Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Corsair TC200 Soft Fabric – Gamestoel…gamestoel

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Prima comfort
 • Anti-rol-wielen
 • Geen rugkussen nodig voor rugsupport

THE BAD

 • Twijfelachtige toepassing hoofd/nek-kussen
 • Bouwkwaliteit op details
 • Uiteindelijk niet bijzonder vernieuwend

Corsair bracht recent hun TC200-gamestoel uit. We vroegen ons af wat deze specifieke stoel toe te voegen had aan het reeds beschikbare gamma en vroegen dus een exemplaar aan. Het idee achter de TC200 lijkt op het eerste gezicht vrij generiek te zijn. Toch stelt Corsair dat de TC200 wat premium details in het ontwerp meegekregen heeft.

Uiteraard kun je een stoel het beste reviewen na er een langere periode mee gedaan te hebben. Dit zit er voor ons helaas niet in, hoewel we écht noemenswaardige zaken die naar boven komen uiteraard zullen melden met een edit. De onderstaande review is gebaseerd op een gebruiksduur van ongeveer drie weken, waarin iedere dag in de stoel plaatsgenomen is voor gemiddeld anderhalf uur. We merken ook op dat dit soort gamestoelen geen ergonomisch verantwoorde stoelen zijn, ondanks dat veel mensen dit denken. Wil je echt uren per dag doorbrengen op een stoel, dan raden we geen gamestoel aan. We bespreken de stoel puur op functionele basis. Bouwdetails, algemeen comfort, uiterlijk en overige ervarings-gerelateerde argumenten.

We kozen verder voor de zogenaamde ‘Soft Fabric’-versie. De TC200 is ook verkrijgbaar met een PU-lederen bekleding.

 

Sleuteleigenschappen

 • 4D-armsteunen
 • Met staal versterkt frame
 • Klasse 4 gasveer
 • Dual anti-rol-wielen
 • Maximaal gewicht: 121 kg

Formaat

Op de eigen website presenteert Corsair eigenlijk al zeer duidelijk het maximaal toegestane gewicht en welke lengte de gebruiker idealiter maximaal heeft plus wat de formaten zijn van alle elementen van de stoel:

 

Uitpakken/assembleren

De verpakking is uiteraard een flinke jongen aangezien een stoel verpakt is. Wanneer we deze openen, vinden we de stoel, waarbij een welkom gegeven was dat de armsteunen al aan de zetel geschroefd zijn. Dat hebben we wel eens anders meegemaakt.

We krijgen naast alle onderdelen, ook al het schroefmateriaal dat we nodig hebben en een stuk gereedschap dat aan de ene kant een sterschroevendraaier is, en aan de andere kans een inbussleutel. We kregen bij ons exemplaar geen handleiding, maar Corsair heeft hoe dan ook een video op hun Youtube-kanaal staan over hoe de TC200 te assembleren. Dat is een zeer duidelijke video die je door alle stappen heen praat. Heb je niet de mogelijkheid een video te kijken, dan denken we alsnog dat de meeste mensen wel kunnen bedenken hoe de stoel in elkaar moet. Al is het ook weer niet zo dat de beoogde schroeven voor het ene onderdeel elders op de stoel niet passen en deze op dezelfde manier gebruikt worden (op de ene plek gebruik je bijvoorbeeld wel carrosserieringetjes en elders niet). Dus wellicht dat een kleine handleiding wel handig was.

Assembleren ging in ons geval redelijk vlot. Uw reviewer is ongeveer een half uur bezig geweest op een gemakkelijk tempo en alle moeilijkheden overkomend die komen kijken bij het in je eentje in elkaar zetten van een dergelijke stoel. Het meest lastige was eigenlijk het op de gasveer plaatsen van de stoel, omdat je deze blind moet plaatsen.

Tijdens het assembleren vallen ook twee kleine zaken op die de stoel net wat anders lijken te maken dan de eerdere twee stoelen die uw reviewer voor de site in elkaar gezet heeft; de Ranqer Aura RGB en Arozzi Vernazza soft fabric. Ten eerste de zachte (vilt) spacers/carroserieringen voor het aan de zetel schroeven van het construct waar de gasveer in gaat. Het is niet helemaal duidelijk waarom deze keus gemaakt is, aangezien het naar ons idee niet perse een bron van geluid is. Maar het is een punt waar aandacht aan besteed is. Ook het dichten van de schroefgaten met rubberen dopjes met het Corsair-logo in plaats van hardplastic-afdekkingen kunnen we wel waarderen. Demonteren is hiermee wat makkelijker en het ziet er bovendien een stuk beter uit.

