Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Wat gaat de USB-C race betekenen voor Apple!?

Xiaomi introduceerde dit jaar een 125 Watt USB lader in de Xiaomi 12 Pro. Oppo dendert daar morgen comfortabel overheen met 150 Watt laadvermogen op de lader van de OnePlus 10T. Maar waar staat Apple op het moment dat ze over moet op USB-C?

Laadsnelheid iPhone 13 Series

Kijken we naar de iPhone 13 Pro Max, weten we uit onofficiële bronnen dat deze een maximale laadstroom van 27 Watt kan ontvangen. Met 4.352mAh is de batterij van de smartphone betrekkelijk klein ter vergelijking met het Android kamp. Daar staat tegenover dat het energiebeheer van iOS heel anders is geregeld dan dat van Android. Het is dus niet per definitie zo dat een iPhone met kleinere accu ook echt sneller leeg is.

Terug naar die laadsnelheid. Met 27 Watt op een 4.325mAh batterij kom je, zoals Apple adverteert, op 50% opladen in 30 minuten. Volledig opladen duurt 19 minuten. Ter vergelijking, de OnePlus 10T van Oppo zal met haar 4.800mAh batterij in 19 minuten volledig opgeladen zijn.

Wanneer we ook kijken naar draadloos laden, zien we kamp Android inmiddels rond de 50 Watt zitten terwijl MagSafe Wireless Charging nu op 15 Watt zit. Ook hier is nog winst te behalen voor Apple door eenvoudigweg de shoppen bij andere fabrikanten.

Geen impact op de iPhone 14 Series

Wees niet gevreesd. Voor nu heeft Apple toch nog alle tijd om aan snelle laadtechnieken over USB-C te werken. Apple zal naar verwachting de Apple iPhone 14 nog uitleveren met een lightning connector, waardoor het merk nog even niet hoeft mee te racen in de laadsnelheid. Pas vanaf de iPhone 15 zal Apple naar verwachting over gaan op USB-C als laadtechniek. Die lightning connector zou in theorie ook de reden kunnen zijn dat de iPhone niet veel sneller kan laden.

Kijken we naar de historie, dan kon de iPhone 11 Pro Max laden op 20 Watt. De iPhone 12 Pro Max op 22 Watt en de iPhone 13 Pro Max dus op 27 Watt. Dat zijn jaar op jaar minimale sprongen. We verwachten dat de iPhone 14 Pro Max dus ergens rond de 31 Watt uit zal komen.

Qua draadloze laadsnelheid heeft de ontwikkeling bij Apple overigens vrijwel stilgestaan, dus daar verwachten we voor de iPhone 14 series eigenlijk geen verandering in. Qi Wireless Charging staat sinds de iPhone 11 Pro Max op 7,5 Watt. Sinds de iPhone 12 heeft Apple ook MagSafe Wireless Charging, maar ook dat staat sinds de introductie vast op 15 Watt.

Is de lightning connector de bottleneck voor hoge laadsnelheden?

Ooit gebruikte Apple de 30-pins connector voor haar iOS apparaten. In regenstelling tot mini-USB, wat toen gangbaar was, kon Apple op deze manier veel meer verbindingen leggen. Toen de wereld overschakelde op micro-USB, koos Apple voor haar eigen lightning connector. Een veel slimmere connector die je ondersteboven kon gebruiken. Bovendien zou de lightning plug veel handiger zijn bij multimediatoepassingen. Niet lang daarna volgde USB-C als alternatief waarbij dat ook allemaal kon. Zowel de Lightning als de USB-C standaard hebben zich over tijd ontwikkeld, waardoor beiden meer stroom kunnen verplaatsen… zolang het kabeltje dat toelaat uiteraard. Het is echter de vraag of Apple onderhand echt tegen grenzen aanloopt.

Tenminste… dan zouden we verwachten dat de iPad Pro’s van Apple wel op enorme snelheden kunnen laden. Die zijn immers al tijden voorzien van USB-C. En dat valt in de praktijk tegen. De laadsnelheid wordt deels ook geregeld door de chipset. Hoewel de Apple M1 in een MacBook Pro enorme laadsnelheden aan kan, is hij in de iPad Pro begrenst tot 20 Watt, al zijn er rapporten dat hij met een 30 Watt lader wel net iets sneller oplaadt. Op basis van vergelijkingen van verklaringen op Google gokken we dat je dan rond de 24 Watt uitkomt. Een MacBook pro 13 inch uit 2020 weet 61 Watt naar binnen te trekken met dezelfde chipset.

Dus wat gaat Apple’s spel worden wanneer de iPhone over gaat op USB-C? Zal Apple meedoen aan de race om snel te laden, of blijft Apple gewoon haar ding doen. Ze hoeft zich immers niet te bewijzen aan kamp Android…

Eén reactie

  1. Laadsnelheid vind ik nu al snel zat. Ik zou zelf liever zien dat de connectie USB 3 wordt. 20 W vind ik snel zat. Ik vraag me ook af wat dat snelladen met de batterijdegradatie doet.

    Het argument dat Apple altijd had tegen een USB-standaard was dat dit innovatie tegen zou houden. Ze hebben zich later wel geconformeerd aan die micro-USB-standaard door een convertor te gebruiken. De enige reden dat ze deze aanpak in het convenant van afspraken tussen fabrikanten die door Europa afgedwongen werd toegestaan hebben is om zo Apple erbij te kunnen houden.

    Dit gaat in het nieuwe convenant niet toegestaan worden en moet het dus USB-C worden en anders… Een verkoopverbod?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.