Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Arlo Pro 4 beveiligingscamera

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg mooie opnamen
  • Ook kleur in het donker

THE BAD

  • Android app begint toch echt zwaar verouderd aan te voelen
  • Geen gratis cloud meer
  • Credit Card verplicht

Arlo bracht dit jaar de Arlo Pro 4 camera uit. Een camera met een 2K beeldsensor die je kunt gebruiken om full frame te filmen, maar ook om op de lens te croppen en zo digitaal in te zoomen op beweging.

Unboxing

De Arlo Pro 4 komt met een batterij half zo groot is als die van de Arlo Pro 4 XL. Daarnaast krijg je een magnetische USB-A laadkabel, een wallmount met schroeven en pluggen en documentatie.

Wat opvalt in de verpakkingstrends bij fabrikanten, is dat Arlo nog steeds alles met een hoop plastic vliesjes inpakt. Aan het einde heb je dus veel plastics weg te gooien.

Installatie

Voor de Arlo Pro 4 heb je geen hub nodig. De camera kan direct op WiFi worden geïnstalleerd. De Arlo Pro 4 series maakt gebruik van 2.4GHz met WPA2 beveiliging. Op basis van de 2K datastroom is het mogelijk om twee camera’s tegelijk te laten streamen over het 2.4GHz netwerk. Wil je camerabeelden lokaal back-uppen zodat je niet afhankelijk bent van het cloud abonnement, dan heb je toch de hub nodig en een microSD kaart.

Design

Qua ontwerp zijn de Arlo Pro 4 en de Arlo Pro 4 XL identiek op het witte deel van de behuizing na. Bij de 4XL is die ongeveer twee keer zo lang om ruimte te bieden aan de grotere batterij die in de camera aanwezig is.

Voorop zit een lens met een brede kijkhoek van 160-graden evenals een witte high-power LED om het mogelijk te maken kleurenbeelden te filmen in het donker. Er is ruimte voor IR LED’s om ook zonder de witte LED’s te kunnen filmen en om beweging te detecteren en zo de camera te activeren. Tenslotte is er nog een klein gaatje voor de microfoon.

Er zijn zowel witte als zwarte uitvoeringen van de Pro 4 Series.

Geluidsprestaties

Voor onze video moeten we het geluid van de microfoon met een factor 18 versterken in Adobe Premiere. De microfoon mag van ons wat sterker zijn, maar ik geef ook toe dat kwaliteit niet super belangrijk is. Het gaat immers enkel om verstaanbaarheid en de mogelijkheid om eventueel over en weer te kunnen communiceren.

Hoewel het niet overal is toegestaan, bevat de Pro 4 series ook een sirene functie. Check even de lokale regels voor je deze aanzet. Hij gaat immers hard genoeg voor buren om door te hebben dat er iets aan de hand is bij je.

Beeldkwaliteit

De beeldsensor filmt op 2K resolutie. Wanneer je de video’s uit de cloud download, krijg je momenteel slechts 720p terug van Arlo, zoals je in de video kunt zien. Dat is jammer want er gaat best wat kwaliteit verloren die er online wel nog lijkt te zijn.

Let ook op wanneer je een Android gebruiker bent. De app zegt de beelden naar jouw foto’s map te downloaden, maar de video’s komen tussen de reguliere downloads. Het is even zoeken als je dat niet door hebt.

Batterij

De accuduur van de camera ligt zo hoog dat hij in de proefperiode niet leeg liep. Arlo claimt 12 maanden en dat is iets dat altijd lastig is om vast te stellen. Het is altijd heel erg afhankelijk van hoeveel opnamen er moeten worden gemaakt, of de LED’s aan moeten etc. Het is veilig om te zeggen dat de Pro 4 XL twee keer zo lang meegaat als de Pro 4 en dat is ook al mooi lang. In de praktijk laadt ik de Pro’s en de Ultra’s 3 keer per jaar op.

Android app

Bij de Android app zijn er een paar irritaties die maar niet lijken weg te gaan. Niet alleen klopt de informatie over de opslag van video’s niet, ook werkt de back button in Android niet. Die sluit namelijk altijd de app. Ook merk ik nog steeds dat je om de paar maanden hard wordt uitgelogd en wanneer je inlogt op de site van Arlo, zal de sessie op Android ook verlopen. Het wordt tijd dat Arlo eens gaat investeren in het verbeteren van de Arlo app om te zorgen dat die net zo premium aanvoelt als de camera’s zelf.

De rol van Verisure

Arlo is sinds enkele jaren onderdeel van Verisure. Bij een Verisure pakket krijg je doorgaans eenvoudiger versies van de Arlo camera’s, maar deze kun je ook op Verisure aansluiten. Sinds de overname van Verisure is er geen gratis tier meer in het cloud abonnement en je moet nog steeds een creditcard hebben om de cloud te kunnen activeren. Heb je geen creditcard, kun je dus geen cloud opslag of slimme cloud-based AI diensten afnemen. De cloud start vanaf €2,99 per camera per maand.

Conclusie Arlo Pro 4

Laten we zeggen dat ik hoop dat ik snel weer 2K beelden uit de cloud kan downloaden. Daar betaal je immers het prijskaartje voor. De installatie werkt gemakkelijk en de cloud heeft me nog niet eerder in de steek gelaten. Anno 2022 mag de Android app wel echt op de schop worden genomen. Daar staat Arlo echt al jaren stil en dat is jammer. Maar verder blijft het voor nu nog mijn favoriete merk.

Arlo Pro 4 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.