Review: LaCie Portable SSD 2TB USB-C drive

LaCie Portable SSD 2TB

Hij is bloedsnel en zit in een wel heel strak jasje. De LaCie Portable SSD is zonder twijfel één van de mooist ontworpen externe SSD’s van dit moment, die ook nog sterke prestaties neerzet.

Unboxing

De kartonnen verpakking van de LaCie Portable SSD 2TB bevat de volgende items.

 • LaCie Portable SSD 2TB
 • USB-C naar USB-C kabel
 • Documentatie
 • 1 maand Adobe Creative Cloud All Apps Plan (t.w.v. €60)
 • Resque Data Recovery Services (3 jaar)
 • LaCie Toolkit

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/693585397810970/

Design

Deze SSD lijkt opgebouwd rondom de printplaat van een traditionele 2,5 inch SSD. Daar lijkt de behuizing verrassend compact omheen te zijn gebouwd. Daarbij lijkt het bovenste plaatje van metaal om warmte weg te geleiden. De rest van de behuizing is duidelijk van plastic. Het geheel is matzwart afgewerkt, al heeft de metalen plaat een rood randje gekregen. Dit levert een heel subtiel ontwerp op dat menig designer laptop niet zal misstaan. Een nette, witte status LED maakt het ontwerp af.

LaCie Portable SSD 2TB

Het enige minpuntje dat we in het design kunnen vinden, is de gevoeligheid voor vingerafdrukken. Zowel het metaal als het plastic laten al erg snel vette vingers zien. Op zweterige dagen is dat net even jammer. Doordat er geen voetjes onder zitten, krijgt je op de onderkant redelijk snel krasjes en slijtagesporen… maar daar is het de onderkant voor.

Rugged

Als we een ding weten van LaCie, dan is het dat de ontwerpers in staat zijn om hele solide behuizingen te ontwikkelen. Zo ook bij deze LaCie Portable SSD 2TB. We hebben hem dikwijls van onze bureaus laten vallen. Zowel boven vloerbedekking als boven een laminaatje. Op wat krasjes na, blijkt dit geen enkel probleem voor deze externe SSD.

LaCie Portable SSD 2TB

Prestaties

Op haar website claimt LaCie snelheden tot 540 MB per seconde. Daarbij laat LaCie niet weten of dat om lees- of schrijfsnelheden gaat. Wij gaan uit van lezen omdat lezen een operatie is die gemakkelijker, sneller kan worden uitgevoerd.

Wij verrichten de benchmark op de Huawei MateBook 13, ons vaste testapparaat voor externe drives. We gebruiken de meegeleverde USB-C kabel van LaCie direct op de USB-C aansluiting van de laptop.

De leessnelheid die wij ervaren, komt in de beste gevallen niet boven de 450MB per seconde. Dat is zo’n 100MB per seconde minder dan geclaimd. Maar… iedere machine is anders en deze benchmark voeren we uit na zo’n 3 weken van veelvuldig gebruik.

LaCie Portable SSD 2TB Crystal Diskmark

Wat echter enorm sterk is, is de schrijfsnelheid. Deze blijft steeds net onder de 440MB per seconde steken. En dat levert waanzinnig veel comfort op. Het lezen en schrijven gaat enorm snel ongeacht of je deze drive op een Windows PC, macOS, iOS of Android aansluit. Hierdoor ligt de productiviteit enorm hoog. Zeker wanneer je er ook video’s op renderd, zoals wij dit op de redactie doen.

Software

Met een externe drive, komt natuurlijk ook de nodige software. Voor iedereen die hem aanschaft en een beetje creatief is, is er goed nieuws. De drive komt met 1 maand gratis Adobe Creative Cloud. Daarbij gaat het om het all apps plan. Je kunt dus alle Adobe software downloaden en lekker mee spelen. Tip, Adobe kent ook nog een trial periode, dus dan kun je nog wat verder rekken.

Garantie

Op de drive krijg je drie jaar garantie. Dat is top, maar LaCie gaat verder. Moet jouw drive vervangen worden, gaan de data recovery specialisten van LaCie aan de slag om jouw oude data toch van de SSD te krijgen. Na een stevige crash, bestaat de kans dat je dus al je data netjes terugkrijgt. De datarecovery zal geheel op kosten van LaCie zijn. Je koopt feitelijk dus ook een stukje verzekering met deze externe drive.

Conclusie LaCie Portable SSD 2TB

We hebben al heel wat externe drives getest. Ook op basis van SSD. Waar doorgaans veel ruimte wordt geboden, is het lastig om hoge snelheden aan te houden. Op deze 2TB SSD van LaCie ervaren we enorme datasnelheden. Zowel bij het lezen als bij het schrijven naar de drive. Dat LaCie de beloofde 540MB per seconde niet behaalt is erg jammer. Dat hij gevoelig is voor vingerafdrukken ook, maar deze externe SSD is de favoriet van dit moment.

LaCie Portable SSD kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Zeer stevige behuizing
 • Heerlijk compact
 • Bloedsnel
 • Enorme opslagcapaciteit
 • Sterke garantievoorwaarden met data recovery service

THE BAD

 • Gevoelig voor vingerafdrukken
 • Behaalt de 540MB per seconde niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LaCie Portable SSD kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl