Google Street View Camera
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Opvallende rechtszaak van start rondom Google Play

Meer slecht nieuws voor Google vandaag. Google hangt nu ook een class action rechtszaak boven het hoofd rondom het monopolie dat het heeft opgebouwd met haar Google Play dienst. Daarbij komen wat interessante feiten naar boven.

Opvallend is dat meegenomen wordt dat smartphonebouwers verplicht werden door Google om Google Play op een promintente plaats in het besturingssysteem neer te zetten. Dit terwijl de Amerikaanse ban op Huawei er juist voor zorgde dat het wereldwijd marktaandeel verloop omdat Google Play Services, en daarmee Google Play, niet meer op de smartphones aanwezig is.

Voor die prominente plek in de smartphone kregen smartphonebouwers wel iets terug. Google keerde namelijk een vergoeding uit per toestel met Google Play.

Een ander onderdeel van de rechtszaak is de afwezigheid van alternatieve app stores in Google Play. Hoewel Google, in tegenstelling tot Apple, vanaf het begin al de mogelijkheid bood voor gebruikers om via andere app stores apps te sideloaden, heeft Google andere app stores altijd geweerd op Google Play, waardoor die moeite hadden hun apps te distribueren.

Tenslotte zou Google misbruik hebben gemaakt van haar positie door extreem hoge kickbacks te eisen van app bouwers die geld verdienen over Google Play.

De rechtszaak betreft een class action rechtszaak namens 21 miljoen gebruikers in 17 staten van de VS die vanaf 16 augustus betalingen hebben verricht via Google Play.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.