Review: Ranqer Aura RGB – Gamestoel met licht

We kregen de mogelijkheid om de Ranqer Aura RGB te testen. Een gamestoel van een jong merk van Nederlandse bodem met RGB-verlichting.

Het concept van een ‘gamestoel’ is iets waar mensen redelijk wat kritiek op hebben. En dit is niet onbegrijpelijk. Arbo-regels zijn in de regel geen uitgangspunt bij het ontwerp van deze stoelen, en je betaalt hoe dan ook vaak een aardige meerprijs ten opzichte van een kwalitatief gelijkwaardige stoel die in een wat saaiere vorm gestoken is.

Dit wil niet zeggen dat gamestoelen hun plek niet kunnen hebben in de markt. Zijn dit soort stoelen hetgeen waar je je op moet richten als oplossing om tijdens werktijd uren op door te brengen? Nee. Dit zal uw reviewer van vandaag in ieder geval nooit beweren. Echter wil het oog ook wat, en uitstraling telt. Wil je voor tijdens het gamen iets hebben dat er wat leuker uit ziet bij je game-setup om wat voor reden dan ook? Dan kan een gamestoel gewoon een geschikte oplossing zijn.

 

Uitpakken

Tsja, wat vinden we in de verpakking van een stoel? Alle onderdelen van de stoel en een sleutel die aan de ene zijde inbussleutel is en aan de andere zijde een phillipskruiskop. Daarnaast vinden we een afstandsbediening voor de RGB-verlichting.

Het in elkaar zetten van de Aura RGB vergt geen hoogstaande technische inzichten. Ondanks dat bepaalde schroeven inwisselbaar zijn en in de handleiding het verschil niet altijd even duidelijk aangegeven is, zullen de meeste mensen er wel uit komen. Al kun je je afvragen of men voor de inwisselbare schroeven niet gewoon dezelfde exemplaren hadden moeten gebruiken.

 

Dimensies, specs en features

 • RGB-verlichting met afstandsbediening
 • Nekkussen: (B) 32 x (H) 20 x (D) 9 cm
  Rugkussen: (B) 34 x (H) 20 x (D) 9 cm
 • Verstelbare rugleuning: 90-180 cm
  Rugleuning breedte: 54 cm
  Lengte rugleuning: 82 cm
 • Verstelbare armleuningen 2D: draaien over de breedte (8 cm) in hoogte
  Armleuning tot armleuning: 68 cm
  Armleuning laag tot hoog: 60 – 78 cm
 • Min. zithoogte: 45 cm
  Max. zithoogte: 55 cm
 • Breedte zitting met zijsteun: 54 cm
  Breedte zitting zonder zijsteun: 38 cm
  Diepte zitvlak: 50 cm
 • Diameter wielbasis: 73 cm
 • Max gewicht: 150 kg
  Gewicht stoel: 20 kg
 • Afmetingen stoel: (B) 68 x (H) 128-138 x (D) 72 cm
 • Geadviseerde lengte gebruiker 1,65 m – 1,85 m

 

Ranqer??

Dus hoe spreken we de naam ‘Ranqer’ uit? Na enige toelichting ingewonnen te hebben bij Ranqer blijkt het te gaan over een combinatie tussen het woord ‘anker’ en ‘rang’, in het Engels ‘anchor’ en ‘rank’ (als in de toegeschreven status op basis van hoe goed je scoort in een game). Een goede gamestoel zou een van je ankers zijn voor een goede game-ervaring en stimuleert ook je ranking. Via wat creativiteit kwam de Ranqer-crew op de naam van hun merk. Middels een ‘q’ in plaats van een ‘k’ is de naam wat ‘kekker’ gemaakt.

Naar zeggen van Ranqer maken veel mensen de begrijpelijke fout er het woord ‘Ranger’ in te zien, wat natuurlijk een vrij matige naam zou zijn, en een ongelukkige uitkomst van de gemaakte keus. Wellicht hadden ze moeten spelen met een hoofdletter ‘q’ in het woord. Geklooi met hoofdletters midden in een woord is immers geen enkel probleem in game-nicknames. Tevens zouden wijzelf nooit kiezen voor een volledige naam als hoofdweergave en in plaats daarvan voor een logo gaan. Al zit je dan weer met het probleem dat de naam matige promotie geniet terwijl dat zo belangrijk is voor een nieuw merk. Check Ranqer.com voor alle info over het merk en andere producten naast de Aura RGB.

