Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Eko Mirage Plus Recycle Sensor Bin 30+15+15L – Premium drie-bakkige vuilnisbak

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Afval scheiden met drie compartimenten
 • Degelijke bouw
 • Premium uitstraling
 • Vrij van vingerafdrukken

THE BAD

 • Vuiligheid kan blijven zitten tussen kieren tussen elementen in het deksel

Een tijd geleden reviewden we de Eko DeLuxe Phantom Recycle. Mocht je die review gemist hebben, kun je in dát artikel de legitimatie vinden van waarom wij vinden dat een vuilnisbak-review plek heeft op deze site. Daarnaast vind je wat algemene info over Eko. Hoe dan ook, we dachten dat het wel aardig is om nog een vuilnisbak te reviewen van een iets ander concept. We kijken naar de Eko Mirage Plus Recycle Sensor Bin.

 

Sleutelfeatures

 • Ontwerp met drie bakken, 1 * 30 l en 2 * 15 l voor het splitsen van afval
 • Intelligente sensorfunctie
 • Formaat: B*L*H: 486 * 306 * 653 mm
 • Makkelijk verwijderbaar dekselelement
 • Softclose-construct

 

Samenstelling

Als we de Mirage Plus Recycle nader bekijken, zien we dat er sprake is van een grotendeels plastic basis waar een geborstelde RVS afwerking op aangebracht is. Dit geldt voor zowel het deksel als het overige deel van het construct waar we ook wat metalen verstevigingselementen in terugzien. De afsluitklep welke in het deksel verwerkt zit is vervaardigd van plastic. Het is interessant dat de lager in prijs geplaatste DeLuxe Phantom Recycle wat het deksel betreft een meer premium ogende afwerking heeft met o.a. glossy plastic en met RVS afgewerkte kleppen. Toch vinden we de Mirage Plus Recycle heel degelijk ogen. Eigenlijk gewoon gelijkwaardig aan de DeLuxe Phantom. Premium vs sober degelijk zouden we wel kunnen zeggen.

 

 

Speciaal aan de Mirage Plus Recycle is dat we drie bakken hebben. Een bak van 30 liter en twee van 15. Hoe je het gebruik van deze bakken invult kun je uiteraard zelf invullen. De meesten zullen de 30 liter bak gebruiken voor overige afval, de bovenste bak voor etensresten en de onderste bak voor papier, glas of plastic. Aangezien dit veelal droge afvalsoorten zijn kun je dit natuurlijk ook makkelijk combineren waarbij je eens in de zoveel tijd met de bak naar buiten loopt om het een en ander in de buitencontainer te deponeren.

De bak wordt aan de onderzijde stabiel en op zijn plek gehouden met een viertal rubberen poten. Dit werkt op zich prima en de bak maakt niet al te veel geluid wanneer je deze ergens wil neerzetten wat bijdraagt aan de ervaring van degelijkheid. Nadeel is dat je dus niet even met je voet de vuilnisbak verplaatst wanneer deze in de weg staat. Aan de metalen versteviging kan gezien worden dat in de samenstelling naar degelijkheid gekeken is.

 

Derde compartiment

De derde bak moet je zien als een soort lade die te verwijderen is. De bak is voorzien van wieltjes waarmee je een soepele ervaring hebt bij het in- en uitschuiven. Dit wordt geholpen door dat in de basis een soort rails verwerkt zit waar de wieltjes door geleid worden.

Als je goed kijkt, zie je dat er wat slijtage plekjes zitten (tweede foto) aan de zijde die, wanneer de bak geplaatst is, aan de binnenzijde van de bak zit. Kennelijk schuurt de bak langs de 30 liter-bak aan de binnenzijde. Niet ideaal, want over tijd zullen deze plekjes verergeren. Echter zal je het alleen zien wanneer je de bak los neemt. En we hebben ook liever dit dan dat er meer ruimte ingebouwd was met een minder elegant ogende vuilnisbak als gevolg.

Het derde compartiment heeft bij het openen op het laatste moment een lichte blokkering. Met wat ervaring leer je deze herkennen, en kun je de bak over zijn volle lengte uitschuiven zonder dat je deze echt verwijdert.

 

Deksel

Het deksel bevat zoals de volledige naam van deze vuilnisbak doet vermoeden, een sensor waarmee we de sluitklep aanraakloos kunnen openen. De klep blijft 7 seconden open staan, of zolang je met je hand boven de sensor blijft hangen. De twee aanwezige touch-sensitive knoppen kunnen eveneens gebruikt worden voor het (blijvend) openen en sluiten.

Het deel van het deksel met de bediening, sensor en tijdsindicator welke uit vier licht-elementen bestaat, is semiglossy afgewerkt. Belangrijkste voordeel van deze afwerking is dat we bij het aanraken nimmer vingerafdrukken zien. Zo blijft de Eko een perfect uitziende bak wanneer deze dicht is. De RVS-afwerking raak je in principe nooit echt aan, maar zo wel, dan zou de resistieve coating vingerafdrukken zo veel mogelijk tegen moeten gaan. Tijdens onze test gedurende enkele weken zijn de metalen delen vrij gebleven van zichtbare vingerafdrukken.

Het geluid bij het sluiten van de klep is ‘ok’ te noemen. Het is niets waar we ons aan storen, maar we hadden graag gezien dat hier iets toegepast was om het geluid beter te dempen. Door de resonanties bij het ‘neerkomen’ maakt de klep meer geluid dan nodig. Er zijn rubberen voetjes toegepast het het geluid wat te dempen, maar we denken dat deze zowel te hard als niet breed genoeg zijn.

Iets anders dat we opmerken is dat aardig wat kieren te zien zijn als gevolg van hoe het deksel samengesteld is. Tijdens het gebruik hebben we gemerkt dat wanneer we wat ‘lomper’ zijn met het weggooien van vuil, rond de klep en ook tussen de RVS-afwerking en het deel waar de sensor in verwerkt is, zaken blijven zitten. Een enorm probleem? Nee, maar in dit prijssegment letten we op details en we kunnen dit niet negeren. Het heeft een effect op het uiterlijk en de hygiëne (met alle gevolgen van dien zoals in deze zomermaanden fruitvliegjes die erdoor aangetrokken worden). Het vergt meer schoonmaakwerk dan je zou willen.

Als we het deksel omdraaien zien we de batterijklep waarachter we de zes AA-batterijen (niet meegeleverd) kunnen plaatsen. Daarnaast zien we een switch voor het inschakelen van het mechanisme als geheel, plus een losse switch waarmee je de sensor kan uitschakelen. Een grappig weetje is dat Eko ervoor koos een losse switch toe te passen voor het sensordeel, omdat vanuit de Amerikaanse markt de feedback geleverd was dat in veel gevallen het huisdieren (vooral honden) makkelijk werd gemaakt de vuilnisbak te openen door met hun snuit boven de sensor te hangen en op deze manier makkelijker bij etensresten konden komen. We zien ook een waarschuwing dat niet te ruw de klep met de hand gesloten dient te worden, wat waarschijnlijk met het oog op het heel houden van het motorconstruct gedaan is.

Aan de achterzijde zien we een micro-USB-aansluiting waarmee het deksel van stroom voorzien kan worden waarmee je de batterijen niet meer nodig hebt. Het is natuurlijk altijd leuk om een extra optie te hebben, echter blijft de bak met de zes AA-batterijen een flinke tijd werken. De Mirage Plus Recycle hebben we wekenlang gebruikt, waarvan twee weken zeer intensief door een groep mensen die voorbereidend werk voor horeca deden. En tot op de dag waarop we deze review typen werkt de bak nog altijd op de goedkope batterijen die we hiervoor gebruik hebben. Maak je gebruik van een drie paar degelijke oplaadbare batterijen en houdt je een reserve set achter de hand, hoef je de kabel nooit te gebruiken. Overigens is de keus voor een micro-USB kabel ook een interessante. Bijvoorbeeld een C7-voedingskabel was logischer geweest aangezien dat een veel robuustere oplossing is.

