Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: LaCie 4TB 1big Dock SSD Pro, snelle opslag in een 4K tijdperk

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • snelle opslag
  • snelle datatransmissie
  • fluisterstil
  • aansluitmogelijkheden
  • kaartlezers
  • software

THE BAD

  • prijskaartje

LaCie heeft een reputatie hoog te houden als het opslag voor creatieven betreft. De nieuwe snelle 4TB opslag lijkt in alles geschikt in het 4K tijdperk. Wij mochten een exemplaar testen.

Betrouwbaar

Al sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is LaCie een begrip betreffende betrouwbare opslag. We leven nog steeds in een tijd waar opslagcapaciteit steeds groter wordt en de snelheid steeds hoger. Snelle opslagtijden door nieuwe opslag methoden en datatransmissie technologieën. Voor Mac gebruikers is Thunderbolt 3 de norm als het externe opslag betreft. Wanneer het traditionele schijven betreft, kan dat een probleem worden wanneer je met zware videobestanden wilt werken op een externe schijf. Optische schijven zijn minder geschikt als externe opslag om met video direct mee te werken. Tegelijkertijd komen Macs, MacBooks en andere computers met steeds minder interne opslag. Deels om de prijs te drukken en deels om online opslag mogelijkheden te verkopen met abonnementen. Er is dus behoefte om naast grote opslagcapaciteit voor archiveren ook grote tijdelijke externe opslag te hebben met hoge snelheid. De 1Big Dock SSD Pro wil exact deze plek innemen.

Top specificaties

De LaCie 4TB 1big Dock SSD Pro is een professionele opslagoplossing en dockingstation voor videobewerking. Het combineert een 4TB Seagate FireCuda NVMe PCIe M.2 SSD die gegevensoverdrachtssnelheden tot 2800 MB / s levert met twee Thunderbolt 3-poorten, een USB 3.0 Type-A-poort, een DisplayPort 1.4-uitgang voor 4K-video en SD, CFast 2.0- en CFexpress-kaartsleuven. We missen wel een 2.5” SSD/HDD dock mogelijkheid. Zeker nu de Atomos Ninja V erg populair is voor 4K filmen. Natuurlijk kan dat weer met een kabeltje en adapter. Lieveren hadden we ook deze voor video geoptimaliseerde opslag kunnen inlezen via de SSDPro.

Terwijl een van de Thunderbolt 3-poorten wordt gebruikt om de 1big Dock SSD Pro aan te sluiten op de computer, kan de andere worden gebruikt om extra apparaten in serie te schakelen of om tot 70 W oplaadvermogen te leveren. Om alle 70 W aan laadvermogen te ontvangen, moet de laptop zijn aangesloten op de voeding. Anders krijgt je 45 W aan vermogen, of 30 W als je meerdere apparaten in een daisychain aansluit. Wij hebben de MacBook Pro direct op de Thunderbolt 3 poort aangesloten om zo naast de data ook direct voeding te krijgen. Dit werkt perfect en enorm ruimte besparend. De omvang van de externe voeding valt mee. De opstelling is wel minder geschikt om van klus naar klus mee te nemen.

Gebruik

De 4TB 1big Dock SSD Pro van LaCie wordt compleet geleverd met een snelle Thunderbolt 3-kabel. Inprikken en klaar. Standaard komt de SSD Pro voor Windows geformatteerd. Je kan m prima gebruiken met een Mac, maar beter is het om de SSD Pro dan HFS+ te formatteren. Je raakt dan wel de meegeleverde software en het bureaublad icoon kwijt. Beide zijn van de LaCie site te downloaden, maar onze tip is om de software eerst te kopiëren en het icoon even te bewaren. Dat bespaart zoektijd op de LaCie support pagina’s.

De SSD Pro is fluisterstil. Dat komt door de passie koeling. De behuizing voert de warmte af zonder overigens heet te worden. Onze MacBook Pro wordt warmer dan de SSD Pro behuizing. Zelfs bij enorme belasting blijft de temperatuur netjes. LaCie is er in geslaagd om een enorm snelle opslag te maken in een relatief bescheiden formaat met supersnelle data transmissie. Zo is het overzetten van een grote FCPX bibliotheek in minuten gepiept. Waar waren wij met traditionele externe schijven echt uren mee bezig. Deze enorme tijdwinst is ook hetgeen wat je mee moet nemen in de berekening van de prijs. Die is namelijk fors.

Het is niet enkel snelheid wat de SSD Pro levert. De vele poorten maken het mogelijk om diverse producten aan te sluiten. Aan de voorzijde zit een USB 3.0 aansluiting die erg praktisch is voor bijvoorbeeld de telefoon opladen of verbinden. Aan de achterzijde zit de display poort voor een 4K scherm. Natuurlijk kan je ook op de Thunderbolt 3 poort ook een scherm aansluiten. Twee schermen zou geen probleem moeten zijn. De SSD Pro is zo de central ehun in de workflow van de videoprofessional.

Extra’s

Bij de SSD Pro zit de Toolkit-softwaresuite van LaCie. Prima software maar een beetje overbodig. MacOs maakt zelf online backups als je dit met iCloud goed instelt. Een nadeel van MacOs is dan gelijk dat niet altijd alle bestanden op jouw Mac staan. Als je een app of data weinig gebruikt, dan staat het origineel in iCloud en enkel een verwijzing (ofwel alias) naar dat bestand op jouw Mac. Dit betekent dat bij backups naar een externe schijf enkel de verwijzing wordt gekopieerd en niet het gehele bronbestand. In de praktijk hebben we dit al een aantal maal meegemaakt. Gelukkig is eea met iCloud goed geregeld, maar je moet er niet aan denken dat daar iets fout gaat. Daarom maken we altijd met de hand backups van FCPX bibliotheken naar een externe schijf. Wil je extern een exacte kopie van de interne schijf hebben, dan zou de software prima kunnen werken. De praktijk is echter dan een 4K project van 30 minuten met drie camera’s, gewoon een enorm beslag legt op de opslag capaciteit. Werk je aan meer projecten, dan is het haast onmogelijk om dat op jouw Mac of Windows machine allemaal lokaal te hebben. Juist in die behoefte voorziet de SSD Pro voortreffelijk. Bij gebruik voelt het externe geheugen haast alsof het lokale opslag capaciteit betreft. Het grote voordeel van de snelle SSD’s.

Als extra geeft LaCie een maand gebruik van Adobe’s Creative Cloud All Apps. Natuurlijk wel als opmaat naar een abonnement. Lacie geeft beperkte garantie van 5 jaar inclusief een Rescue Data Recovery Services-plan.

Conclusie

Wie snelheid en grote opslagcapaciteit zoekt in een ruimte besparend design; de 1big Dock SSD Pro is nu de standaard waar we alles mee vergelijken. Het prijskaartje maakt duidelijk dat het enkel voor professionals bedoeld is. Maar je bespaart veel tijd bij verplaatsen van bestanden en werken vanaf deze opslag. Het gebruiksgemak maakt de 1big Dock SSD Pro ook geschikt voor prive gebruik, maar dan moet je wel diep in de buidel tasten.

De LaCie 1big Dock SSD Pro is er als 8TB en 4TB opslag vanaf 1499 Euro.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.