 

Ontwerp

De Corsair TC200 komt in principe over als een generieke gamestoel. Qua design zijn er op het eerste oog geen aparte keuzes gemaakt die de stoel boven de massa uit doet steken. Voor een gamestoel, is de stoel redelijk sober gehouden. Al hadden we liever gezien dat het Corsair-logo wat kleiner was geweest en we ook de optie hadden om deze in ten opzichte van zwart een minder-contrasterende kleur te kiezen. Maar goed, het kan veel erger. Zie de review van de eerder genoemde Ranqer hiervoor. Een Corsair-logo aan de voor- en achterkant zonder vermelding van de naam is prima.

Corsair geeft hoog op van het met staal versterkte frame. Wij kunnen hier weinig over zeggen omdat het een intern onderdeel betreft. De stoel voelt prima en we merken geen zwakheden in de constructie, maar dat is met zo ongeveer iedere stoel die we getest hebben het geval. Pas op de lange termijn zal moeten blijken of dit frame daadwerkelijk steviger is dan anderen. Het lijkt wel echt iets dat anders is dan wat in andere stoelen toegepast is, aangezien Corsair alleen rond de TC200 hierover spreekt.

De wielen zijn van een type die voor uw reviewer in ieder geval een nieuwigheid was, namelijk anti-rol-wielen. Dit betekent dat het rollen met een soort trapjes gaat, overdreven gezegd een beetje vergelijkbaar met een muiswiel. Dit zorgt ervoor dat de stoel niet zomaar van zijn plek rolt en je in principe echt in de stoel moet zitten wil je deze makkelijk van zijn plaats krijgen. Volgens de pers-info is de toepassing van deze wielen overigens gedaan om te voldoen aan bepaalde EU-normen, dus als je het vervelend vindt dat het lastiger is om met de hand effe de stoel te verplaatsen: het is opgelegd. Een impressie van deze werking als we een wiel met de hand draaien vind je hier.

 

Zitervaring

We hebben natuurlijk maar een beperkte tijd met de TC200 doorgebracht op het moment dat we deze review schrijven, dus hoe de stoel zich over een langere termijn zal houden, is niet te zeggen. Gedurende de testperiode hield de Corsair zich prima. Nergens hebben we speling waar dit onredelijkerwijs niet zou moeten. Wel merken we dat de veren in de rugleuning wat kraken als we er iets harder tegenaan leunen. Niets waar we ons aan ergeren en bij normaal gebruik merk je het niet; ideaal is het echter niet. We kozen voor de soft fabric variant. De stoel is tevens te krijgen met een zogenaamde leatherette bekleding, wat gewoon PU-leder is. Corsair koos ervoor op de TC200 soft-fabric twee verschillende stofprofielen toe te passen zoals op de foto’s te zien is.

Een wenperiode heb je met de TC200 eigenlijk niet nodig. De veren die in de stoel verwerkt zijn zorgen vanaf het eerste gebruik voor een wat zachtere ervaring. Opvallend, aangezien de stoelen die uw reviewer geprobeerd heeft een soort ‘inzitperiode’ nodig hebben en in het begin vrij stug aanvoelen. We hopen wel dat na verloop van tijd deze stoel niet al te veel zachter wordt. In een gamestoel wil je toch een wat actiever gevoel houden. En zeker wanneer dit een stoel is die ook gebruikt wordt voor overige activiteiten aan het bureau, wil je niet iets waarin je te ver wegzakt.

Dit is uiteraard geen ergonomische stoel. Voor iemand een hele werkdag doorbrengt in een stoel, zouden we deze stoel nimmer als standaardoptie aanraden. Dat gezegd hebbende, stellen we dat de TC200 een fijne stoel is om tijd op door te brengen. Je kunt als gebruiker een vrij natuurlijke houding aannemen. Waar andere stoelen in deze klasse veelal rugkussentjes toepassen om wat steun in de rug te geven, is dergelijke steun al in vorm van de rugleuning verwerkt. We hebben dan ook geen behoefte aan een extra rugkussen voor de TC200.