 

Binnenemmers

Met drie compartimenten bevat de vuilnisbak uiteraard drie binnenemmers; twee van 15 en een van 30 liter. Aan de dikte van het gebruikte materiaal is te merken dat niet bezuinigd is op degelijkheid. We zien verder een opening waarmee de zak strakgetrokken kan worden en voorkomen kan worden dat deze naar beneden glijdt. Ook is rekening gehouden met de mogelijkheid de emmers goed vast te kunnen houden, en herkenbaarheid om ze op de juiste wijze terug te kunnen plaatsen. Interessant is dat Eko ervoor koos twee verschillende 15 liter bakken toe te passen. De gele emmer heeft ook een typische emmer-handvat waar de blauwe een andere vorm heeft zonder deze emmer-handvat.

 

Zakken

Het formaat van de 30 liter binnenemmer maakt dat je het beste gewoon de zakken van Eko zelf kan gebruiken of andere zakken die gericht zijn op dit formaat. Echter, zakken van 50 cm breed passen eigenlijk altijd prima. Ook normale vuilniszakken zijn te gebruiken, hoewel deze wel strakgetrokken moeten worden. Van die goedkope pedaal-emmerzakken zijn prima voor de 15 liter bakken.

 

Conclusie

We hebben in totaal rond de 5 weken de Eko Mirage Plus Recycle Sensor Bin 30+15+15L getest in een meer casual thuissituatie en een semi-professionele setting. De unit heeft zich bewezen als een vuilnisbak die prettig in gebruik is. De optie van een derde compartiment is nuttig voor eigenlijk iedereen in deze tijd waarin afvalscheiding verder gaat dan alleen twee soorten afval. De implementatie van deze derde bak is nagenoeg perfect met een mechanisme dat zeer makkelijk en soepel uitschuift, weg te nemen en terug te plaatsen is. We denken verder dat de bak in geen enkel interieur zou misstaan en het leren begrijpen van hoe de sensor zich precies gedraagt bij welke ingeving is iets dat je zo goed als meteen door hebt wanneer je de bak in gebruik neemt.

Minder positief zijn we over de bouw en samenstelling van het deksel. Het geluid van de klep bij het sluiten is in de ervaring niet zo degelijk als we zouden willen. Verder zijn de kieren tussen de verschillende elementen waaruit het deksel opgemaakt is een plek waar vuil kan terecht komen.

Al met al blijft de Eko Mirage Plus Recycle echter een zeer degelijke keus als je drie compartimenten wenst in een premium afgewerkte vuilnisbak die je met gemak jaren kan laten staan.

6 reacties

 1. Wat zijn de kosten voor nieuwe klep.

  Na 1.5 jaar gebruik opent het nog maar half (met nieuwe batterijen) open.
  Niet via jullie gelocht toentertijd maar vroeg me af of er spare parts beschikbaar zijn.

  1. Wij hebben het zelfde probleem met een slecht openende deksel.
   Heb je al feedback over dit probleem?

   1. Excuses, ik zie je bericht nu pas. De bak staat nog altijd thuis en wordt actief gebruikt. Ik moet zeggen dat de mijne gewoon prima werkt. Ik zal later op de dag eens een direct vergelijk maken met hoe goed en snel deze vandaag de dag opent in vergelijking met de video die ik destijds schoot. Naar mijn idee is het iig in de ervaring hetzelfde.

    Heb je contact opgenomen met de winkel (wettelijk het eerste aanspreekpunt) of Eko? Op de website van Eko-Europe kun je een contactpagina vinden. Ik hoor graag wat je support-ervaringen zijn.

   2. Excuus, ik zie dat mijn antwoord niet opgeslagen was (waarschijnlijk mijn schuld). Ik heb het even gecontroleerd en het gedrag van de klep vergeleken met de bovenstaande video. En inderdaad is ook bij mij de kracht van de motor afgenomen. Hij gaat echter nog wel helemaal open. Slechts iets minder snel.

 2. De kieren in het deksel zijn een ramp, met het warme weer zijn er maden in de deksel en ook in de elektronische sensorschakeling gekropen. Gevolg: het deksel bleef maar open en dicht gaan. Ik begrijp niet waarom de elektronische schakeling niet is beschermd met een laagje hars. Uiteindelijk schoon kunnen maken door de hele deksel uit elkaar te halen maar nu kan ik het deksel alleen via de twee knoppen openen en sluiten. Ik zie nergens op internet een mogelijkheid om alleen het deksel te vervangen en dat is lui en bijzonder klantonvriendelijk. Jammer, zag er leuk uit maar dit is troep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.