Logo GadgetGear.nl
Sharp Dynabook
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Sharp bestaat 110 jaar, nog nooit zo Chinees geweest

Ooit was er een Japanner. Tokuji Hayakawa. Die vandaag, in 1912, een metaalbewerkingsfabriek startte in Tokyo om daar het eerste product, de Ever Ready Sharp Pencil, uit te vinden. Jaren later wist het bedrijf zich uit te bouwen tot een grootmacht in consumentenelektronica.

Het merk sloot ook steeds meer deals om te produceren voor anderen. Bijvoorbeeld de home audioproducten van Pioneer. Ook die werden door Sharp ontwikkeld, geproduceerd en op de markt gebracht. En dan waren er nog prachtige eigen labels voor audiofielen zoals de Sharp Optonica lijn. Na 201x ging het echter heel veel minder goed met Sharp. De gloriedagen waren voorbij en hier in Nederland werd de operatie ook vrijwel compleet afgebroken. Net als in andere grote delen van Europa… maar het bedrijf had iets dat vele anderen niet hadden. Namelijk een eigen displayfabriek, waar het onder anderen voor Apple produceerde.

In 2016 werd dan ook een strategische deal gesloten met Apple-producent Foxconn. Dat nam 66% van de aandelen over en daarmee het meerderheidsbelang. Hoewel Foxconn voor allerlei merken produceert, had het bedrijf nooit een eigen displaylijn. Voor veel producten zijn displays zo ongeveer het meest kostbare onderdeel en het gros van de grondstoffen voor displays komt al jaren vanuit China. In de jaren ervoor nam Foxconn ook al merken als Belkin en Linksys over. Het nieuwe Sharp kocht bovendien in 2018 de rechten om computers onder het Toshiba merk te produceren en verkopen. Een markt waar Sharp zich al 8 jaar niet meer in bevond.

Om de verkoop van computers en bijbehorende producten kracht bij te zetten, koopt het nieuwe Sharp tegenwoordig ook IT leveranciers op. Zo kocht het niet al te lang geleden Complete IT in het VK en IT Point in Zwitserland. Zo krijgt Foxconn de hele keten van productie in China tot installatie in Europa in beheer.

Zo zie je dat er veel kan veranderen in 110 jaar.

2 reacties

  1. Hoe zit het eigenlijk met de televisie van Sharp in Europa? Nog steeds van Vestel? Jullie zijn kennelijk bezig met een review van de EQ-serie of gaan die reviewen? Kennelijk is daar samengewerkt met HK. Of dat nu een echte samenwerking of een pr-verhaal, het lijkt me niet dat voor zoiets een OEM-apparaat gebruikt wordt toch?

    1. Het toestel is op dit moment in de test door ondergetekende. De review zal binnenkort op de site verschijnen. Op het toestel zelf zien we geen verwijzingen naar Vestel, maar ik kan niet met zekerheid vertellen of dit in het verleden wel zo was. De fabricage is gebeurd in Polen waar sinds jaar en dag ook Sharp’s eigen toestellen vandaan kwamen (maar ik weet niet of de Vestel-ontwerpen elders geproduceerd werden). Ik heb de vraag neergelegd bij Sharp voor wat verdere informatie welke aan de review toegevoegd zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.