De armleuningen zijn prima voor elkaar. Ze voelen comfortabel aan en zijn door het 4D-construct makkelijk naar redelijkheid in zo ongeveer iedere gewenste stand te zetten. Ze zijn vrij stroef, maar dat vinden we niet erg. Wel merken we dat het typische gamestoel-armleuningen zijn, in de zin van dat het allemaal wel erg ‘plasticy’ en hol klinkt. Er zijn gamestoelen waarop de kwaliteit van de armleuningen iets beter voor elkaar is, al is het verschil niet groot. De armleuningen kunnen redelijk hoog, al hadden we graag gezien dat de OEM-fabrikant het eindelijk eens mogelijk maakt de leuningen nog hoger te laten gaan, aangezien uw reviewer met zijn 1,80m de armleuningen in hun hoogste stand moet zetten om wat meer relaxt te kunnen zitten en misschien twee standen lager voor een meer productieve stand. Iemand van over de 1,90 meter zal hier niet op dezelfde manier van gebruik kunnen maken.

Voor de voet is gekozen voor een metalen exemplaar. De bolle vorm doet het van een afstand overkomen als plastic en we denken niet dat hiermee perse een goede keus gemaakt is. Dit maakt voor de constructiekwaliteit natuurlijk weinig uit. Ondanks dat de poten van onderen hol zijn, denken we dat dit gewoon een stevige voet is die het niet zal begeven wanneer je op een lompe manier zo ver naar achteren leunt dat zelfs de voorste poten los komen. Aangezien de stoel ook de zetel kan kantelen is dit laatste niet eens nodig. Het is ook mogelijk de rugleuning onafhankelijk van de zetel te kantelen met de hieronder getoonde hendel, wat inmiddels een zeer bekende aanpak is welke door de betreffende OEM al jarenlang toegepast wordt op stoelen. Ook de hendel voor het in hoogte verstellen van de stoel en de draaiknop voor de kantelweerstand is zijn bekenden.

Minder blij zijn we met het hoofd-/nekkussen. Het ziet er prima uit en voelt met de velour -achtige afwerking goed aan. Maar als ondersteuning van je hoofd is het gewoon een vervelend element en zitten we fijner op de stoel zonder dat kussen. Het steekt te veel uit, is niet zacht genoeg en zou ook platter van vorm moeten zijn. Dit is overigens niet alleen de mening van uw reviewer, maar een groep van 5 mensen die we de stoel hebben laten proberen, waarvan 3 mensen uit zichzelf het probleem met het kussen opmerkten, terwijl 2 anderen het bevestigden toen we ernaar vroegen.

 

Conclusie

Al met al zijn wel wel tevreden over de Corsair TC200 op basis van de periode die we met de stoel hebben doorgebracht. De stoel zit comfortabel, ziet er prima uit en voelt ook qua afwerking prima aan. We hebben weliswaar wat opmerkingen over de bouwkwaliteit en wat zaken die eigen zijn aan dingen die de OEM al jarenlang niet heeft doorontwikkeld, maar het is niet zo dat dit in gelijk of lager geprijsde stoelen noemenswaardig beter is. Al is het ook weer zo dat we misschien kritisch moeten zijn over het gegeven dat dit over de jaren niet verbeterd is. Moeten fabrikanten niet meer eisen of misschien zelf een stoel ontwerpen in plaats van tevreden te zijn met dit ontwerp en het blijven samenstellen en inkopen bij de betreffende OEM?

De vraag is of de Corsair TC200 beter is dan beschikbare alternatieven. Daar zijn we na onze testperiode onvoldoende van overtuigd. De TC200 is zeker niet minder, maar voor een reguliere gamestoel kost de stoel op het moment van spreken 390 euro wat ongeveer de topprijs is voor stoelen van deze aard in deze config. Corsair biedt niet niets minder, maar ook niets extra. De TC200 is daarmee geen slechte koop, maar ook geen stoel die we specifiek zouden aanraden boven een soortgelijk ander model.

 

 

 

Eén reactie

 1. Iedereen doet alsof het wat anders doet. Uiteindelijk zijn dit gewoon stoelen zoals vele anderen die ingekocht zijn in China en waar ze hun logo op besteld hebben.

  Valt me wel op dat de stoelen die eerst 300 euro kostten, nu opeens 400 euro kosten. Zeker voor 400 euro kan je best een goede bureaustoel halen die wél ergonomisch verantwoord is.

  Wel goed dat de reviewer ook gewoon aangeeft dat het geen ergonomische stoel is.

  Hopelijk dat jullie op langere termijn ook iets kunnen zeggen over deze stoelen. Dat is meestal geen positief verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.