grote plugins voor WordPress ondersteunen WPML. Ze waren de eersten en daarmee blijven ze de grootsten. Maar WPML is een zeer gefragmenteerde plugin. Bij bestaat uit losse plugins die allemaal een deel van de functionaliteit bieden.

Vorig jaar integreerde WPML de functionaliteit van de WPML String Translations plugin en begon het te melden aan gebruikers dat die plugin mocht worden uitgeschakeld en weggegooid. Website eigenaren die dat keurig deden, hebben nu geen problemen. Net als websites die het afgelopen jaar zijn gelanceerd, omdat WPML String Translations toen al niet meer kon worden geplaatst.

Website eigenaren die WPML String Translations hebben laten staan, worden nu geconfronteerd met een kritieke fout of fatal error en een enorme brij code erbij. Dan moet de plugin buiten WordPress om worden verwijderd om de website weer online te krijgen. WebsiteNazorg.nl deelde een stuk code met ons om te zien wat een kapotte website laat zien:

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined method WP_Textdomain_Registry::reset() in /var/www/vhosts/######.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wpml-string-translation/classes/MO/Hooks/LanguageSwitch.php:139 Stack trace: #0 /var/www/vhosts/######.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wpml-string-translation/classes/MO/Hooks/LanguageSwitch.php(119): WPMLSTMOHooksLanguageSwitch->resetTranslationAvailabilityInformation() #1 /var/www/vhosts/parkpsychologen.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wpml-string-translation/classes/MO/Hooks/LanguageSwitch.php(73): WPMLSTMOHooksLanguageSwitch->changeMoObjects() #2 /var/www/vhosts/######.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wpml-string-translation/classes/MO/Hooks/LanguageSwitch.php(48): WPMLSTMOHooksLanguageSwitch->switchToLocale() #3 /var/www/vhosts/######.nl/httpdocs/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WPMLSTMOHooksLanguageSwitch->languageHasSwitched() #4 /var/www/vhosts/######.nl/httpdocs/wp-includes/class-wp-hook.php(332): WP_Hook->apply_fi in /var/www/vhosts/######.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wpml-string-translation/classes/MO/Hooks/LanguageSwitch.php on line 139

Uiteraard is het betreffende domein uit dit beeld weg gefilterd om de privacy van de klant te borgen.

Zoals aangegeven, is het op te lossen als je een beetje technisch bent. In andere gevallen dien je jouw webbouwer in te schakelen of een dienst als WebsiteNazorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.