 

Ontwerp

De Aura RGB is op het eerste gezicht eigenlijk een typische gamestoel. We hadden eerst het idee dat het gewoon een standaard ontwerp was waar vervolgens Ranqer hun eigen merk op geplakt heeft. Maar als we naar de details kijken, is de Ranqer Auro RGB wel degelijk een uniek ontwerp. Wellicht dat het een beetje een verhaal is zoals de voetbalshirts waarbij de clubs zelf een combinatie van elementen kunnen kiezen om zo een ‘uniek’ shirt te hebben, maar toch. Als het uiterlijk van de Aura RGB je op specifieke punten bevalt, is dat gewoon de stoel die je moet hebben.

De stoel is bekleed met een wat zachter dan normaal aanvoelend PU-leer, PVC-elementen met een carbon patroon en daarnaast een nylon-afwerking voor wat betreft het deel met de RGB-verlichting eronder. De stalen constructie is verder afgewerkt met plastic design elementen.

Logo’s

We zien flink wat Ranqer-logo’s op de stoel staan in zeg maar een niet onleesbaar formaat. Een wat kleinere weergave komt vaak wat eleganter over, en eigenlijk staat het ons-inziens beter om enkel een grafisch logo te hebben op de meeste plekken. Als mensen willen weten welk merk achter een logo zit, komen ze daar uiteindelijk toch wel achter. Op één plek het volledige merk, en verder gewoon enkel grafische logo’s is dan ook de keus die de meesten maken. In het hoofdsteun-gedeelte aan de voorzijde koos men weliswaar voor een grafisch logo, echter in een te groot formaat. Al met al geeft deze keus de stoel naar ons idee onnodig wat goedkoops in uiterlijk opzicht.

Kussens

De Aura RGB heeft twee kussens; eentje voor de rug en de nek. Ze zijn gevoerd met memoryfoam en worden op hun plek gehouden met een elastische band met kunststof gespsluitingen. Op zich een prima oplossing, als je niets tegen de zichtbaarheid van de banden aan de achterzijde van de stoel hebt. Nadeel wat betreft het rugkussen is wel dat deze wat lastiger van positie te veranderen is wegens de wrijving van de elastische banden die onder de rugleuning door lopen.

Wielen

De wielen zijn vervaardigd van een iets zachter soort plastic en bieden genoeg grip op de tegelvloer van de ruimte waar de stoel getest is. Het zijn in principe eenzelfde soort wielen die je bij wel meer gamestoelen aantreft, maar wij zijn er wel tevreden over. Ze rollen makkelijk, beginnen niet snel te schuiven en zijn redelijk stil. Gezien de prijsklasse van de stoel niets mis mee.

Bouwkwaliteit en afwerking

We hebben het over een stoel van 200 euro. We denken dat Ranqer met de Aura RGB een prima afgewerkte stoel heeft afgeleverd. Alle onderdelen passen prima, we zijn geen onredelijke ruimtes tussen de onderdelen tegengekomen, het stikselwerk is nagenoeg perfect en de materialen voelen voor deze prijs meer dan prima aan.

We hebben de stoel uiteindelijk drie weken getest voor het schrijven van deze review, dus wat op de lange termijn op ons pad komt qua kraakjes en andere geluiden kunnen we niet zeggen. Maar gedurende de testperiode hadden we in ieder geval geen last van niet te verwachten geluiden. Wat rammeltjes van de armsteunen, wat altijd het geval is bij dit soort gamestoelen (ook in een hogere prijsklasse), dat is het eigenlijk wel.

 

Zitcomfort

Verstelbaarheid

Ranqer paste zogenaamde 2D-armsteunen toe voor de Aura RGB. Dit wil zeggen dat ze kantelbaar zijn over de breedte met ongeveer 8 cm en in de hoogte verstelbaar zijn met een variatie van 18 cm.

De rugleuning kan naar achteren gekanteld worden. We liggen niet bijzonder comfortabel als we de stoel echt helemaal naar achteren kantelen, maar wie weet dat iemand een fijne positie kan vinden. De optie is er in ieder geval en we hadden niet het gevoel achteren te kunnen kukelen, wat bij de oudere generatie gamestoelen nog wel eens het geval was.

Zoals op de meeste stoelen zien we verder ook een draaiknop om het zitvlak te kantelen. Op de meeste stoelen lijkt dit een nutteloze functie te zijn, en datzelfde gevoel hebben we met de Aura RGB. Op slechts een minimaal aantal stoelen die hij ervaren heeft merkte uw reviewer een noemenswaardig verschil bij het verstellen ervan.

De variatie van 10 cm qua minimale en maximale zithoogte houdt niet over, maar was voor ons voldoende.

Maximaal formaat gebruiker

Tegelijkertijd moeten we ook zeggen dat wanneer je langer bent dan de geadviseerde maximale lengte van 1,85 m, dit gewoon niet de stoel voor je is. Daarbij moeten ook mensen van rond de 1,80 m met wat langere benen dan gemiddeld nadenken of de Ranqer Aura RGB voor ze is. Uitgaande van een normaal postuur, zal deze in principe prima zitten voor de meeste mensen, maar het zitvlak is wat kort te noemen. Lekker onderuit zitten zit er niet in voor de gemiddelde volwassen man, en als je een wat groter achterwerk hebt is de Aura RGB niet voor jou.

Is het een beperking? Naar ons idee niet. We hebben het over een RGB-game-stoel, en in de meeste gevallen zal dit een stoel voor een jonger publiek zijn.

 

RGB-functionaliteit

Het sellingpoint van deze stoel betreft voor een flink deel natuurlijk de RGB-functionaliteit. Over hoe het er uit zit, kunnen we kort zijn: prachtig. Het effect lijkt vloeiend en afgezien van de punten in het onderste deel van de rugleuning konden we nergens iets opmerken dat geen perfecte weergave van het vloeiende RGB-effect was.

Met de afstandsbediening kan makkelijk geswitcht worden naar verschillende kleuren, terwijl we met de mode-knop door verschillende effecten kunnen scrollen. We kunnen de verlichting verder variëren in helderheid en de snelheid waarmee een effect afgespeeld wordt.

Het was natuurlijk mooi geweest wanneer we de verlichting hadden kunnen aansturen via een app of via je PC met een van de unifying RGB-applicaties. Maar dat was voor deze prijs wellicht te veel van het goede en gaan we dan ook niet als negatief punt aanmerken.

Stroomverbruik, ook in uitgeschakelde toestand

De RGB-verlichting wordt gevoed via een USB-aansluiting. Deze kun je pluggen in een USB-poort waar stroom op staat; denk aan je PC of console, maar uiteraard ook een USB-stroomadapter of powerbank. De Aura RGB heeft aan de achterzijde een zak, dus daar kunnen we makkelijk een powerbank kwijt.

Dat de RGB-verlichting een slokje stroom lust blijkt wel uit hoe snel onze powerbank leeg getrokken werd. Het vreemde is dat het verbruik door gaat wanneer de RGB-verlichting uit staat. Onze powerbank met een capaciteit van 10.000 mAh stond na een uur of 12 op minder dan 50% lading. Kortom, buiten gebruik valt aan te raden de stoel af te koppelen. We hadden liever gezien dat er een vaste powerknop toegepast was. Desnoods een schakelaar die concreet de stroomkring onderbreekt. Ook een geïntegreerde accu hadden we graag gezien. De oplossing zoals deze nu toegepast is komt toch een beetje onaf over.

Demo

 

Conclusie

Na drie weken door te hebben gebracht met de Ranqer Aura RGB, heeft de stoel bij ons een positieve indruk achtergelaten. De stoel heeft eigenlijk alles wat je verwacht van een gamestoel. Hij ziet er goed uit, zit ok, heeft een wow-factor door de RGB-verlichting en we hebben geen onredelijke kwaliteitsproblemen kunnen ontdekken.

Het voornaamste nadeel gaat eigenlijk over het stroomverbruik van de RGB-verlichting. Het is jammer dat deze zelfs in uitgeschakelde toestand stroom blijft verbruiken en dat er geen schakelaar toegepast is waarmee je de stoel volledig van het stroom kunt afsluiten. Handmatig de USB-stekker uit de voedingsbron trekken is een beetje een ‘janky’ oplossing.

Opgemerkt moet worden dat het geen stoel is voor mensen van enig formaat. Iets dat geen probleem zal zijn voor de jonge demografie die in de regel in de markt zal zijn voor deze stoel, maar we willen het toch even genoemd hebben.

Hoe dan ook, voor de 200 euro die de stoel moet kosten (op het moment van schrijven) kunnen we al met al erg tevreden zijn met het Tilburgse merk neerzet met de Aura RGB.

De Ranqer Aura RGB is onder meer beschikbaar via SBSupply. Voor meer info over Ranqer, check Ranqer.com.

Ranqer Aura RGB - gamestoel kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Zit prima
 • Prijs-kwaliteitverbouding
 • Eigen uiterlijk
 • RGB-verlichting

THE BAD

 • Geen geïntegreerde accu
 • Stroomverbruik RGB-verlichting in uitgeschakelde toestand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ranqer Aura RGB - gamestoel kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com